Gavrilov princip: Konačno slovo o Principu

Datum objave:14.08.2014

Pročitano:6380 puta

By:Pavle Zelić

U retkoj stogodišnjici koja izaziva nezapamćene emocije, podele i pokušaje prekrajanja istorije, osiromašena i poplavljena Srbija koja nema ni snage ni para da obeleži svoju najveću slavu i najveći pomor, ipak pokazuje umeće da na način trajniji od bilo kog drugog, u pisanoj reči, obnovi i u večnost dodatno uznese prvog heroja i mučenika Velikog rata. Umesto istorijskih lekcija, mada su i one neophodne, pisci su ti koji u ovoj, po mnogo čemu najzaokruženijoj knjizi o Gavrilu Principu i Sarajevskom atentatu daju svoje viđenje šta to ovaj događaj i ovaj čovek znače ovde i sada. Kombinacija je dobro promišljena i izuzetno originalna, i služi na čast priređivaču Vuletu Žuriću, tek jednom od rođenih Sarajlija koji su zastupljeni unutar „Gavrilovog principa“. Knjiga koja je izašla u novoj Laguninoj ediciji Talasi, iznova pokazuje da ovaj izdavač nalazi onu zlatnu žicu između komercijalne i kvalitetne, ali i umetnički relevantne i trajno vredne književnosti, neretko i u među jednim koricama.

 

 

Iako suštinski „naši“, pisci okupljeni na zadatku približavanja i prisvajanja Principa i njegovog čina dolaze kako iz Srbije i regiona, ali i dislocirani u SAD i Kanadu. Oni su, pored pomenutog urednika i autora Žurića: Vladimir Pištalo, Zoran Ćirić, Srđan Srdić, Muharem Bazdulj, Jelena Rosić, Dejan Stojiljković, Miloš K. Ilić, Miroslav Toholj, Igor Marojević, Miljenko Jerogović, Ivančica Đerić, Vladimir Kecmanović, i Dr Nele Karajlić Nabrajati njihova dela a pogotovu nagrade bi zauzelo još dva ovakva teksta, tako da ako i ne prepoznajete sve (a trebalo bi!), verujte nam na reč da je u pitanju sam vrh, u najširem smislu te reči – ovdašnje književne scene danas, ali i godinama unazad, pa imajući u vidu takođe zastupljene mlade nade zasigurno i mnogo unapred. Strašne ili smešne, ozbiljne, preozbiljne ili potpuno neozbiljne, priče i eseju u ovom izdanju su udaljeni jedni od drugih koliko to imaginacija omogućava, a opet skladni u kontrapunktu jakih emocija koje tema kojom se bave izaziva 2014. godine, makar delićem koliko je to činila 1914. Na neki način, to je i najveća poruka i uspeh „Gavrilovog principa“. Mislili šta hoćete o ovom mladom Bosancu i mladobosancu, ne možete ga prenebregnuti, i sam način na koji je uradio šta je uradio, a zatim skončao kako je skončao mora da vas se, da se svih nas itekako tiče, na ovom mestu gde duhovi prošlosti nikada ne miruju.

 

U Beogradu je inače ponovo otvorena kafana „Zlatna moruna“ kraj Zelenog venca, ista ona u kojoj je Princip kovao zaveru o atentatu. Tako da za svoj gutljaj aktuelizovane istorije ne morate čak ni u Sarajevo, on se nalazi kako u komšiluku, tako i gde god da ponesete „Gavrilov pricip“.


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :