Godišnja izložba slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a

Datum objave:20.12.2018

Pročitano:1026 puta

Datum održavanja: 24.12.2018

Lokacija: Beograd

Velika tradicionalna izložba slikarsko-grafičke sekcije jednog od najreprezentativnijih i najdugovečnijih profesionalnih umetničkih udruženja na ovim prostorima - Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), biće svečano otvorena u ponedeljak, 24. decembra, u Ustanovi kulture „Parobrod", sa početkom u 19 časova.

 


Preko šesdeset najnovijih radova različitih autora, članova slikarsko-grafičke ali i drugih sekcija ULUPUDS-a, uvršteno je u ovogodišnju selekciju na temu koja svojom višeznačnošću, u potpunosti odgovara savremenom trenutku, postajući izazov za kritičko promišljanje autorima.

Kȏd, bilo kao genetička poruka, skup slovnih znakova, sistem komunikacije, otisak prsta ili tajna šifra stvaraoca, kȏd ponašanja ili odevanja, moralni kȏd, softverski kȏd ili bar-kȏd, predstavlja problemsku osnovu većine radova na izložbi - slika, grafika, fotografija, skulpture, tipografija, ali i radova u enterijeru.

 

Mirjana Stankovic, Dresscode

Slikarsko-grafička sekcija ULUPUDS-a sa oko 450 aktivnih članova, kao jedna od najstarijih sekcija Udruženja koje datira još od 1953. godine, pod svojim okriljem okuplja akademske umetnike koji se ne bave samo primenjenim slikarstvom i grafikom, već i ilustracijom, karikaturom, stripom, konzervacijom i restauracijom. Sekcija na godišnjem nivou, pored gore pomenute, godišnje izložbe, organizuje još dve velike kolektivne izložbe. Jedna od njih, pod nazivom „Mali format", osobena po svojim gostovanjima širom Srbije, ove godine je nakon osam gradova (Velika Plana, Stara Pazova, Paraćin, Jagodina, Čačak, Ivanjica, Aleksinac, Kruševac), svoj umetnički itinerer svečano privela kraju u beogradskoj galeriji „Singidunum", u kojoj će publika imati prilike da je poseti do 22. decembra. Druga velika izložba sekcije, „Tradicionalno – moderno", takođe je aktuelna, i može se pogledati u galeriji SKC-a (Kralja Milana 48, Beograd) do kraja decembra ove godine.

 

Vera Vujic, Leptir

Autor stručnog teksta u katalogu izložbe „KOD" je istoričarka umetnosti, Jelena Balević, a izložba će za sve posetioce biti otvorena do 15. januara 2019. godine.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :