Huma Bhabha - Spoj industrije i varvarstva

Datum objave:09.07.2010

Pročitano:7586 puta

By:Ivan Gucunski

Huma Bhabha je rođena 1961. godine u Pakistanu, a trenutno živi i radi u Njujorku. Pristupajući skulpturi kao izrazu pokoravanja, Huma koristi pronađene materijale u kombinaciji sa sirovim konstrukcijama, stvarajući estetiku koja je podjednako industrijska i varvarska.Skulpture sačinjene od grubih i sirovih materijala odišu krhkošću, dok njihova osnovna tema izgubljene utopije reflektuje anksioznost savremenog čoveka na duhovit način.


 
Huma je poznata po upotrebi jeftinih materijala kao što su stiropor, drvo i glina. Ona ih koristi zbog njihove neposrednosti: lako se obrađuju i oblikuju, zadržavaju vidljive tragove procesa stvaranja, i prenose osećaj misterioznosti zahvaljujući svojoj „svakodnevnosti”.


 
Jedna od ideja modernističke skulpture je da materijali treba da odbace ulogu stvaranja iluzije; umesto „obmanjivanja” posmatrača da su metal ili glina zapravo koža ili kosa, skulptor treba da koristi materijale tako da oni podsećaju sami na sebe. Huma koristi ovu ideju na savremen način. Skulptura Man of No Importance u potpunosti otkriva metod svoje konstrukcije, a pohabani i brutalni kvaliteti materijala stvaraju auru drevnog rituala i uzvišenosti. Huma, međutim, ovu „svetost” koristi u humorističke svrhe, pošto njen mitološki lik, napravljen od sakupljenih otpadaka, postaje otelotvorenje osiromašenosti, prolaznosti i ideloškog neuspeha.

 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :