Gde su bili šta su radili - Street art Jane Danilović

Datum objave:23.08.2019

Pročitano:1966 puta

U petak 29. avgusta od 18:30h u Kulturnom centru REX (Maksima Gorkog 17a), u okviru programa GDE SU BILI ŠTA SU RADILI, održaće se razgovor sa street-art umetnicom Janom Danilović, a povodom njenog angažmana na oslikavanju panela na jugu Francuske.

 Tokom proleća ove godine, Jana Danilović je bila gost programa Le MUR u San Rafaelu u Francuskoj. Jana će nam predstaviti svoja iskustva sa ovog programa, kao i koncept istog, koji je iniciran od strane Asocijacije Le MUR koja je osnovana 2003. godine od strane umetnika Žana Faušera, a sa ciljem promovisanja savremene i urbane umetnosti. U nekoliko gradova Francuske, asocijacija Le MUR obezbedila je zidne površine i panele koje ustupa umetnicima, čiji se radovi svakog drugog meseca zamenjuju novim intervencijama.

Nakon Francuske, Jana je učestvovala u oslikavanju zidnih površina u Zagrebu i Opuzenu u sklopu projekta Art Park Zagreb i festivala Art Festival Zen Opuzen, o kojima će takodje biti reči.

Uoči drugog izdanja Festivala umetnosti na ulici Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje! sa Janom koja je jedna od osnivačica festivala razgovaraćemo i o uticaju ulične umetnosti na svakodnevni život, te potencijalu koji ona kao metod komunikacije u javnom prostoru ima.

 JANA DANILOVIĆ (1989) se bavi istraživanjima u oblasti slike u javnom prostoru iz nekoliko pozicija: stvaraoca, organizatorke događaja vezanih za uličnu umetnost i pozicije teoretičarke. Fokus njene umetničke produkcije je na muralu, ali uključuje i izlagačku praksu. Njeni murali i ulične intervencije nalaze se u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Nemačkoj, Grčkoj i Francuskoj. Doktorirala 2018. godine na FPU, odbranivši umetničko-istraživački projekat “Grad i slika - značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru”.

Program KC Rex GDE SU BILI ŠTA SU RADILI tokom poslednjih 17 godina predstavlja stručnoj i široj publici iskustva umetnika i umetnica, aktivistkinja i aktivista, naučnih i kulturnih radnica i radnika koji različitim profesionalnim povodima gostuju, rade i sarađuju u inostranstvu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :