Henry Saiz: Potrudiću se da na Exitu uživate do maksimuma!

Datum objave:05.07.2016

Pročitano:5102 puta

By:Marija Joksimović

Henry Saiz je španski di-džej, producent i live act umetnik iza koga je deset godina uspešne karijere. Saizov uspeh leži u njegovoj strasti koju istražuje kroz neobičan pristup elektronskoj muzici, kombinujući pop elemente i vokale sa akustičnim instrumentima. Nedavno je najavio i verovatno najambiciozniji poduhvat u karijeri, a to je audio-vizuelni projekat u okviru koga će snimiti 10 traka na 10 različitih i neobičnih lokacija širom sveta, koje će se naći na njegovom novom albumu. No, pre nego što se Saiz upusti u ovu muzičku avanturu dolazi na Exit festival gde će nastupiti u back 2 back setu sa argentinskim maestrom Hernanom Cattaneom u petak 8. jula na mts Dance areni. 

 

 Henry Saiz

Henry Saiz

 

U susret tom nastupu, ali i svim uzbudljivim projektima koji čekaju Saiza proćaskali smo sa njim na temu muzike, inspiracije i stvaranja, a između ostalog preporučio nam je horor film i najavio da na Exitu sprema nezaboravnu zabavu.

 

Reci nam nešto o audio-vizuelnom projektu koji si nedavno predstavio?

Imam tu uzbudljivu ideju u glavi već neko vreme. Napraviću album, a svaka pesma biće snimljena na specifičnom mestu u svetu. Želim da me inspirišu mesta koja su zaista specijalna i jedinstvena za mene. Pored albuma, tu će biti i film koji je kombinacija dokumentarca i muzičkog videa. Moja ideja je da na taj način podelim taj kreativan proces sa slušaocima i da svojoj publici dam alat uz pomoć kog će moći da kopaju dublje u samo značenje albuma.

 

Više o projektu pročitajte ovde.


Rekao si da će fanovi moći da učestvuju u ovom projektu, na koji način mogu da pomognu?
Ovo je ubedvljivo najuzbudljiviji projekat na kome radim, a takođe je i jedan od najskupljih. Logistika, produkcija i generalno izvođenje puno koštaju i sve to zahteva popriličan budžet oko koga mi je potrebna pomoć. Ovo nije nešto što je običan projekat i želeo sam da fanovi to od početka znaju i razumeju. Pozvao sam sve one koji su pasionirani ljubitelji moje muzike da pomognu moju Kickstarter kampanju, a zauzvrat će dobiti mnogo toga, od mogućnosti da album imaju među prvima, preko master časova sa mnom, a jedna od mogućnosti je i da budem di-džej na njihovoj privatnoj žurci.

 

 

Oduševljeni smo tvojim Boiler Room setom od prošle godine koji si uradio sa bendom, najčešće ga slušamo u redakciji. Ali nismo znali da nastupaš sa bendom redovno. Možeš li nam reći nešto više o toj saradnji? Ne znamo ni kako se zove bend, a ni Google nije umeo da nam kaže?
Zapravo nastupamo već duže vreme zajedno, naš prvi zajednički nastup desio se 2013. godine na Ultra Music Festivalu i malo po malo Live Band je postao zapažen. Nas trojica smo svirali zajedno u nekoliko bendova ko zna koliko dugo, još od tinejdžerskih dana. Osim što smo svirali u bendovima, najbolji smo drugari, tako da je super stvar što možemo da nastupamo zajedno. Luis svira bubnjeve i gitaru, a Eloy je zadužen za vokale i sve vizuelne elemente našeg nastupa. Ovaj projekat nema neko posebno ime, zato što to nije odvojeni projekat, uglavnom izvodimo live verzije mojih traka tako da to dođe kao nastavak Henryja Saiza. Ako hoćete da nas potražite u Googleu, kucajte Henry Saiz live band, hehe. Kako se pripremamo za nastupe? Pa kroz planiranje, organizaciju i konstantne probe. Kao što sam već rekao, dobar deo materijala su moje trake, ali uvek ima dosta toga što moramo da uradimo pre nego što izađemo na binu. A kako bi i publici i nama uvek bilo zabavno moramo da budemo inovativni, što znači da moramo mnogo da radimo u studiju.

 

 Henry Saiz Boiler Room

Kako uspevaš da uskladiš sve, di-džejing, stvaranje muzike, nastupe sa bendom, putovanja… Deluje kao da ima puno posla?

Jednostavno, uživam u onome što radim, uvek sam uzbuđen pred sve što radim i još više zbog onoga što dolazi kao proizvod tog rada. To takođe znači da nemam baš puno slobodnog vremena, niti spavam kako treba, ali uživam u svemu :) Kažu “Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u životu” - i ja mogu da se poistovetim sa tim 100 odsto. Doduše sa glavoboljama, ali konačni rezultat i reakcija fanova nadoknade sve to.

Čuli smo da si nekada sivrao u metal bendu. Koliko metal muzika danas inspiriše ono što stvaraš?
Da, svirao sam bas u metal bendu sa Luisom, bubnjarem iz mog live benda. Iako više ne sviram i dalje redovno slušam metal i voleo bih da snimim metal album u budućnosti, ali ne kao Henry Saiz. Sigurno da ima veliki uticaj na moju muziku, metal žanrovi koje volim su uglavnom bazirani na melodiji koja takođe ima primarnu ulogu u elektronskoj muzici koju pravim. I naravno, energija i emocija koju pronalazim u metalu su nešto što pokušavam da oživim u mojim trakama.

 


Da li bi ikada radio live DJ set sa nekim metal bendom?

Mmm, nisam siguran da bi to bila dobra ideja, to bi bio baš uvrnuti di-džej set, hehe. Postoji veliki broj metal bendova i muzičara kojima se divim, kao što su Opeth ili Emperor. Od muzičara, voleo bih da sarađujem sa Kristofferom Ryggom, frontmenom benda Ulver. On je bio deo metal scene, ali je njegov bend izabrao drugačiji stil. Takvi muzičari otvorenih shvatanja su oni sa kojima želim da sarađujem ili sviram uživo.

Kako bi opisao muziku koju pravi Henry Saiz?
Henry Saiz pravi muziku za koju se uvek mučim da je opišem kad god me neko pita da to uradim haha. Nikada nisam sebe ograničavao na muzičke žanrove ili trendove. Mnogo toga utiče na moju kreativnost, pa verujem da je i moja muzika raznovrsna. Dok stvaram u studiju trudim se da budem iskren sa sobom, pretpostavljam da uvek pravim muziku koju i sam želim da slušam. Jedina sigurna stvar kod mojih traka je što baš svaka ima neku misao ili poruku koja će isprovocirati neku emociju, a to je zato što verujem da je muzika veoma moćan i intiman način da izraziš sebe.

 

 Henry Saiz

Šta te inspiriše dok stvaraš?
Bukvalno sve može biti insiracija - ljudi, emocije, osećanja, literature, muzika, mogao bih da nabrajam beskonačno. Dolazi sa svih strana i nenajavljeno, najčešće kada je najmanje očekujem. I to je ono što je fascinantno kod umetnosti – što možeš neku specifičnu stvar da pretvoriš u umetničko delo, u mom slučaju u muziku, a to je ono na čemu sam veoma zahvalan. Na primer, okruženje je izuzetno važno za mene. Neverovatno utiče na moje raspoloženje i samim tim na kreativni proces.


Reci nam nešto o tvojoj etiketi Natura Sonoris?
To je lejbl koji sam pokrenuo 2007. godine sa jednim ciljem: da napravim platformu za talentovane muzičare koji žele da neko čuje njihovu muziku. Nikada nisam to uradio zbog novca, već isključivo zarad umetnosti. Jedini uslov koji su artisti morali i još uvek moraju da ispune za Naturu je da njihova muzika mora da ima dušu, ne samo da to bude nešto što će dobro da se proda ili da dobro prođe na top listama. I tokom svih ovih devet godina, srećan sam što Natura okuplja neke od najneverovatnijih artista koji postoje, a koji su mi sada i prijatelji. Natura više nije samo lejbl, već jedna velika porodica.


Ime etikete je zapravo naziv pesme kompozitora koji je radio muziku za čuveni Kjubrikov film The Shining. Da li si fan horor filmova? Možda možeš da nam preporučiš neki?

Da budem iskren, nisam baš neki hardkor fan horora, ali volim The Shining i naravno veliki sam fan Stenlija Kjubrika. Njegov rad je uticao na mene na tako mnogo nivoa. Volim tu speciičnu atmosferu i estetiku u njegovim filmovima. Ne bih da vas razočaram pa ću vam preporučiti jedan film za koji mislim da je baš strašan. Nije klasičan film već dokumentarac o poremećaju sna i zove se “The Nightmare”.

 


Na Exit festivalu nastupaš sa Hernanom Cattaneom. Šta je najbolja stvar kad radiš B2B sa njim?
Hernan je moj veoma dragi prijatelj i uvek se radujem kada se sretnemo negde tokom putovanja. Kada puštamo zajedno je u neku ruku i izazov jer imamo malo drugačije muzičke ukuse, ali je uvek veoma zabavno jer moramo da te muzičke ukuse uskladimo. Novo je i drugačije. A koliko sam mogao da primetim i publika uživa u našim setovima jednako koliko i mi.

Šta možemo da očekujemo na Exitu?
Publika može da očekuje da ću dati najbolje od sebe kako bih učinio da uživaju do maksimuma. Zabava je na prvom mestu, a moj plan je da ta zabava bude nezaboravna.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :