GIVE ME A MINUTE: Epizoda #7 razgovor sa kustoskinjom Tijanom Mišković

Datum objave:29.04.2020

Pročitano:384 puta

„Give me a Minute" predstavlja niz kratkih intervjua koje vodimo u vreme izolacije sa umetnicima, kustosima, kolekcionarima i prijateljima galerije kako bismo čuli pojedinačne glasove i razmišljanja u vezi sa trenutnom situacijom ali i razmenili zajednička iskustva i porazgovarali o umetnosti.

 

U Epizodi #7 razgovarali smo sa nezavisnom kustoskinjom Tijanom Mišković, koja živi i radi u Kopenhagenu, u Danskoj.
Tijana Mišković je rođena 1982. godine u bivšoj Jugoslaviji, a od 1992. živi u Danskoj. Po zanimanju je kustos, sa završenim master studijama iz Umetnosti i teorije na Kraljevskoj danskoj akademiji likovnih umetnosti, kao i završenim dopunskim semestrom na master programu Estetsko liderstvo pri Kopenhagenskoj školi ekonomije – Centar za umetnost i liderstvo. Trenutno je doktorant SMK – Danske nacionalne galerije i Kopenhagenskog univerziteta, sa tezom: UMETNOST DIJASPORE – Dijasporska liminalnost analizirana kroz radove umetnika iz bivše Jugoslavije, koji žive u Danskoj.

 

Kao nezavisna kustoskinja, učestvovala je na brojnim međunarodnim manifestacijama kao što su: Venecijanski bijenale, Liverpulski bijenale ("City States"), Manifesta, U-TURN kvadrijenale savremene umetnosti i Kopenhagenski ultrasavremeni bijenale. Kao nezavisna kustoskinja, radila je na izložbama i seminarima u saradnji sa institucijama: Centro de Desarrollo u Havani, Collegium Artisticum u Sarajevu, HDLU- Meštrovićev paviljon u Zagrebu, Muzej afričkog dizajna u Johanesburgu, galerija Emma Thomas u Sao Paulu, IKM muzeju u Oslu, xpon-art u Hamburgu, kao i u mnogim drugim danskim umetničkim institucijama, kao što su: The Nikolaj Contemporary Art Center, Kunsthal Charlottenborg, Den Frie, Viborg Kunsthal, HEART- Herning Museum of Contemporary Art, ARoS Aarhus Art Museum i Esbjerg Art Museum. U ulozi stručnog saradnika, radila je kao mentor pri Interkulturalnom programu Danskog umetničkog saveta i kao član odbora CAMP- Centra za umetnost na temu migracionih politika kao i Nordijskog umetničkg centra DALE. Danas je član IKT –Međunarodnog udruženjea kustosa savremene umetnosti i CIMAM – Međunarodnog komiteta za muzeje i kolekcije savremene umetnosti.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :