Game of Thrones: Pogledajte gde se sve snimala serija Igra prestola u Dubrovniku!

Datum objave:30.08.2017

Pročitano:33241 puta

By:Ivana Vraneš

Lokacija: Beograd

Dubrovnik, hrvatski grad na Jadranu, je jedna od najistaknutijih turističkih destinacija na Mediteranu. Prema CNN-u to je takođe jedan od deset najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na svetu. Zbog svog starog srednjovekovnog jezgra koje je sve do današnjih dana zadržao autentični izgled, Dubrovnik mami brojne filmske producente, koji ga smatraju idealnom lokacijom za snimanje popularnih filmova i serija.


Pretpostavlja se da je Dubrovnik nastao u VII veku, ali prema nekim novim nalazima i spoznajama čak i znatno ranije. Stari osnivači Dubrovnika su, bežeći pred Avarima iz razorenog Epidaurusa (današnji Cavtat) došli na ostrvsku hrid Laus u podnožju brda Srđ i tu su se odlučili nastaniti. Vremenom su hrid povezali sa kopnenim delom današnjeg Dubrovnika, u to vreme pod imenom Dubrava, koji su podigla slovenska plemena Zahumljani, Travunjani i Konavljani i to nasipanjem kanala na kojem se danas nalazi najpoznatija dubrovačka ulica Placa (Stradun). Godine 1979. Dubrovnik je dodat na UNESCO – ov popis Svetske baštine.

Najpoznatija serija koja se poslednjih godina snimala u Dubrovniku je Game of Thrones, američka srednjovekovna fantastična televizijska serija gde grad dobija ulogu King's Landinga. Dubrovačke zidine u seriji su poprimile nešto drugačiji izgled, ali itekako su prepoznatljive.

Debele gradske zidine, uske uličice i stare crkve bile su idealne za snimanje scena borbi i ljubavi.

 

 


Jezuitsko stepenište
Stepenice velikog bratstva Baelor u King's Landingu

Najpoznatija scena u petoj sezoni "Šetnja srama", u kojoj je Cersei Lannister prisiljena da šeta gola kroz ulice King's Landinga počinje na vrhu jezuitskog stepeništa. Ovo lepo i elegantno barokno stepenište nalazi se na južnoj strani Gundulićevog trga. Stepenice vode do ulice Uz Jezuite, gde se nalaze Jezuitska crkva sv. Ignjatija i dva dubrovačka koledža, Collegium Ragusinum i jezuitski koledž.

 

Jezuiti Dubrovnik

Jezuitsko stepenište

 

 

Jezuiti Game Of Thrones

Stepenice velikog bratstva Baelor u King's Landingu ( Game Of Thrones )


 

 

Ulica sv. Dominika
Upotrebljavala se za većinu scena na pijaci

Smeštena je u blizini Dominikanskog samostana sv. Dominika, koji povezuje kapiju Ploče sa glavnom ulicom Stradun. Ovde se odvijaju mnoge scene Igara prestola. Ulica sv. Dominika je ulica gde Zlatni Plaštevi ubijaju jednog od nezakonitih sinova kralja Roberta, a takođe i Tyrion i Bronn prisustvuju protestnom govoru u drugoj sezoni. U petoj sezoni, Cersei Lannister će proći kroz ovu ulicu gola, kao znak pokornosti.

 

Ulica Sv. Dominika Dubrovnik Game of Thrones

Ulica sv. Dominika 


 

Ulica sv. Dominika Game of Thrones Dubrovnik

Upotrebljavala se za većinu scena na pijaci ( Game Of Thrones )

 

 


Etnografski muzej Rupe
Eksterijer Littlefingerovog bordela

Ovaj muzej koji sadrži narodne nošnje i rukotvorine od tekstila nalazi se u staroj žitnici, koja datira iz 16. veka. U ovoj impresivnoj zgradi Dubrovačka republika držala je sve državne rezerve žita u dubokim silosima izrezanim iz kamena. Spoljašnjost ovog muzeja postaje bordel Petyr Baelish (Littlefinger) gde se Tyrion Lannister susreće sa Oberin Martellom u četvrtoj sezoni. Stambeno područje u blizini muzeja takođe je mesto gde je High Septon prisiljen da hoda go od strane Vrabaca u petoj sezoni.

 

Etnografski muzej Rupe Game of Thrones Dubrovnik
Etnografski muzej Rupe

 

 


Ploče
Služile su kao Red Keep Gate

Istočni ulaz u Stari grad, kapija Ploče izgrađena je u romaničkom stilu krajem 14. veka. Iznad kapije nalazi se statua Svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Kapija se sastoji od unutrašnjeg i spoljašnjeg dela i sadrži kameni most. Cersei Lannister prolazi preko ovog mosta i ulazi u Red Keep nakon njene staze sramote na kraju pete sezone.

 

Game of Thrones Dubrovnik

Kapija Ploče

 

 

Game of Thrones Dubrovnik

Služile su kao Red Keep Gate ( Game Of Thrones )

 

 

 

Knežev dvor
Rezidencija Spice Kinga

Scena u drugoj sezoni u kojoj Daenerys Targaryen traži od Spice Kinga da brodovi povedu njenu vojsku preko Uskog mora snimani su u spoljnim delovima Kneževog dvora. Ova palata sagrađena je krajem 15. veka za izabranog kneza koji je u to vreme upravljo Dubrovnikom. Dvor uključuje kneževu kancelariju, njegove privatne odaje, javne sale, administrativne kancelarije, pa čak i tamnicu.

 

Knežev dvor, Rezidencija Spice Kinga, Game of Thrones

Knežev dvor, Rezidencija Spice Kinga ( Game Of Thrones )

 

 


Tvrđava Bokar
Deo zidina King's Landinga

Tvrđava Bokar se pojavila u drugoj sezoni i najbolje se vidi u sceni kada Tyrion i Lord Varys planiraju odbranu King's Landinga dok gledaju na more. Izgradio ju je 1461. godine italijanski arhitekta Michelozzo di Bartololmeo za odbranu zapadnog ulaza u grad Dubrovnik. Tvrđava kakva je danas je konačno završena 1570. godine i najstarija je tvrđava (utvrđena struktura odakle se puca) u Evropi.

 

Tvrđava Bokar, Deo zidina King's Landinga, Game of Thrones

Tvrđava Bokar

 

 

Tvrđava Bokar, Deo zidina King's Landinga, Game of Thrones
Deo zidina King's Landinga ( Game Of Thrones )

 

 


Tvrđava Minčeta
Kuća neumirućih u gradu Qarthu

Baza kule Minčeta korišćena je kao spoljašnost Kuće neumirućih u gradu Qarthu. Daenerys Targaryen posećuje Kuću neumirućih u drugoj sezoni gde traži ukradene zmajeve. Kao najviša tačka gradskih zidina, ova kula je bila važna odbrambena tvrđava i smatra se jednom od simbola grada.

 

Tvrđava Minčeta

Tvrđava Minčeta

 

Tvrđava Minčeta, Dubrovnik, Kuća neumirućih u gradu Qarthu, Game Of Thrones
Kuća neumirućih u gradu Qarthu ( Game Of Thrones )

 

 


Pile
Zaliv Blackwater

Zapadni ulaz u Dubrovnik i jedna od lepših lokacija s pogledom na tvrđave Bokar i Lovrijenac u gradu glumi zaliv Blackwater. U drugoj I trećoj sezoni svi delovi Pila su bili korišćeni za snimanje serije. U trećoj sezoni Shae i Sansa Stark odatle promatraju brodove kako plove pre nego što Littlefinger dogovori planove o begu sa Sansom. Na Pilama se nalazi I drveni most koji se može podići. Tokom Dubrovačke Republike, drveni most se zatvarao svake noći ceremonijom davanja ključeva grada dubrovačkom knezu. Danas su kapije Dubrovnika uvek otvorene za bezbroj posetilaca.

 

Pile, Zaliv Blackwater, Game of Thrones

Pile

 

 

Pile, Zaliv Blackwater ( Game Of Thrones)
Pile, Zaliv Blackwater ( Game Of Thrones)

 

 


Tvrđava Lovrijenac
Mesto gde se održao turnir u čast kralja Joffreya za njegov imendan

Kada su čuli da bi Venecija mogli da ih napadne, Dubrovčani su došli na ideju - izgradili su zid debeo 12 metara na litici visokoj 37 metara, kako bi napravili iluziju da je to tvrđava koja brani grad. Nakon što su pametno uspeli da izbegnu invaziju, kasnije su završili tvrđavu. Posetioci grada mogu da dođu putem 175 kamenih stepenika do ovog impozantnog zdanja na horizontu grada i vide gde se održao turnir u čast kralja Joffreya, kao i gde Cersei Lannister priča sa Petyr Baelishem u drugoj sezoni.

 

Tvrđava Lovrijenac, Dubrovnik

Tvrđava Lovrijenac

 

 

Tvrđava Lovrijenac, Dubrovnik, Game of Thrones

Mesto gde se održao turnir u čast kralja Joffreya za njegov imendan ( Game Of Thrones )

 

 


Lokrum
Grad Qarth

Šest stotina metara od kopna nalazi se grad Qarth, kojim vladaju "oni čiste krvi". To je, zapravo, ostrvo Lokrum, gde Daenerys Targaryen ledeno dočekuje Spice Kinga, znajući da mu preti opasnost. U realnosti Lokrum nije ništa manje misteriozan i fascinantan. Legenda navodi da je engleski kralj Ričard Lavljeg Srca tamo potražio zaklon 1023. godine posle povratka iz krstaških ratova i nakon brodoloma.

 

Lokrum, Dubrovnik, Grad Qarth, Game Of Thrones

Lokrum Grad Qarth  ( Game Of Thrones )

 

Ako ste u prilici svratite do Dubrovnika i budite barem na trenutak neki od vaših omiljenih likova iz ove serije. :)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :