Grupa DEAD CAN DANCE objavila je novi album „Dionysus"

Datum objave:13.11.2018

Pročitano:1537 puta

Grupa DEAD CAN DANCE objavila je novi album „Dionysus". Njihovo deveto studijsko izdanje dolazi nakon 6 godina pauze a najavljeno je vrhunskim video ostvarenjem za numeru „The Mountain".

Dead Can Dance

Stil grupe Dead Can Dance, od momenta osnivanja od strane Lise Džerard i Brendana Perija, kroz osam studijskih albuma, može biti opisan kao uverljivi zvučni pejzaž zaslepljujuće raskoši i uzvišene lepote, sačinjen od afričkih poliritmija, galskog folka, gregorijanskih pevanja, srednjeistočnih mantri i art roka.

DIONYSUS je prvi album ovog dua nakon 6 godina i objavljen je u CD, Digital, Vinyl i DeLuxe Vinyl izdanju. Sastoji se iz dva čina iz sedam delova koji predstavljaju različita gledišta mita o Dionisu -

ACT I : Sea Borne - Liberator of Minds - Dance of the Bacchantes i ACT II : The Mountain - The Invocation - The Forest – Psychopomp.

„The Mountain" je prvi deo drugog čina ovog albuma, gde će, kako Brendan Peri objašnjava „slušaoci zateći sebe u poseti planini Nisa. Ova planina je mesto Dionisovog rođenja gde ga je odgajao kentaur Hiron i od kojeg je naučio pevanje i ples kao i Bahove obrede i inicijacije"

Video za „The Mountain" režirao je Lukas Pitlik (Lukasz Pytlik) koji o stvaranju ovog klipa kaže: „Robert E. Hauard koji je stvorio Konana, rekao je da se nije osećao kao da je sam stvarao svoje priče, već ih je samo beležio kao da su mu duhovi šaputali na uvo". Na neki način sam se osećao isto tako dok sam radio „The Mountain". Koreni ovog videa su duboko u mitologiji i prirodi, ali ni u jednom trenutku nisam hteo da prosto prepričam mit o Dionisu ili ispričam priču od A do Š bez ikakve misterije. Želim da verujem da gledaocu dajemo fragmente stare glinene ploče – neki delovi nedostaju, neki su zauvek izgubljeni a neke moraš da kreiraš sam da bi popunio praznine. Za mene je u muzici Dead Can Dance najfascinantnija miterija kao i činjenica da svaka pesma može da me odvede na potpuno različita mesta pri svakom preslušavanju. Voleo bih da oni koji gledaju video za „The Mountain" dožive istu stvar – da daju sebi vremena za istraživanje i stvorite svoja tumačenja".

Snimljen uz korišćenje niza folk instrumenata i montiran sa snimcima sa terena, „Dionysus" dobija formu oratorijuma, u kome glasovi predstavljaju zajednice koje slave – u nekim trenucima zajedno, kao da se dozivaju, kroz napeve, i često prenoseći emocije preko granica samog jezika. Zahvaljujući tome što još uvek svoju muzičku inspiraciju vuku sa svih strana sveta, novi album pokazuje da Dead Can Dance nastavljaju da povezuju kreativno i spiritualno.

Dead Can dance ovog proleća kreću na „A Celebration – Life & Works 1980-2019" evropsku turneju u okviru koje će prvi put posetiti i Srbiju. Koncert u Sava Centru 28.juna 2019.godine biće jedinstvena prilika da čujete uživo jednu od najvećih grupa svih vremena i doživite muzičku katarzu koju samo Dead Can Dance mogu da izazovu svojim zvukom i vanvremenskom muzikom – nemojte je propustiti!

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventima kao i online na www.eventim .rs

Organizator koncerta: Charm Music Serbia
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :