Barutana klub Beograd

Fraktali - Svet između svetova

Datum objave:10.05.2008

Pročitano:7674 puta

By:Jovana Janković

Fraktale obično definišu kao geometrijske oblike, koji mogu biti podeljeni u delove, od kojih je svaki minijaturna kopija celine. Oni su vizuelne projekcije matematičkih formula. Fraktali danas pripadaju  digitalnoj umetnosti. Iako većina nas o fraktalima misli kao o psihodeličnim vizijama to je samo jedan ugao sagledavanja stvari. Fraktale proučavaju matematičari, filozofi, umetnici. Oblike fraktala možemo naći u prirodi. U cveću, lišću, oblacima, rečnim sistemima, korenju biljaka, galaksijama u svemiru možemo prepoznati frakatale. Njihove oblike nosimo u krvotoku i bronhijama.Milan Dobrojević se bavi izradom fraktala već duži niz godina. Nedavno je imao izložbu svojih radova u klubu Likovne akademije u Beogradu. Smatrali smo ga najboljim sagovornikom kada je reč o fraktalima i zato smo mu postavili neka pitanja.
 Fraktali su spoj rigoroznih matematičkih pravila i umetnosti. Koliko znanja nam je zaista potrebno iz matematike i filozofije da bismo razumeli fraktale? Da li bi najpotpunija definicija fraktala bila „umetnost nastala iz matematike“?
 
Za start je potrebno bar osnovno poznavanje matematike i logika za pravljenje formula koju nije teško savladati - neke veoma kompleksne slike nastale su iz prilično jednostavnih formula. Ipak, da bi se napredovalo na ovom polju treba dosta rada i razumevanja kako bi se izašlo iz šablona po kome tumara 90 odsto ljudi.
 


Nekako i ta definicija „umetnost nastala iz matematike“ čitaoca ostavlja sa upitnim izrazom lica i pitanjima - šta i kako? Meni su se tehničke stvari vezane za fraktale odomaćile u mislima da kada krenem nekome da objašnjavam to „šta i kako“ posle prve rečenice nastaje još veća konfuzija. Tako da se nadam da će tekst koji sam sastavio za prošlu izložbu promeniti pomenuti izraz lica: 
"Fraktal je vizuelna projekcija matematičke formule. Ima svojsvo samosličnosti* i pruža se beskonačno. Za razliku od prvih, koji su bili opisivani ručno, danas uz pomoć računara možemo beskonačno istraživati najsitnije detalje kreiranog fraktala i projektovati ih u željenu dimenziju za kratko vreme.
(* Samosličnost znači da kada bismo uvećali bilo koji sićušni detalj sa slike fraktala u njemu bismo opet videli taj isti fraktal, sa ili bez promena na njemu – što zavisi od formule)."
 
Jesu li fraktali nastali u nadrealizmu ili mnogo ranije?
 
Prva logika u vizuelnoj umetnosti koja je poput fraktala pojavljuje se 1912. u pravcu pod nazivom orfizam. Neki od umetnika čiji radovi su najbliži ovome su: Cheenu Pillai, Robert Delaunay, Andrew Dasburg.
 
 
 
Koliko je pravljenje fraktala stvar imaginacije, a koliko stvar veštine i tehnike?
 
Kod fraktala je to jednako kao i kod svih umetnosti - imati dobru osnovu u tehnici, zanatu, kao i u imaginaciji, ali je za njih tehnika neminovna. Najbitnija je velika posvećenost onome što se radi, tu onda tehnika i imaginacija sazrevaju i prave osnovu za kvalitetno izražavanje.
 


U poslednje vreme priča se o „psihodelično-fraktalnoj muzici“? Da li ti čuješ muziku dok praviš fraktal?
:)
 
Da, čujem muziku koju ja pustim dok ih izrađujem, a to je obično John Coltrane. Što se tiče fraktalne muzike, postoje programi za generisanje muzike putem fraktalnih formula i jedan od onih koje ja koristim zove se Quasi Fractal Composer. Fraktalna muzika zapravo nije trance, iako je haotčna (može biti i to). Za razliku od slike, fraktalna muzika je manje prijatna. Ta muzika koju generišemo putem ovog i sličnih programa najviše je upotrebljiva u vidu fraza i sekvenci koje mogu biti osnova i za kompozicije u svim muzičkim pravcima.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :