Herceg Novi i Leskovac - pobratimi po stripu!

Datum objave:07.03.2018

Pročitano:2366 puta

Datum održavanja: 09.03.2018

U organizaciji Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”, u petak, 9. marta, u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba “Leskovac i Herceg Novi u stripu”.

 

 

Reč je o skupu plakata urađenih u dvadesetogodišnjoj istoriji Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg strip festivala u regionu, i dvanaestogodišnjoj istoriji Hercegnovskog strip festivala, jedinog festivala u Crnoj Gori, koji prikazuju ova dva grada kroz prizmu devete umetnosti - stripa. Tako ulicama Leskovca i Herceg Novog prolaze poznati strip junaci poput Korta Maltezea, Zagora, Betmena, Dilana Doga, Vonder Vumen, Paje Patka, Dikana, Gokua, Bluberija, Helboja, Godzile, Toram, Adama Vajlda, Samuraja Džeka, Vekovnika i pozirajući kraj znamenitih građevina ili istorijskih spomenika tvore jedinstvene, unikatne razglednice. Iz pera nekih od najpoznatijih strip-crtača sa prostora Balkana, ali i iz Velike Britanije, Italije, Danske, Španije, autora koji rade za najveće svetske strip izdavače, nastale su ilustracije koje poznate lokacije pokazuju na nov i neobičan način.


“Radi se o jedinstvenim razglednicama koje dobro poznata mesta, koja su mnogima možda već postala pomalo izvikana i već viđena, oneobičavaju i prikazuju u novom svetlu, nudeći sasvim inovativan i intrigantan vid turizma veku koji je u svoje prve dve decenije već sve video i kome je sve već dosadno - strip turizam!”, objašnjava organizator Marko Stojanović.

Takođe, tokom otvaranja same izložbe biće upriličeno i potpisivanje jedinstvenog protokola o pobratimljenju Leskovca i Herceg Novog po stripu, što je uz stripovsko pobratimljenje Leskovca i Sofije 2014. jedinstven primer u čitavoj Evropi. Protokol o pobratimljenju, koji saradnju i kulturnu razmenu između ova dva grada koji su centri strip stvaralaštva u Srbiji i Crnoj Gori podiže na viši nivo i institucionalizuje, potpisaće predstavnici Leskovačke škole “Nikola Mitrović Kokan” i Udruženja “Hercegnovski strip festival”, uz prisustvo gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića i načelnika Društvenih delatnosti Herceg Novog Darka Klasića.

 


Pobratimljenjem i izložbom ujedno će biti najavljena predstojeća jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip autora, koja će biti održana od 29. juna do 1. jula 2018. godine u Leskovcu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :