GOSPODIN PINOKIO: Naklon ka pozitivnoj energiji!

Datum objave:19.11.2016

Pročitano:5748 puta

By:Milan B. Popović

GOSPODIN PINOKIO CD IZ MRAKA MAŠINA... / TAKE IT OR LEAVE IT

 

GOSPODIN PINOKIO CD IZ MRAKA MAŠINA

Ovo atmosferično, gotovo transcendentalno CD izdanje počinje uvodnim dokumentom – Stena. Dobro je što muzičari i autori iz sastava „Gospodin pinokio“, već „na prvu loptu“ osvajaju vaše poverenje, i mame na dalje slušanje poput jakog magneta i tu jednostavno nema drugog izbora.


Koliko god ritam sekcija delovala gabaritno, dinamično, energetski jako i sinhronizovano, plus efektna gitarska sola i solo deonice, sve to daje dovoljno prostora vokalu da se istakne u dovoljnoj meri da tekst i poruka pesme budu jasno slušljivi, prepoznati i hiruški precizni.


Pesme, u neku ruku, makar i u samim ulazima, uvodima, pa sve do strofa, nisu monotone i dobro je što nikada ne znate sa kojim projektilom će vas „Gospodin pinokio“ pogoditi direktno u srce. Budite vatreni i snažni isto onoliko koliko su „Gospodin pinokio“ i ima nade za vas i vaše živote u sredini i uslovima u kojima živimo, bitišemo, preživljavamo...


Šta god da se dogodi nemoj se pokoriti - peva ovaj sastav u drugoj pesmi po redu koja se zove - Šta god! Bunt je i ovde prisutan, pokretačka energija, takođe. To je element koji se teško i retko nalazi u novijoj diskografskoj sceni urbane srpske i regionalne ponude te to treba naglasiti.


Misli mi se sapliću, svađaju i prepliću, u ovom trenu – stihovi su kojima jasno dokazuju da je burno vreme, da su burne reakcije, buran život i da se sa njim treba uhvatiti u koštac i ne ići linijom manjeg odpora, već , ako ništa drugo, iz teškoće, bola i besa- napisati i komponovati pesmu trasirajući je i prezentovati tako da ona dobije oblik u neku ruku umetničkog dela, što u slučaju grupe „Gospodin pinokija“, svakako, jeste slučaj i tu nema dalje diskusije.


Imao sam prilike da recenziram neke od ranijih radova ove grupe i neskriveno mi je drago da ne odustaju na putu njihove lične kreacije, doslednosti na radost koliko toliko širokog rokenrol slušalačkog auditorijuma u nas.


Sastav „Gospodin pinokio“ danas čine: Igor Bogdanović Šile za mikrofonom, Danijel Stojanović Dani, gitare, Bojan Ristić Rile za bas gitarom i Desimir Stojimirović Desko za setom bubnjeva.


Četvrta, ujedno i zatvarajuća numera naslovljena sa „Zastoj u vremenu“, laganijeg je tempa, lucidne instrumentalizacije, primer dobro napisanog i odpevanog refrena, gotovo neprimetnih pozadinskih vokala. Ona se razlikuje od ostatka snimljenog materijala i daje vam dah bar na mah da predahnete. Opet je tu tekst koji nije ni malo naivan ali je sveobuhvatan utisak krajnje pozitivan, afirmativan i prijatan. Osećam zastoj u vremenu , tešku ruku na ramenu, godina teret u vazduhu, zaspao bih – poput iskrene molitve oni pevaju, dajući nam molitveno duhovno religijski momenat kao izlazak i kao moguće ili jedno od mogućih svetla na kraju tunela.


Treba pomenuti da su važnu ulogu u prepoznavanju kvaliteta pesama na ovom CD-u imali: direktor i glavni i odgovorni urednik Saša Gočanin, programski koordinator, Veselin D. Veselinović, muzički urednik Ivan St. Rizinger i dizajner Marko Urošević. To je, svakako, izuzetno iskusna ekipa rok prvoboraca posebne vrste i kalibra, koja zaslužuje svako duboko i najiskrenije poštovanje, i privatno i javno!


Rok grupa „Gospodin pinokio“ potpisuje zajednički muziku, aranžmane i tekstove, kao i fotografiju i dizajn. Na unutrašnjoj strani knjižice nalazi se neobična slika autora Bogdana Dobrote. Šta je na slici, namerno prepuštam vama dragi čitaoče da nabaviš album i uživaš i u muzici i u vizuelizaciji knjižice CD-a.


Gospodin pinokio ni ovoga puta nije razočarao. Naprotiv! Nakon slušanja njihovih pesama osećate dobar- doduše jak hiperaktivni- osećaj. Odlično!

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :