Hrabri Balkan na 22. Festivalu autorskog filma

Datum objave:26.11.2016

Pročitano:4889 puta

Datum održavanja: 26.11.2016 - 03.12.2016

By:Jelena Marković

Pred punom salom Doma omladine u petak je otvoren 22. Festival autorskog filma na kojem će do 3. decembra biti prikazano preko 80 filmskih ostvarenja i brojni prateći programi. Na ovogodišnjem festivalu ponovo će se naći i najmlađa internacionalna takmičarska selekcija Festivala autorskog filma – Hrabri Balkan.

 

Festival autorskog filma 2016

Selektori, Maša Seničić i Stefan Ivančić, danas su na konferenciji za medije predstavili program i žiri ove selekcije, a ujedno su istakli da hrabrost na Balkanu karakterišu intimnost i odgovornost, ali i filmovi kakvi nisu pravljeni u poslednjih trideset godina.

Hrabri Balkan ne pravi razliku između onih stvaraoca čija su imena poznata i onih čiji se glasovi tek pojavljuju, zato ovaj program čine filmovi: „Minotaur", „Sve, još uvek, u orbiti", „Epizoda", „Svi smo mi ovde oduvek", „Tranzicija", „Melanholični dron", „Luksuzan salonac, na poželjnoj lokaciji, u užem centru grada", „Limbo", „Mama", „Sećam se" i „Na ivici". U okviru ove selekcije, 2. decembra zakazana je domaća premijera filma „Vetar", prvi dugometražni igrani film rediteljke Tamare Drakulić,snimljen prema priči „Zmajevi" Ane Rodić.

Članovi žirija Hrabrog Balkana, Ivan Salatić, Ivan Ikić i Tanja Šljivar, odgovarali su na pitanja moderatora Grega Dekura u vezi sa budućnošću balkanske kinematografije. „Želim da vidim velike promene na filmu koje će održavati korak sa savremenim tokovima, ali i da budu iskustveno bliski publici, za razliku od filmova koji se u poslednje vreme prave na ovim prostorima", istakao je Salatić.

Ivan Ikić je i prokomentarisao da kinematografija naših prostora postaje sve uzbudljivija i smatra da će ova dekada ostaviti nešto značajno za filmsku istoriju Balkana.

Na današnjoj konferenciji medijima su se obratili i članovi ogranka FIPRESCI Srbije, Ivana Kronja i Tomislav Gavrić, koji su najavili da će dodeliti nagradu za najbolji angažovani film.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :