Barutana klub Beograd

Galerija Doma omladine Beograda u 2020. godini predstavlja 55. izlagačku sezonu!

Datum objave:13.01.2020

Pročitano:1394 puta

Datum održavanja: 14.01.2020 - 31.01.2020

Lokacija: Beograd

Galerija Doma omladine Beograda, važan izlagački prostor grada Beograda, ulazi u jubilarnu 55. sezonu, kao mesto koje kontinuirano doprinosi izgradnji i jačanju savremene umetničke scene u Srbiji i regionu, te promociji stvaralaštva mladih umetnika.

 

Dom omladine Beograd


Sa prvom idejom oko izložbe pod nazivom "Anale mladih" (autor: Đorđe Kadijević), 1965. godine započet je višedecenijski rad Galerije DOB, koja je još od svog osnivanja postala nezaobilazno mesto savremene umetničke scene. Učešće velikog broja umetnika iz cele Jugoslavije i gostiju iz inostranstva, brzo je doprinelo legitimitetu izlagačkog prostora i njegovom ugledu. Galerija Doma omladine Beograda uvek je podržavala inovativna, alternativna, eksperimentalna, marginalna, urbana, potkulturalna i ideološka pitanja, kao i nove tendencije koje su svrstane u izlagačke umetničke projekte. Uprkos društvenim strukturama koje su se menjale, ovaj gradski prostor je ostao na mapi nezaobilaznih urbanih institucija koje su uz svoju tradiciju nastavile da insistiraju na istom konceptu – prikazu savremene umetničke scene mladih i njenim krajnjim manifestima.

Među umetnicima koji su u prethodnim decenijama svoje radove izlagali u Galeriji DOB su: Radomir Damnjanović Damnjan, Radomir Reljić, Dragoš Kalajić, Dušan Otašević, Peđa Milosavljević, Zmago Jeraj, Todor Stevanović, Dragan Lubarda, Vladan Radovanović, Olja Ivanjicki, Lidija Mišić, Marina Abramović, Miroslav Šutej, Neša Paripović, Bojan Bem, Vida Jocić, Čedomir Vasić, Isak Aslani, Mice Popčev, Stojan Celić, Radoman Hiršl, Kosta Bogdanović, Rada Selaković, Ferdinand Kulmer, Raša Todosijević, Zoran Grebenarević, Dragoslav Krnajski, Zoran Naskovski, Mileta Prodanović, Uroš Đurić, Kosta Bunuševac, Slobodan Milivojević Era, Srđan Đile Marković, Zoran Todorović, Vladimir Perić i mnogi drugi.

************************

Program Galerije Doma omladine Beograda će u 2020. godini u kontinutetu trajati od 14. januara do 31. decembra. Cilj koncepta programa za 55. izlagačku sezonu je da prikaže različitosti na likovnoj sceni, istakne savremeni pristup umetnosti i narativni tok u navedenim projektima. Pored tradicionalne težnje da mladim umetnicima pomogne u afirmaciji, Dom omladine Beograda će u narednoj sezoni da predstavi projekte umetnika koji su već poznati beogradskoj publici. Na taj način se pravi godišnji presek aktivnosti umetnika i njihovog doprinosa umetnosti u 2020. godini. Kroz presek različitih pogleda umetnika na probleme savremenog društva, u narednoj sezoni ćemo steći uvid u socio-politička pitanja koja se kroz umetnost najtransparentnije iščitavaju kao kritički stav pojedinca nasuprot kolektiva. Pitanja nacionalnog i kulturnog nasleđa, lične borbe za egzistencijom, manjinskih i ekoloških pitanja, ideološkog pozicioniranja urbanog/potkulturalnog koncepta promišljanja su centralne teme koje će biti zastupljene u sezoni 2020.

Prva izložba u ovoj godini biće otvorena u utorak, 14. januara u 19 časova, a u pitanju je kolaborativni projekat umetnika Borisa Burića i Nenada Džonija Rackovića, pod nazivom "Srpski Selfie 2020". Konceptualno objedinjen narativni tok u izloženim radovima predstavlja svojevrsni presek kritičkog stava umetnika prema sistemu, društvu koje i dalje počiva na vrednostima devedesetih godina i recidivnom stanju sa kojim se svakodnevno suočavamo. Serija kolaža na ogledalima, foto tapetima, video radovima prikazuju deformitete društva koje u korelaciji sa preuzetim elementima sa Zapada (ideologija, kontrakultura, muzika, umetnost), bivaju rekontekstualizovani, izmenjeni i prilagođeni geografskom podneblju. Simboli na radovima su vesnici prošlosti – oni igraju na granicama kulturnog nasleđa i autohtonih vrednosti – prisvojeni su kao fragmenti iz srpske prošlosti.Osvrtom na delatnosti devedesetih godina i rekreiranjem usvojenih vrednosti danas, Burić i Racković preispituju značaj kontrajavnosti, kontrakulture i kulture kao usađenog normativnog sistema. Eskalacijom mitoloških subjekata podzemlja devedesetih godina, umetnici u ovom vremenu podsećaju na razloge njihovih pojava, kritikuju svojstvo njihovih uloga u društvu i pozicioniraju posmatrača unutar tih vrednosti. Kroz ogledala, uočavamo sopstvenu refleksiju divergentne celine – rascepa između svesnog i nesvesnog, masovnog i potkulturalnog, javnog ili kontrajavnog, našeg i tuđeg. Izložba će biti otvorena do 31. januara.

Umetnici koji će do kraja godine izlagati u Galeriji DOB su: Maja Hodošček i Mirjana Dragosavljević, Deyan Clement, Adrien Ujhazi i Nemanja Milenković, Sonja Radaković, Nikola Radosavljević, Natan Dvir, Selma Selman, Dorunita Kastrati, Husein Đulović, Simonida Rajčević, Tamara Spalajković, Miloš Gavrilović. Program će činiti i studentske izložbe FLU – mali format i Inter/Akcija, kao i kolektivni projekat koji kustosira Stevan Vuković, Luka Cvetković, te kolektivni projekat u kojem učestvuju Marija Avramović, Gorana Bačevac, Darko Vukić, Nadežda Kirćanski, Bogdan Obradović, Slavica Obradović i Martina Petrović.

***********************

Tokom prošle godine u Galeriji DOB je realizovano 18 samostalnih, grupnih, kolaborativnih i tradicionalnih projekata, koji su za cilj imali da prikažu pitanja savremenog čoveka kroz različite likovne tehnike i pristupe. Početkom ove godine Dom omladine Beograda objaviće publikaciju u kojoj će biti predstavljeni svi izlagači iz 2019. godine, sa presekom najistaknutijih radova sa izložbi i tekstovima iz kataloga. Autori uvodnih tekstova su: Sava Ristović, Savet Galerije (Katarina Kostandinović, Ivana Ivković i Jelena Mijić) i likovna urednica Galerije Jelena Pavićević.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :