Francuska street art umetnica KASHINK u Srbiji

Datum objave:28.08.2017

Pročitano:3593 puta

Lokacija: Pančevo

FRANCUSKA STREET ART UMETNICA KASHINK NA TURNEJI U SRBIJI U OKVIRU PROJEKTA “STREET ART REZIDENTURE”


Već četvrtu godinu za redom, Udruženje Elektrika iz Pančeva organizuje u Srbiji kratkotrajne rezidenture svetskih strit art umentika sa ciljem da vizuelno oplemeni svakodnevni život naših gradova I kroz kontakte I kreativnu saradnju sa lokalnim autorima ojača lokalnu scenu. Ove godine, tim povodom je od 15tog do 25tog Avgusta u Srbiji boravila svetski poznata pariska strit art umetnica KASHINK, I tom prilikom oslikala zidove u Novom Pazaru, Beloj Crkvi, Pančevu I Beogradu. Ovakav izbor gradova rezultat je težnje organizatora da doprinesu decentralizaciji kulturne scene u zemlji I osnaživanju sredina koje se nalaze van uobičajene mape kulturnog života u Republici Srbiji.

 


Svoj boravak u Srbiji Kashink je započela radionicom u Novom Pazaru, tokom koje je oslikan jedan zid u saradnji sa lokalnim autorima. Nakon toga je u poseti Beloj Crkvi oslikala mural na zidu u Železničkom Parku, inspirisana stihovima Vaska Pope I istorijom tog grada, a zatim je učestvovala u street art jam-u u Pančevu gde je oslikala zid imponzantnih dimenzija, na spoljnom zidu fiskulturne sale OŠ Jovan Jovanović Zmaj. Tom prilikom su joj se pridružile I lokalne kolege TKV, Sanja Stojkov, Rage Freaks I Djuradj Stevanović te je svako oslikao po jedan zid.

 


Svoj pomalo ekscentrični imidž ova umetnica opisuje kao integralni deo svog umetničkog projekta, u okviru kog ona kako svojim likovnim radom tako I svojom pojavom u svakodnevnom životu I interakciji sa ljudima na ulici, konstantno ukazuje na širok spektar mogućih izbora koje savremena žena ima pred sobom, a koji često bivaju zanemareni zbog stereotipnih uloga koje se nameću kroz ustaljene rodne matrice. Kao I njeni murali koje karakteriše izbor vrlo živih komplementarnih boja I donekle nadrealistički pristup tematici portreta, maske I rodnog identiteta, I njen imidž je ispunjen izvesnim šarmom iznenađenja, humora I šoka. Tokom boravka u Srbiji, Kashink je, inspirisana lokalnim koloritom, susretima I energijom razvila jedan novi likovni stil u svom radu, koji se ogleda u većem korišćenju apstraktnih motiva I uvođenju treće dimenzije u kompoziciona I motivska rešenja I veoma je zadovoljna zbog toga, kako je objasnila tokom prezentacije projekta u beogradskom klubu Polet.

 

 


Projekat je realizovan pod kuratorskom direkcijom Vladimira Palibrka iz udruženja Elektrika, a podržan je od strane Francuskog Instituta u Beogradu, Ministarstva Kulture Republike Srbije, Grada Pančeva, Udruženja Firma I Kluba Heroja iz Novog Pazara, organizacije Agora Art Action iz Bele Crkve, Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Pančeva, skupštine stanara u Masarikovoj 2 Pančevo, Javnog komunalnog preduzeća Zelenilo Iz Pančeva I beogradskog kluba Polet.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :