Grupna izložba radova samostalnih umetnika ULUS-a

Datum objave:05.03.2019

Pročitano:920 puta

Datum održavanja: 07.03.2019

Lokacija: Beograd

Grupna izložba koja okuplja samostalne umetnike povodom jubilarnih 100 godina od osnivanja Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS-a), biće otvorena u četvrtak, 7. marta u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

 

Ivan Milenković, Paviljon Cvijeta Zuzorić, ulje na platnu, 100 x 150 cm, 2019.

Tokom trajanja izložbe, do 17. marta biće organizovane brojne aktivnosti, radionice i vođenja postavkom.

- Posle sto godina iskustva, možemo konstatovati da smo još uvek na samom vrhu svetskih stvaračkih tedencija, a neke i sami definišemo - kao što je Klasična Interaktivna umetnost koja je premijerno predstavljena u Americi, Nemačkoj i Italiji, a biće zastupljena i na ovoj izložbi. Zahvalni smo što će Ministarstvo kulture Republike Srbije doprineti obnovi UP „Cvijeta Zuzorić", kako bi u sledećih sto godina, buduće generacije stvarale u svom hramu umetnosti koji su sami sagradili, naglašava slikar Goran Ostojić Vid, jedan od osnivača Organizacionog odbora samostalnih umetnika.

Udruženje likovnih umetnika ULUS od svog osnivanja 1919. godine beleži zlatne stranice u svom postojanju. U umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, koji je prvi namenski građen prostor umetnosti u Beogradu, izlagana su dela velikih svetski poznatih umetnika kao što su Henri Mur, Pikaso, Pol Gogen, Modiljani, ali i domaći poznati umetnici kao što su Petar Lubarda, Milan Konjović i drugi. Veliki broj značajnih međunarodnih manifestacija bili su deo izlagačkog programa u umetničkom paviljonu. Na ovoj jubilarnoj izložbi imamo uvid u produkciju samostalnih umetnika svih generacija, od kojih će tri autora dobiti tri ravnopravne prve nagrade: tri samostalne izložbe. Organizacioni odbor izložbe samostalnih umetnika je predložio da se nagrade-povelje za doprinos u razvoju kulture i vizuelne umetnosti uruče: Vladanu Vukosavljeviću, Mišku Šuvakoviću, Zdravku Milinkoviću, Milošu Šobajiću, Madleni Zepter i Dušanu Đokiću.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :