GRUPA DUBIOZA KOLEKTIV PREDSTAVLJA „FILM ZA DJECU I ODRASLE“

Datum objave:13.02.2018

Pročitano:2233 puta

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, skupina prijatelja odlučila je da formira bend.


Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske ukuse, muzički uticaji dolazili su iz celog sveta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), ali tada i tamo muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje i nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima. U stvari, čitav region zahvaćen je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

 

Dubioza kolektiv


Danas, 15 godina kasnije, Dubioza Kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan  „Film za djecu i odrasle“.


"Film je jednim delom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove 'Pjesmice za djecu i odrasle', pa je nekako bilo logično da se film zove 'Film za djecu i odrasle'. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod 'starije od 12 godina', tako da mogu slobodno da ga gledaju. I po dva, tri puta ako hoće", izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.


„Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uvo šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova dela, ali je istina malkice drugačija...“ rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.


Ovo nije film koji se bavi samim nastankom benda, već pre svega priča priču o stvaranju poslednjeg albuma, kako je došlo do saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.


Film pored dokumentarnih snimaka rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili, odnosno kako su im se putevi isprepletali i pre službenog nastanka.

 Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htela da uradi video o Deaf bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album „Pjesmice za djecu i odrasle“. Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da u stvari od toga treba napraviti dokumentarni film, i tako je nastao „Film za djecu i odrasle“.


Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja posljednjeg albuma, postojala je želja da se pokaže kako Dubioza Kolektiv u stvari funkcioniše, kako izgleda kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.


„Film za djecu i odrasle“ započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara,„Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.“


Do nove prilike za druženjem s Dubiozom u živo, uživajte u filmu!

 

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima „10 minuta“ i „Belvedere“ Ahmeda Imamovića, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, kao i na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

 


Film možete pogledati OVDE.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :