Barutana klub Beograd

GrupA IPO - Pločice, Otvaranje izložbe - multimedijalnog projekta

Datum objave:16.09.2008

Pročitano:3622 puta

Galerija Doma omladine Beograda
poziva Vas na otvaranje izložbe - multimedijalnog projekta
Grupe IPO - Pločice

Utorak, 16. septembar u 19h
Makedonska 22

Grupa IPO - Vukašin Nedeljković, Nenad Jeremić, Srđan Đukić

Šetajući se beogradskim naseljima primećuje se da su fasade stambenih zgrada sagrađene 60-tih i 70-tih godina sačinjene iz mnoštva sitnih pločica. Takođe, primetilo bi se da su pločice otpadanjem formirale raznovrsne oblike, asocirajući na različite prizore.

Interdisciplinarna grupa IPO sastavljena od fotografa, astrofizičara i matematičara postavila je sebi za cilj da pločicama priđe iz različitih uglova, korišćenjem metodologije sa matematičkom i naučnom inspiracijom, kako bi se fenomen što potpunije sagledao.
Proistekle su fotografije, računarski program za prebrojavanje pločica, video radovi, kao i umetnička knjiga u kojoj se čitav rad sumira.

Sam naziv grupe je skraćenica od "Inverzni Prostor Ostrva", što predstavlja jednu od formi koja je identifikovana na ovim digitalnim mozaicima. Ovo je istovremeno i naslov video rada nastalog u šetnji članova grupe sa komentarima o procesu otpadanja pločica. U sledećem video radu, stanari zgrada su intervjuisani i pridodali su svoj način viđenja ove pojave. Sama činjenica da na pojedinim segmentima ima i više od 15000 pozicija, usmerila je autore automatskom načinu prebrojavanja. IPO je razvio specijalan softver koji sa određenom tačnošću locira gde se nalaze pločice, a gde šupljine i mapira ih.
 

Izložba traje do 28. septembra 2008.
 
Radno vreme Galerije:
utorak – subota od 11:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00
ponedeljkom ne radi
 U tekućoj fazi pitanje autora ovih slika (namera arhitekte ili potpis vremena) i dalje ostaje nerešeno, ali izvesno je da će celokupno istraživanje IPO grupe posle njegovog uspešnog predstavljanja u Beču u MuseumsQuartier21, biti prvi put izloženo i u Beogradu u Galeriji Doma omladine Beograda.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :