Barutana klub Beograd

Firenca - Ljubičasta techno renesansa

Datum objave:05.03.2007

Pročitano:6033 puta

By:Nebojša AleksićGrad iz udžbenika istorije umetnosti, grad ljubičastih dresova i sladoleda, grad kome se teško može pripisati epitet "urban" – Firenca!

U Firencu ćete najverovatnije stići autobusom ili vozom. Iz nepoznatih razloga, firentinski aerodrom je preskup, pa na njega ne sleću tako popularni cheep flights. Autobusom ili vozom možete, dakle, stići iz Pize (sat vremena vožnje od Firence), koja ima aerodrom sa frekventnim, jeftinim letovima za/iz cele Evrope (bez Srbije, naravno), ili direktnom autobuskom linijom iz Beograda.

Pretpostavimo da ste se negde smestili i pretpostavimo da vam je tu dobro. Ono što ne moramo da pretpostavljamo je da za to (šta god bilo) dajete grdne pare. Hostela, hotela, bed & breakfasta ima na pretek i na sve strane (Italija je do ove godine pet puta zaredom bila turistička destinacija No.1 u svetu!), stvar je samo u tome što su najčešće basnoslovno skupi. 

OK, 'ajmo napolje na kafu.

Šetajući drevnim, popločanim ulicama kroz Centro Storico (istorijski centar grada), naići ćete na prodavnice gotovo svih poznatih svetskih, a pre svega italijanskih robnih marki. Louis Vouiton, Roberto Cavalli, Gucci, Bvlgari, Swarovski, Prada, Fendi, Versaci, Camper, Victoria's Secret, Breil, Nomination, Rifle... Autor ovih redova ne može se pohvaliti preterano dobrim poznavanjem ove teme, ali ako ste brand freak, ovde ćete zaista pronaći svoj mali raj. Ekskluzivnih prodavnica zaista ima toliko da će vam za neki ozbiljniji shopping biti potrebno nekoliko dana, a o lovi da i ne govorimo...


Osim toga, tu je i Mercato Centrale za entuzijaste (centralni market/pijaca), na čijim tezgama i u okolnim radnjama možete pronaći tušta i tma robe po relativno povoljnim cenama. Toskana, odnosno njena prestonica Firenca, poznata je po tradicionalno kvalitetnim i (uslovno) jeftinim proizvodima od kože. Ne zaboravite da svugde i u svakoj prilici tražite "sconto" (popust), bićete iznenađeni da će vam ga čak i u najekskluzivnijim rednjama često odobriti. Dovoljno je samo da pitate.

Uf! 'Ajmo više na tu kafu.


Espresso, macchiato, caffe-latte... da, ovde se pije kafa, i to u svim mogućim varijantama (osim crne, srpske, turske..). Bistroa i barova naravno ima na svakom koraku i oni predstavljaju veoma važan momenat u svakodnevnom životu. Naime, kafa i brioche (Italijani koriste francusku reč za ono što mi "po turski" zovemo buhtla odnosno "po francuski" - brios) čine klasičan "slatki doručak" većine Italijana. Kafa će vas - za šankom ili "za poneti" - koštati 80-ak centi, za stolom u baru oko 1,20 EUR, a u bašti čak i do fantastičnih pet eura, a sve u istom baru. Najbolje je da pitate unapred.Posle 6-7h uveče u skoro svakom kaficu koji drži do sebe počinje čuveni i tako obožavani aperitivo. Treba li da prevedem? Pa, u stvari, treba. "Aperitivo" podrazumeva da u cenu pića (koja je u to vreme nešto viša, 4-9 EUR) imate uračunato i pravo da "mezite" bouffet (opet francusko-turska osovina). Cene su različite od kafića do kafića, mada se u većini slučajeva možete i ozbiljno najesti ako ste se na to namerili, a sve u društvu, uz muziku i lagano ćaskanje na svim jezicima sveta.


Ovakvih mesta ima na pretek, ali neka najzanimljivija su u zoni Santa Croce ("Sveti krst" je ime monumentalne crkve i ogromnog trga ispred nje, pa i okolne zone). Tu je, na primer, Moyo, fensi bar u kome zabava traje do kasno u noć. Ipak, možda je bolje mesto čuvena "pjaca" i srce opuštenog provoda Firence - Piazza Santo Spirito (Sveti Duh), sa dva fenomenalna i legendarna kafića (Pop cafe i Caibiria). Uz par sendvičara, sa restoranom i trattoriom ovaj trg tokom leta vrvi od sveta koji se zabavlja u stilu "pivo/vino, stepenice, gitara, sprava".

Ukoliko dobar provod ne zamišljate kao blejanje u kafiću ili sedenje/klošarenje na "pjaci", verovatno će vam biti zanimljivo da posetite neki od mnoštva noćnih klubova, odnosno "diskoteka".

U srcu grada je You Are Beautyful ili prosto YAB, fjorentinska diskoteka "54" sa zlatnim dance i disco hitovima, dress codom i plavim američkim turistkinjama. Žive gitarske rock'n'roll rifove možete čuti još samo u Flogu, koji se nalazi malo izvan Firence, a u ponudi ima gostovanja indie-bendova, poput Moguai i Nouvelle Vague, reagge i ska koncertne subote i lesbo & gay večeri. Alternativniji provod je u klubu pod zemljom (Mud, to jest ex-Mud, trenutnog naziva Ex-ex), gde su četvrtkom susreti poklonika drum'n'bassa, petkom nu housea, subotom dub stepa ili minimal techna i nastupi britanskih i evropskih DJ-eva.Parada noćnog života, modna ekstravagancija i setovi najprestižnijih internacionalnih DJ-eva su u čuvenoj toskanskoj diskoteci Tenax, uz rezidenta Alexa Nerija i imena tipa: Roger Sanchez, Darren Emerson, Gilles Peterson. Krajem februara, recimo, gostovala je nova zvezdica berlinske scene Ellen Alien. Ulaz za «najveći podujum za igru» (www.tenax.org) je minimum 30 eura.
Firenca nije grad after houra, ali zelena vrata Loh Nessa biće vam otvorena za shotove i partiju bilijara do ranih jutarnjih časova, ukoliko posedujete godišnju člansku kartu (10 EUR), što važi i za Blob, obližnje stecište noćnih lutalica.

Zbog ograničenosti prostora, ovim završavamo prilično škrt prikaz Firence, tako da ćete ipak morati lično da je posetite kako biste stekli pravi utisak.

I, da... Da ne zaboravim, u Italiji je pušenje zabranjeno APSOLUTNO svugde!

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :