FRANZISKA WICKE: Dokumentarno-umetnička izložba o zanatu u Beogradu!

Datum objave:08.05.2015

Pročitano:4004 puta

Datum održavanja: 11.05.2015 - 24.05.2015

Lokacija: KC Grad, Beograd

U ponedeljak 11. maja u 20 časova otvaramo dokumentarno-umetničku izložbu nemačke umetnice Franziske Wicke pod nazivom Beograd, dela ruku tvojih, koja se načelno bavi zanatlijama u Beogradu, njihovim radnim prostorima ali i njihovim životnim pričama.

 

FRANZISKA WICKE: Dokumentarno-umetnička izložba o zanatu u Beogradu! | KC Grad | 2015

Postavka je proistekla iz autorkinog aktuelnog umetničkog istraživanja prostora, sećanja i migracije jezika. Selekcija raznovrsnih zanatlija omogućuje publici pogled na njihove radionice ali i najzanimljivije anegdote koje su pratile njihov zanat kroz istoriju, ali i osnovne informacije o istoriji svakog zanata koji je u postavci.

Wicke je u ovom opsežnom istraživanju posebnu pažnju obratila na razvoj pojedinačnih zanata te njihovo poreklo i konačno vreme migracije u Beograd. Mešavina osmanskog i austro-ugarskog kulturnog modela na prostorima prestonice diktira upliv zanata i njihov razvoj.

 

FRANZISKA WICKE: Dokumentarno-umetnička izložba o zanatu u Beogradu! | KC Grad | 2015

Publika će takođe moći da sazna koji su zanati ostali cenjeni promenom vlasti posle II svetskog rata i ko je to sašio preko dvesta belih košulja Jospiu Brozu Titu i to po meri, ali i kako su pojedine zanatlije svedočile i učestvovale u razvoju i modernizaciji prestonice. Izložbu će pratiti specijalna publikacija koja je štampana u Austriji.

Kako su tradicionalni zanati odavno na izdisaju ova izložba je svojevrsni omaž ljudima koji odolevaju i još uvek istrajavaju u manufakturnoj proizvodnji, koju je odavno zamenila masovna produkcija robe lošijeg kvaliteta.

Izložba Zanat u Beogradu će biti otvorena do nedelje 24. maja.

www.gradbeograd.eu


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :