Gentleman, Stefanovski, Bjesovi... na Arsenal festu 4!

Datum objave:19.03.2014

Pročitano:4305 puta

Datum održavanja: 26.06.2014 - 28.06.2014

Lokacija: Knežev Arsenal, Kragujevac

Rege muzičar Gentleman (Džentlmen), legendarni gitarista Vlatko Stefanovski i alternativni sastav Bjesovi prvi su poznati izvođači četvrtog Arsenal festa koji će biti održan 26, 27. i 28. juna u Kragujevcu.

 

 

Poznat po hitovima kao što su "Superior", "You Remember", "Live Your Life", "Heart of Rub-A-Dub" i "In My Arms", Gentleman kaže da se sa zadovoljstvom vraća pred srpsku publiku sa svojim pratećim bendom Evolution.

"Spisak pesama koje ćemo izvesti napraviću na licu mesta. Kad vidim ljude koji budu došli da nas čuju i osetim šta bi želeli da čuju. Nastup mora biti fleksibilan, raznolik i spontan. Tek kad vidim nasmejana lica u publici, znam da sam postigao cilj", poručuje Genleman.Prvi put na Arsenal festu biće i Vlatko Stefanovski, nekadašnji vođa benda Leb i sol koji uspešnu solo karijeru nastavlja novim CD albumom "Seir", sa koga su singl/spotovi "Superheroi", u kome gostuje glumac Rade Šerbedžija, i lagana akustičarska "Deca na sunceto" radena za istoimeni predstojeći film.

"Mislim da je seir turcizam, a to je jedna omiljena balkanska disciplina kad niste previše aktivni, kad ste promatrač, sa laganom ironijom i cinizmom posmatrate svet oko sebe. Mi u Makedoniji to često radimo, umesto da uzmemo motiku i kopamo, radimo, mi samo promatramo, gledamo i komentarišemo kako drugi rade", objašnjava Stefanovski.

 


"Komšije, vidimo se uskoro!!!", poručuje kratko Zoran Marinković, frontmen gornjomilanovačkih Bjesova, jednog od najznačajnijih alternativnih sastava Srbije, zahvaljujući antologijskim albumima "Bjesovi" (1994), sa koga su "Ime", "Vraćam se dole", "Vreme je"..., i "Sve što vidim i sve što znam" (1997).

Bend je poslednji studijski CD "Bolje ti" objavio 2009. godine, a trenutno imaju završen album obrada rok pesama sa srpsko-hrvatskog govornog područja. Objavili su već kao singlove obrade Braće Left "Aikido", Majki "Lutak iskrivljenog lica", "Svetla, svetlosti" Asima Sarvana...

 

Imena ostalih izvođača i kompletnu satnicu festivala saopštićemo u narednim nedeljama.

U početnom promotivnom periodu može se od 20. marta kupiti samo komplet ulaznica za sve tri večeri za 1.500 dinara premo mreže Eventim, u Domu omladine Kragujevca i Plazi.

Arsenal fest već nekoliko godina unazad dovodi najznačajnije pop i rok izvođače i najzanimljivije mlade snage iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije u fantastičan prostoru na otvorenom nedaleko od centra Kragujevca - "Knežev arsenal" (Main Stage) i obližnju "Zastavinu baštu" (Garden Stage).

Na dosadašnjim izdanjim Arsenala svirali su Partibrejkers, Dubioza kolektiv, Bajaga i Instruktori, Rundek Cargo Trio, Goblini, Hladno pivo, Darkwood Dub, Rambo Amadeus, Babe, Ritam nereda, Block Out, Stereo MC's, Therapy?, Marko Nastić, Eva Braun, Kanda KOdža i Nebojša, Goribor, Eyesburn...

GENTLEMAN

Nemac Tilman Oto, poznatiji danas kao Gentleman od svoje 17. godine posećuje Jamajku i otud njegova neobična ljubav, bolje rečeno strast ka regeu. Sa svojim prvim albumom "Trodin On" (1999) pokreće novi talas rege muzike u Nemačkoj, a drugi "Journey To Jah" (2002) omogućuje mu da se probije na šire svropsko tržište. Krupan korak napred je treći studijski album "Confidence" (2004) kojim postaje svetska rege senzacija, zahvaljujući hitu "Superior", a status jednog od najzanimljivijih svetskih rege muzičara održava albumima "Another Intensity" (2007), "Diversity" (2010) i poslednjim "New Day Dawn" (2013).

Album je poneo naziv po pesmi "New Day Dawn" u kojoj se getleman poigrava sa činjenicom da 21. decembra 2012. godine nije došlo do smak sveta, kako su neki predviđali. Album donosi i introspektivnu baladu "Memories", pokretačke pesme kao "Humanity’s Glory" i "The Journey", ali i smirujuće "Walk Away", "Where Is The Love", "Wings To Fly"...

"Svaka pesma na albumu 'New Daya Dawn' je jedinstvena i ima svoju posebnu temu, svoju posebnu dušu. Muzika je više od zabave, ona zalazi mnogo dublje. Poenta je u prevazilaženju granica, rušenju pretpostavljenih obrazaca i sakupljanju novih iskustava. Za mene muzika uvek ima terapeutsko dejstvo", objašnjava Gentleman.

VLATKO STEFANOVSKI

Vlatko Stefanovski bio je jedan od osnivača, gitarista, pevač i autor izuzetno cenjenog skopskog džez-rok-etno
sastava Leb i sol, koji je objavio 14 albuma. Od sredine devedesetih Stefanovski razvija uspešnu solo karijeru s
albumima kao što su "Cowboys & Indians", "Sarajevo", "Vlatko Stefanovski trio", "Kula od karti", "Thunder from the blue sky" i drugi i suraduje s još jednim sjajnim gitaristom, Miroslavom Tadićem, s kojim snima albume "Krushevo", "Treta majka", "Live in Belgrade" i "Live in Zagreb".

Poslednjih godina Stefanovski je svirao i snimao širom sveta s vrhunskim izvođačima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin i drugi. U međuvremenu je stvarao muziku za film, teatar i balet. Takođe je nastupao s brojnim orkestrima i ansamblima kao što su London Simphony Orchestra, MDR Leipzig Simphony Orchestra, Monte Carlo Philcharmony Orchestra, Tonkunstler orchestra from Vienna, Simphonieta Orchestra from Sophia, Slovenian philharmony orchestra - Ljubljana, Student symphony orchestra from Skopje Macedonia, FoolCool Jazz big band, RTV Ljubljana Big Band, Croatian HTV big band, RTV Srbija Big band...

BJESOVI

Bjesove su 1990. osnovali pevači i do 1997. autori većine pesama, Zoran Marinković i Goran Marić. Bjesovi su do danas izdali šest albuma, a najveći uspeh grupa je postigla sa drugim poznatim kao "Bezimeni".Pola godine pred svoj "raspad" 27. septembra 1997. posle koncerta u njihovom matičnom gradu, u Gornjem Milanovcu, Bjesovi izdaju treći album "Sve što vidim i sve što znam" sa, uslovno rečeno, optimističnijim temama - utemeljenim na religioznoj tradiciji.

Bjesovi 2000. ponovo počinju sa radom, ali ovaj put sa samo jednim pevačem Marinkovićem, koji od tog trenutka pa na dalje vodi Bjesove, u kreativnom i idejnom smislu. Live albumom “Na živo” (2003) obnovio je gradivo sa prethodnih albuma, dodajući na "staru" priču još tri nove pesme. Bjesovi 2004. izdaju video samizdat sa koncerta u beogradskom klubu KST od 23.05.2003. godine. Ceo tiraž besplatno su podelili publici, prijateljima i kritici, želeci da na ovaj nacin iskažu sopstveno protivljenje, novouspostavljenom liberalno kapitalističkom sistemu u zemlji, gde je sve na prodaju, gde sve ima svoju cenu, i gde se čovek vrednuje isključivo u skladu s debljinom svog novčanika.

Konačno, 2009. Bjesovi izdaju zadnji, "dupli" album, “Bolje Ti”, sastavljen od CD-a sa devet pesama u audio formatu, i pratećeg DVD-a sa vizuelnim varijacijama istih muzičkih tema.

Trenutno Bjesovi važe za jedan od koncertno najatraktivnijih i najaktivnijih rok bendova u Srbiji. Za više od 20 godina svojeg postojanja Bjesovi stekli su zavidan kultni status kod publike, koja sa nestrpljenjem i zanimanjem iščekuje svaki njihov naredni potez, jer je isti ovaj bend uvek išao korak ispred logičnih očekivanja, a to je valjda i jedna od glavnih karakteristika prave umetnosti.

Bjesovi 2014:

Zoran Marinkovic - vokal
Marko Markovic - bas
Ivan Kovacevic - gitara
Dragan Arsic - gitara
Slobodan Vukovic - gitara
Ramon Hamel - bubanj
Miroslav Marjanovic - bubanj

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :