Fluorografika Balkana - Prva samostalna izložba Andreja Možarovskog

Datum objave:11.03.2019

Pročitano:1611 puta

Datum održavanja: 01.04.2019 - 25.05.2019

Lokacija: Beograd

Andrej Možarovski se rodio i odrastao u Moskvi, a sa 35 godina se preselio u Beograd — bliže Pavićevom magičnom realizmu i Kusturičinoj filmskom stvaralaštvu. To je bilo okruženje koje je nateralo slikara da pređe od dečijih crteža i grafičkog dizajna ka slikama naslikanim fluorescentnim akrilnim bojama.

 


Prva samostalna izložba Andreja Možarovskog — „Fluorografika Balkana“ — se sastoji od radova koji se vide na svakom svetlu, uključujući i „crnom“. Blistavi u mraku pejzaži, rašireni od srpske prestonice do Tirenskog mora, dinamični su koliko i sam 21. vek.

Još u Moskvi Andrej je ostvario dva projekta: festival afričke kulture očima Evropljana „Proafrika“ i kolektivni ilustrovani album odštampan metodom svilotiska na različitim dizajnerskim papirima. Možarovski tvrdi da je najvažnije što je stekao iz tog iskustva „da je sve moguće ako postoje pamet i volja“.

Sada hvata prostor koji ga okružuje, potražujući nadahnuće u tome kako su sa bojama radili Van Gog i Vrubel, istaknuti predstavnici psihodelije iz perioda kada ona nije zvanično ni postajala. Mada, iako se pojam „psihodelija“ pojavio tek drugom polovinom 20. veka zahvaljujući Hamfriju Ozmondu i Oldusu Haksliju, od Srednjeg veka umetnost se osvrtala za nadahnućem u takve sfere svesti i stanja.

Baš na takvo putovanje „Fluorografika Balkana“ poziva posetioce — korakom Balkanskog poluostrva, ništa više od putovanja kroz sopstvenu podsvest.

 

Izložba će trajati od 01.04.2019 do 25.05.2019.

 

Facebook event


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :