Galerija RTS: Otvaranje izložbe slika PULIKE

Datum objave:12.02.2019

Pročitano:2816 puta

Datum održavanja: 13.02.2019 - 17.03.2019

Lokacija: Beograd

Otvaranje izložbe „Odjek iz svemira" Slobodana Jevtića Pulike u Galeriji RTS biće održano u sredu 13. februara 2019. u 19 časova.

O delima i stvaralaštvu jednog od uticajnijih srpskih slikara koji danas stvaraju u Francuskoj govoriće novinar Radovan Lazarević, urednik Dopisništva RTS u Valjevu i profesor Univerziteta i diplomata Darko Tanasković.

 

Slobodan Jevtic Pulika

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu. Tokom i po završetku studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 60 – tih, na odseku scenografija kod profesora Milenka Šerbana, radi na produkciji velikih filmskih ostvarenja: „Karolina Riječka", „Marko Polo", „Viking", „Saša" i dr. Boravi u Italiji i SAD, a potom trajno ostaje u centralnoj Francuskoj gde i danas živi. Susreti i druženja sa piscima naučne fantastike Ursulom Le Gvin i Emanuelom Velikovskim ostavljaju trajan pečat na njegovo slikarstvo. Pulikina preokupacija i inspiracija su svemir i vulkani, sa posebnom potragom za prostorom i kosmosom. NJegovo stvaralaštvo se može opisati kao "kosmička fantazija". Dela su mu pretežno velikih formata, intenzivnih boja.

Prošle godine autor je imao veliku izložbu u Mionici gde planira da izradi velelepni scenski prikaz Kolubarske bitke i ovoj varoši u narednom periodu donira stotinak svojih slika. Najveći broj dela koje posetioci Galerije RTS imaju prilike da vide na ovoj izložbi su stigla upravo iz opštine Mionica. Izloženo je 40 platna, sva na temu umetnikovih istraživanja svemira.

Pulika je izlagao u vodećim evropskim i svetskim salonima i galerijama. U francuskom gradu Klermon Feranu prošle godine je održao veliku retrospektivnu izložbu, a Beograđani su poslednji put njegova dela videli 2014.

Za gledaoce RTS-a preporučujemo emisiju iz ciklusa Trag „ I kosmos i kičica zavičajno pišu" o slikaru Puliki autora Radovana Lazarevića u nedelju u 16.55 na RTS 2.

Izložba će biti otvorena do 17. marta.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :