GRIMM: Izuzetno dobro i kvalitetno!

Datum objave:28.03.2017

Pročitano:4129 puta

By:Milan B. Popović

GRIMM CD IZA TIŠINE / MINER

Autor tekstova, muzike, aranžmana, svirač svih instrumenata izuzev bubnja je Nebojša Đukanović. Kao gost je Boris Šurlan iz „Midnight“ studija kod koga su i snimali album i to na pesmi "Rođače". Vokale suodpevali Ivana Janković i Nebojša Đukanović, a u par pesama prateći vokali su bili i Dejana Betsa Garčević iz „Claymorean“ i Mila Vukelić iz „Midnight raina“.

 

CD GRIMM - IZA TIŠINE


Trinaest izuzetnih pesama nalaze se na ovom bajkovitom CD albumu - Iza tišine! Počev od šestominutne, uvodne „Put“, pa do zatvarajuće poslednje, „Poslednje tkanje“, neraskidivi muzički duo Ivana Janković i Nebojša Đukanović iznose slušaocima samo najdragocenije tonove i tekstualne tematske odabire.


U nekoj osnovi, ovaj zvučno tekstualni materijal, za svoju potku, ima progresivni rock, dopadljiv retro etno fazon, i naposletku, doom i opera metal ključ.


U zvučnom dokumentu „Vratiću se“ dominira agresivni i dominantni vokal Ivane Janković. Tih četiri minute i četrdeseti četiri sekunde, deluju baš moćno, kako vokalno, tako i tekstualno, ali i muzički. Ivana Janković na drugim pesmama nije takva, već nežna i sofisticirana. To treba naglasiti i potencirati.


Pesma „Igla u oku tvoje duše“, se ispostavlja kao prvi hit singl sa albuma „Iza tišine“! Rekao bih, sasvim zasluženo. U njoj dominira u potpunosti i sveobuhvatno Nebojša Đukanović.


Zanimljivo je da sastav „Grimm“, ovim pesmama nisu išli putem kako mnogi drugi savremeni bendovi idu. Njihove mnogobrojne pesme su preko četiri minute trajanja. Obično se za –radijski prihvatljive i radijski dopadljive- snimaju pesme dužine do tri minute i koji sekund više, što u slučaju dua „Grimm“ – nije slučaj! To je za svaku pohvalu jer im je umetnost bila na prvom mestu.
Numere grupe „Grimm“ su melanholične, mistične, kadkad nežne, ponekad i brutalne, ali istinite, hrabre i impresivne. „Endless Mission“ je numera koja teži da bude drugi hit singl. Ona, ta pesma, to, upravo i jeste! U njoj je Ivana Janković briljantna, gotovo savršena! Isto se može tvrditi i za Nebojšu Đukanovića, koji joj uspešno parira, i oni, čine savršen, neraskidiv spoj. Vredi poslušati, svakako!


Ne mogu da se otmem utisku, da se ovaj materijal i grupa „Grimm“ može itekako povezati i uporediti sa beogradskim gotik rock / metal sastavom i atrakcijom „Abonos“ kojeg danas čine: Milan Janković za setom bubnjeva, Tomaš Ljumović za bas gitarom, Jovan Prokopić, gitara, Jakša Vlahović, gitare, komponovanje i pozadinski vokali, i neustrašiva metalna kraljica, Marija Dokmanović, vokal, klavijature, komponovanje.


„Grimm“ su odabrali i snimili 13 raznovrsnih zvučnih dokumenata koji se slušaju u jednom dahu! To se danas retko da čuti, i zato ih vredi medijski pomenuti i njihov kvalitet, istaknuti! Što se mene tiče, ovo je čista – desetka! Itekako vredi poslušati! Što je pre moguće, naravno!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :