Klub Barutana Beograd

Guy Salama - Volim muziku 90-ih, rock, trip hop, ambient.... ali najviše trance!

Datum objave:22.10.2008

Pročitano:4179 puta

By:Tijana Bogdanović

Guy Salama! Još od davnina se pominje zajedno u rečenici sa trance muzikom. S obzirom da sada ima 32, dugo je u toj priči. Kao DJ je počeo da radi 1989. godine kada je imao 13. Tada je puštao pop i dance, pošto trance još uvek nije bio tako popularan u Izraelu i uopšte u svetu. Po njegovim rečima 1993. godine trance ulazi u Izrael. Tada je završavao koledž. 

 


Nakon završene škole, organizovali su odmor na koji je krenulo pola svršenih učenika da proslave. Na tom odmoru, u hotelu, Guy je prvi put puštao muziku. Toga se seća vrlo dobro! Kaže da je njegov prvi gig bio „Killer party“. Tu je upoznao svog druga Ilat-a. Ujutru se probudio, otišao u radnju i kupio bukvalno sve trance cd-ove.


Od tog trenutka puno stvari u njegovom životu se menja. Probao je da napravi party u svojoj kući i uspeo je u tome. Pošto je trance, nažalost, znate već na kakvom glasu, Guy je naišao na negodovanje svojim prijatelja. „Ti si džanki!“ govorili su mu, a on je imao samo jednu stvar u glavi.... za 5 godina ću biti neko i nešto u ovom poslu.

Upoznao je Avi-ja iz Astral Projection sastava, kao i Miko-a iz sastava California Sunshine, i u njima pronašao podršku.

Na žalost, 1994. godine odlazi u vojsku na 3 godine. Kada se vratio, 1997. godine, dočekala ga je eksplozija trance muzike u Izraelu. Seća se da je puštao na žurci u svom gradu Eilat, ispred 10 hiljada ljudi. „Bilo je savršeno! Po prvi put sam se osećao tako blizu onoga što volim!“ Od tog trenutka na nastupima pušta samo trance!
Od početka svoje Dj karijere, radio je na radiju 104.5 FM. Ubrzo je postao glavni i polako počeo da menja koncept radio stanice, pošto su puštali pop, dance i slično. Nije odmah puštao trance, ali je lagano ethnic muziku menjao sa electro zvukom, downtempo u ambijent i tako dalje.... trebalo mu je 3.5 godine da ispuni svoj cilj – da to „tako dalje“ bude trance. Imao je svoju publiku, ali je ipak napravio koncept da pola dana ide muzika za mlađe, a pola za odrasle. Tako je i bilo!

Prva trance zabava nakon velikog truda i rada na radiju se održala 2000. u Izraelu. Nastupao je sa Infected Mushroom, Sun Project... isped 6 hiljada ljudi... i to je bio poslednji party takvih srazmera. 
Povukao se na manje projekte... na radio.... „Radio Haifa/Radio 1/Israeli Radio!“

Trance ubrzo postaje mainstream i počinje da se sluša na svadbama. Pesme poput „Becoming Insane“ i „Hit 'n' Run“ postaju himne. Definitivno se došlo do onoga što je želeo i sa pravom kaže da ima udela u tom dostignuću.

Ubrzo se pojavljuje radio emisija „Night Flight“ koja postaje veoma popularna.

Nakon toga izdaje prvi album „B trance” 2003. godine i počinje da radi produkciju zajedno sa Avijem a.k.a Astrix-om.


Prethodni txt je bio intro u njegov rad, priča o samog početka i rezultat dugog ćaskanja u popodnevnim časovima pre žurke.
 
Koji bi trenutak izdvojio kao veliki uspeh, dostignuće? Da li si zadovoljan svim tim i svojom popularnošću kako u Izraelu, tako i u svetu?
Žurka „Divine moment of truth“... jedan momenat... jedna vibracija... bilo je savršeno, nesvakidašnje! Definitivno bih nju izdvojio kao uspeh i da, naravno da sam zadovoljan! Taj osećaj ne bih menjao nikada! Naježim se kad pomislim na to.
Zadovoljan sam i sa profesorskim statusom na radiju, predajem i vrlo sam uspešan u tome. U jednoj lekciji sam čak upotrebio klasičnu muziku u kombinaciji sa trance-om. Zvuči sjajno!
 
Koje bi kolege izdvojio kao one koje najviše poštuješ i ceniš?
Na prvom mestu definitivno Infected Mushroom. Prema njihovoj muzici gajim neku posebnu strast iz prostog razloga što identično razmišljamo i volimo iste stvari. Na drugo mesto bih stavio Astrix-a, kod koga mi se posebno sviđa što unosi trance i u klubove širom sveta. I na treće mesto bih stavio mog bivšeg, jakog dobrog prijatelja koji je, nažalost, poginuo pre 3 godine u Indiji... Cosma (Avihen Livne).
 
Tvoj običan dan.....
Ustajem oko 10h, popijem kafu, pročitam internet izdanje dnevnih novina. Oko 12h idem u studio Hommega gde radim kao PR i Booking man. Kad završim svoj posao, prelazim na uživanciju... pravim muziku! Uglavno pravim stvari za druge artiste....
 
A vikend....
Kada nisam bukiran, uživam u kućnoj atmosferi... ali se to dešava vrlo retko :)
 
Privatnost....
Samo muzika.... sve što imam povezano je sa muzikom... a i ne volim da pričam toliko o privatnosti, ako me razumeš?!
 
Pored trance muzike, šta slušaš? Šta te inspiriše?
Volim da čujem muziku 90-ih, rock, trip hop, ambient.... ali najviše trance!
 
Reci mi nešto o svom najzanimljivijem nastupu? Zbog čega je on zanimljiv?
Uh... ček da razmislim! Izrael... žurka mog radija, na plaži... „Orange music festival“... 26 hiljada ljudi. A što je zanimljiv? To ću zadržati za sebe :))))
 
Šta koristiš od opreme?
Samo kompjuter.
 
Albumi, kompilacije....
Izdao sam 3 albuma, sad radim na 4. a moj rad se nalazi na albumima artista poput Dali, X-noize, Chakra, Crunch....
 
Pošto si prvi put ovde, reci nam šta si čuo o Srbiji i Beogradu i o ljudima koji žive ovde?
Pošto volim klasiku i Pavarotti-ja, za vas sam prvi put čuo zbog njega i znam da je posebno voleo da dođe kod vas... verovali ili ne pratim vaš basket... čuo sam priče o ratu... i naravno da pravite odlične žurke! Videćemo večeras.... ;o)
 

Rešismo da mu pokažemo Hram Sv. Save. Guy se oduševio našim predavanjem :) i značajnošću ovog Hrama.
 
Dali smo mu i par saveta za dobru zabavu i na žurci videli da nas je poslušao. Žurka je bila fantrastična, baš onakva kakvu smo želeli i očekivali od njega.

Kući je otišao pun utisaka, uz obećanje da će se vrlo brzo vratili... obećanje koje nismo tražili... ali se ne bunimo :)
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :