Grupna izložba MEDVEDI – u čast proleću!

Datum objave:16.03.2015

Pročitano:4241 puta

Datum održavanja: 21.03.2015 - 25.03.2015

Lokacija: Galerija Štab, Beograd

Kao što već i vrapci znaju, postoji jedno lepo narodno verovanje o trajanju zime, odnosno o početku proleća. Tu se spominje i neki medved, a veruje se i da od njega sve zavisi. Ako se medved uplaši svoje senke i vrati u pećinu, zima će potrajati još neko vreme. Ako se pak ne vrati, to je jasan znak da je zimi kraj i da su lepi dani na pomolu!

Na sam početak kalendarskog proleća, 21. marta u 20h u galeriji Štab, a po peti put za redom, biće otvorena izložba “Medvedi - u čast proleću!”

 

Grupna izložba MEDVEDI – u čast proleću! | Galerija Štab | Beograd | 2015

Pozivamo vas da zajedno, kao i do sada, otpozdravimo zimu i dočekamo proleće kako dolikuje! Sve to naravno uz 40 odličnih radova od skoro 50 umetnika domaće i inostarne umetničke scene, neizbežnu medovaču i žurku dostojnu proslave prvog prolećnog dana!

Učesnici izložbe:

Alispahić Darko, Atilgan Merve, Bajčetić Boris, Braća Burazeri, Brkić Iva, Brković Valentina, Bulatović Gabrijela, Dimić Barbara, Dodić Nenad, Drča Stanislav, Drobac Luka, Ema Ema Ema, Gajić Irena, Glavaš Ines, Grudzińska Izabela, Kostur Nikolina – RENAME, Lazarević Ilija, Mađar Monika, Milanović Marina, Milenković Bratislav, Pešić Tamara, Počuča Janko, Popović Filip, Pramatarov Boris, PRESEK Dizajn studio, Radić Ivana, Ristić Jelena, Sárai Lajos, Stevanović Tanja, Stražičić Tea, Terzić Olgica, Tucakov Sergej, Vasić Sanja, Vasić Vladimir, Vasiljević Jelena, Vuković Jana, Cenić Tereza, JOOLENE LUUT studio, Šarenac Mina, Marković Olja, Škorić Aleksandar, Gligić Marijana, Asu Aksu, MAD HEAD GAMES studio: Karajanov Vojislav, Jotanović Marija, Fizešan Daniel, Rajin Vid.

 

Grupna izložba MEDVEDI – u čast proleću! | Galerija Štab | Beograd | 2015

Photo by Anđela Grozdanić

Sama izložba traje do 25. marta, a nastavljajući tradiciju od prošle godine, Medvedi izlaze iz galerijskog prostora pa vas tako u prvoj prolećnoj nedelji u Beogradu očekuje još mnoštvo sadržaja.

Propratni program manifestacije:

21.03.
Otvaranje izložbe ,,Medvedi - u čast proleću!''
Žurka dostojna proslave prvog prolećnog dana
(20-24h) Galerija Štab

Muzička podrška: Kišobran
Specijalni gost: Roland Sardison

21.03.
Gradski klinč: Kišobran vs Navigatorz
(od ponoći) KC Grad

22.03.
Rođendanski matine + edukatvni propratni program o medvedu
(uskoro više informacija) galerija Štab

23.03.
Delikatesni medveđi ponedeljak
(19h) KC GRAD

29.03.
Dan za medveda u pozorištu - Kišobran Teatar i Medvedi vam donose dramske radionice i predstave za decu - uskoro više informacija

O projektu:

Izložbu “Medvedi - u čast proleću!” organizuje umetnički kolektiv MEDVEDI koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić.
Tema Medved nije nasumično odabrana, naime, u Srbiji kao i regionu on je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode.


Tim povodom Medvedi su se prvi put okupili 2011. godine sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu. Grupa od tridesetak mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju, i stil, bila je pozvana da učestvuje u projektu - izložbi “Medvedi - u čast proleću!”.

 

Grupna izložba MEDVEDI – u čast proleću! | Galerija Štab | Beograd | 2015

Photo by Marko Ulić


Izložba je osim stvaranja zajednice i povezivanja mladih autora međusobno, na ovaj način ponudila zanimljiv sadržaj široj publici – kako su autori raznih senzibiliteta i stilova bili objednjeni oko jedne teme.

Ovim istim pristupom, svake godine Medvedi okupljaju nove autore i njihove radove, ujedinjene oko teme Medveda, stvarajući time kolektiv umetnika koji svojim učešćem i sami postaju deo ovog pokreta.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :