Barutana klub Beograd

Flux radio - Da biste videli morate da slušate

Datum objave:04.11.2018

Pročitano:3804 puta

Datum održavanja: 03.11.2018 - 11.11.2018

By:Ivana Vraneš

Lokacija: Beograd

Flux radio je neprofitni studentski online audio projekat koji realizuju studenti na Fakultetu dramskih umetnosti. Ove godine Flux radio emituje svoj program od 3. do 11. novembra uživo na svom zvaničnom sajtu i YouTube-u, dok su sve emisije kasnije dostupne za odloženo slušanje na Mixcloud-u. Program Flux radija je govorno-muzički i kroz svoje emisije ostvaruje informativnu, kulturno-umetničku, edukativnu i zabavnu funkciju. Ove godine, Flux je proširio svoje redakcije jer se u kreiranje i realizaciju programa uključuju studenti sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ciljevi studentskog online audio projekta Flux radio su usmereni na afirmaciju pozitivnog, kreativnog, korisnog i slobodnog online medijskog okruženja, angažman studenata u produkciji online sadržaja, umrežavanje studenata sa različitih fakulteta oko zajedničkih pitanja i ideja, istraživanje online platformi za digitalno audio stvaralaštvo i promociju kulturnih vrednosti.

 O Flux radiju pričali smo sa Nikolijom Zdravković, direktorkom studentskog radija ove godine.

Ovogodišnji slogan Fluxa je fluxoverzum. Šta to znači i zašto baš to?
Ovogodišnji koncept, FLUXOVERZ/UM/, podseća da radijski talas prodire u nove svetove i vodi slušaoce u audio realnost gde da biste videli, morate da slušate. Ideja je da Flux otelotvori svoje magične neopipljive prostore i oformi svoj zasebini radijski univerzum, svoj alter-ego u kojem zvukovi, glasovi i muzika stvaraju nove svetove. Ideja je idejno, vizuelno izmaštati hibridni radijski flux svet „na mreži“ čija je osnovna funkcija neprestano širenje, sloboda i otkrivanje novih svetova. Zašto? Zato što je radiju dosta optužbi o jednodimenzionalnosti i predviđanja njegovog kraja. On slušaocima zato otkriva svoj zaumni, nevidljivi svet čiji je glavni arhitekta zvuk.Izmaštavanje jednog radijskog sveta/univerzuma odlika je velike ljubavi prema radiju kao mediju koja je možda najveći pokretač entuzijazma za studentsko kreiranje radijskog programa.

Koji je lajtmotiv ovogodišnjeg Fluxa?
Fluxoverzumova osnovna misija - „novi svetovi“ je u direktnoj vezi sa osnovnim programskim ciljevima Flux-a. Svaka programska celina i emisija na neki način prodire u nove svetove, širi perspektivu i nastoji da umno angažuje, inspiriše. Takođe, specifičnosti ovogodišnjih programskih težnji: širenje na noćni program, akcenat na umetničkim potencijalima radija kroz dizajn zvuka i dramsku produkciju, različitost u načinu produkcije (uživo, nasnimljeno, podkast , prenos itd.) odgovaraju krovnoj koncepciji Fluxoverzuma. Da li ste nekom problemu posebno posvetili pažnju?
Dijapazon problema koji je redakcijama Fluxa žacnuo nerv je toliko širok da je nemoguće izdvojiti jedan posebni problem. U osnovnim crtama, probali smo da programom adresiramo probleme predrasuda, etiketiranja i odbacivanja u društvu, probleme obrazovanja i profesionalnog razvoja u Srbiji, aktuelne probleme domaće kulturne scene, probleme marginalizovanih grupa, a noćni program otvorio je i razgovore o kanabisu, kafani i napravio prostor za noćna misaona lutanja.

Koja je tebi lično najdraža od ovogodišnjih emisija i zašto? Šta preporučuješ?
Nemam omiljenu emisiju. Svaka je posebna, vredna i uzbudljiva na autentičan način. Zbog toga preporučujem što više aktivnog slušanja i istraživanja Fluxoverz/um-a.

Po čemu je Flux poseban?
FLUX kreira medijski prostor za mlade autore, producente i ljubitelje radija. Programskom koncepcijom i muzičkom selekcijom stavljamo akcenat na istraživanje, kreativnost, slobodu i eksperiment spajajući medijsku i umetničku dimenziju radija. 

Kome je sve namenjen program Flux radija?
Namenjen je svima koji svet posmatraju radoznalim ušima. Studenti, srednjoškolci i mladi jesu
primarna ciljna grupa Fluxa ali to nikako ne znači da je samo njima namenjen.

Da li postoji budućnost internet radija na našoj sceni?
Iz teorije možemo izdvajati citate, razglabati i dokazivati podjednako ubedljive potvrdne i negativne odgovore na to pitanje. Ipak, teorija nije okupila skoro stotinu mladih, ambicioznih, kreativnih mladih ljudi oko onlajn audio projekta, već ljubav, entuzijazam i radoznalost. Dok je takve energije, internet radio ostaje bezbrižan kada je njegova budućnost u pitanju.

 Kad i kako ćemo moći da slušamo Flux radio?
Flux se emituje od 3. – 11. novembra i možete ga slušati preko sajta i YouTube kanala.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :