Galerija D. M. Tapi u novom prostoru

Datum objave:20.12.2013

Pročitano:6202 puta

Lokacija: Čumićevo sokače, lokal 43, Beograd

Galerija Dragana Maleševića Tapija, koja je donedavno funkcionisala na spratu Čumićevog sokačeta, u decembru je otvorena za javnost u novom, reprezentativnom prostoru, u prizemlju Čumićevog sokačeta (lokal 43). Osim serigrafija i slika rađenih različitim tehnikama, u novootvorenoj galeriji izložene su po prvi put i skulpture koje publika ranije nije imala priliku da vidi.

 

 

Galerija je prvi put otvorena za javnost u novembru 2012. godine, povodom desetogodišnjice umetnikove smrti. Nakon pune godine uspešnog rada, umetnikova ćerka i supruga odlučile su da galeriju presele u veći prostor.

Pored umetnikovih dela, posetioci će moći da kupe i dekorativne predmete sa motivima Tapijevih slika, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika obezbeđeni su i popusti na određene serigrafije i artikle.

Dragan Malešević Tapi rođen je 1949. godine u Beogradu. U ranoj mladosti je, kao samouk, počeo da se bavi slikarstvom. Smatra se vodećim predstavnikom hiperrealizma u Srbiji i osnivačem magičnog realizma u našoj zemlji. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama Džordža Buša, Henrija Kisindžera i mnogih drugih. Časopis Art News uvrstio ga je među sedam najboljih hiperrealista sveta. Dragan Malešević Tapi poznat je u domaćoj javnosti i kao mason, a 1990. godine obnovio je Veliku masonsku ložu Jugoslavije. Tapi je preminuo 29. oktobra 2002. godine.

Godine 2010. porodica preminulog slikara pokrenula je niz sudskih sporova sa galerijama u Srbiji i regionu koje su prodavale falsifikate njegovih slika i serigrafija. Na taj način sprečeno je plagiranje umetnikovih dela, a galerija D. M. Tapi pokrenuta je kao jedino mesto gde se uz sertifikat o autentičnosti mogu kupiti i poručiti Tapijeve slike.

Umetnikova porodica – ćerka Jovana i supruga Bojana – planiraju da u budućnosti otvore reprezentativan, muzejski prostor u kome će biti izložena originalna dela koja nisu na prodaju. U međuvremenu će sva ostala dela biti dostupna za prodaju u Galeriji D.M. Tapi.


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Brane Mijatovic
26.09.2020 14:04
Postoavenje , Ovde Dr. Mijatovic Brane, Imam u svojoj kolekciji nekoliko monotipija, serigrafija, etc. od Gsp Tapija . Poslednje delo sam kupio od Vas "Metohija". Trenutno sam zainteresovan za sliku "Polja srece "naravno u obliku ( radu) i formatu koji imate i mozete ponuditi. Beskrajno uzivam u njegovom radu , delima i njihovim "pricama "i porukama". Od Vas molim odgovor - obavestenje o Vasoj ponudi - opcijama i cenama za zeljeno delo .... Svako dobro i sa velikim postovanjem Dr. Mijatovic Brane u iscekivanju Vaseg odgovora - Unapred Hvala PS. Dodatni nacini komunikacije e mail : vivam5262@eunet.rs, tel. 063/ 516622


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :