Barutana klub Beograd

Filmski festival Srbije

Datum objave:05.07.2007

Pročitano:5273 puta


Na Filmskom festivalu Srbije, koji će ove godine biti održan od 3. do 8. jula, tokom šest dana predstaviće se celokupna godišnja produkcija domaćeg dugometražnog igranog filma u takmičarskoj selekciji pod nazivom Nacionalna klasa, Euroimages selekcija filmova evropske koprodukcije, kao i selekcija najboljih dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova proizvedenih u Srbiji. Filmski festival Srbije će promovisati novi festivalski koncept pod nazivom Cinema City - Grad bioskop. Festival će brojnim filmskim i muzičkim sadržajima živeti na ulicama i trgovima Novog Sada, čime će čitav prostor grada biti pretvoren u festivalsku arenu. 


Cilj festivala koji ima nacionalni karakter je da kroz promociju domaćeg filma učestvuje u stvaranju pozitivne slike o Srbiji i na taj način postane jedan od pokretača razvoja celokupne kreativne industrije u zemlji, čime ujedno dobija značaj na državnom nivou. Misija festivala je usmerena ka kreiranju atmosfere urbane regeneracije sa posebnim akcentom na promovisanju obnove i razvoja bioskopske kulture u Srbiji. Filmski festival Srbije, kao događaj od opšteg društvenog značaja, podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, kao i mnogobrojni sponzori. 

Cinema City
Filmovi, koncerti, žurke, radionice, predavanja i konferencije na preko 20 gradskih lokacija.
Osmišljen po ugledu na najveće svetske festivale, Filmski festival Srbije predstaviće se publici jednim potpuno novim konceptom – Cinema City (Grad bioskop). Sa svojih pet glavnih i brojnim sporednim lokacijama, Novi Sad će biti pretvoren u jedan bioskopski multipleks, čijoj će živahnoj atmosferi doprineti i bogat muzički sadržaj na ulicama i trgovima grada.
Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena kod Katoličke porte, Trg slobode, Miletićeva ulica, Zmaj Jovina ulica, Ulica Laze Telečkog, Sportski tereni Sokolskog doma, kao i mnoge druge lokacije biće mesta na kojima će se uživati u filmskom i muzičkom programu. Tokom trajanja festivala širi centar Novog Sada obeležiće festivalske kapije, info-pultovi, koncertne bine i projekcije na otvorenom.
 
Od 3. do 8. jula Novi Sad je Cinema City


IBIS - Nagrada festivala
Festivalska nagrada nosi naziv Ibis i dodeljuje se u 15 takmičarskih kategorija, među kojima se izdvaja Gran pri festivala. Nagrada Ibis je dobila ime po ptici čije je stanište u oblasti Dunava, nedaleko od sedišta samog festivala. Po folklornom predanju, Ibis je poslednje stvorenje divlje prirode koje traži zaklon od vremenskih neprilika, a prvo koje se ponovo pojavljuje po njihovom prestanku. U skladu sa tim, Filmski festival Srbije u svojoj prvoj godini najavljuje novo, lepše vreme srpske kinematografije.
Nagradu za najbolji film, odnosno Gran pri festivala dodeljuje petočlani žiri sastavljen od međunarodnih i domaćih filmskih stvaralaca. Preostale nagrade osmišljene su u skladu sa ostalim nacionalnim filmskim festivalima u svetu, a dodeljivaće ih petočlani žiri festivala u sledećim kategorijama: 
 • Nagrada za najbolji film - Gran pri
 • Nagrada za najbolju režiju
 • Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu
 • Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
 • Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu
 • Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu
 • Nagrada za najbolji scenario
 • Nagrada za najbolju montažu
 • Nagrada za najbolju fotografiju
 • Nagrada za najbolju muziku
 • Nagrada za najbolji zvuk
 • Nagrada za najbolju scenografiju
 • Nagrada za najbolji kostim
 • Nagrada za najbolju masku
 Nacionalna klasa
Nacionalna klasa je takmičarska selekcija festivala koja će prezentovati publici poslednja filmska ostvarenja domaće kinematografije nastala u razmaku između dva festivala. Premijere najnovijih filmova nacionalne kinematografije, kao i filmovi koji su već bili prikazani srpskoj i inostranoj publici u proteklih godinu dana biće u takmičarskoj konkurenciji i tako dobiti priliku da osvoje neku od vrednih nagrada.
Filmovi ove selekcije će biti premijerno prikazivani u Srpskom narodnom pozorištu Novog Sada, a reprize u otvorenom bioskopu Katoličke porte i bioskopu Arena.  

 

Zavet
režija: Emir Kusturica
uloge: Marija Petronijević, Uroš Milovanović, Ljiljana Blagojević, Aleksandar Berček…
premijera - van takmičarske konkurencije
Posle svetske premijere na Kanskom festivalu, najnovije ostvarenje Emira Kusturice otvara Filmski festival Srbije. Film govori o starcu, koji osetivši da mu se bliži smrt, šalje svog unuka Caneta u obližnji grad da proda njihovu jedinu kravu, kako bi kupio ikonu, našao sebi ženu i kupio nešto za uspomenu.  

Hadersfild
režija: Ivan Živković
uloge: Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković...
premijera
Premijerno prikazivanje najnovijeg filma reditelja, nominovanog za Studentskog Oskara 2002. godine je priča o okupljanju prijatelja iz srednje škole u malom gradu u Srbiji. Emocionalni ringišpil na kome se nalaze, otkriva zlokobni pečat kojim je poslednja decenija dvadesetog veka obeležila čitavu generaciju.  
Belle epoque
režija: Nikola Stojanović
uloge: Davor Janjić, Radmila Živković, Vita Mavrič, Petar Božović, Filip Šovagović, Mira Banjac...
premijera
Priča o burnim dešavanjima na području Balkana između 1910. i 1914. godine i pripremama za atentat na austrougarskog prestolonaslednika u Sarajevu. Živopisni i humorom začinjeni film, koji će svoju svetsku premijeru imati na Filmskom festivalu Srbije, govori o jednom neobičnom vremenu punom uzbuđenja, a publici nudi pravu bioskopsku zabavu.  

S.O.S – Spasite naše duše
režija: Slobodan Šijan
uloge: Lazar Ristovski, Bogdan Diklić, Slavko Štimac, Katarina Radivojević, Milutin Mićović…
premijera
Premijera najnovijeg ostvarenja autora kultnih filmova srpske kinematografije. Priča o ljudskoj potrebi za nadmetanjem. U motelu, na srpsko-hrvatskoj granici, održava se takmičenje za najplemenitije delo godine. Uprkos činjenici da rat već uveliko počinje, učesnici zahtevaju da se takmičenje nastavi i da se izabere heroj nad herojima 

Promeni me
režija: Milan Karadžić
uloge: Mima Karadžić, Neda Arnerić, Dragan Nikolić…
premijera
Po prvi put pred domaćom publikom, romantična komedija o običnom čoveku u potrazi za emocijama i ispunjenjem snova. Problemi počinju kada male, ljudske čežnje uglednog beogradskog zubara prerastu u nešto veće. On želi da se promeni kako bi prevazišao emocionalna i erotska iskušenja. 

Peščanik
režija: Sabolč Tolnai
uloge: Slobodan Ćustić, Nebojša Dugalić, Jasna Žalica…
premijera
Publika Filmskog festivala Srbije imaće priliku da premijerno pogleda film čiji je scenario inspirisan romanima Danila Kiša. Ovo je priča o srpsko-jevrejsko-mađarskoj porodici viđenoj očima gotovo odraslog sina, koji pokušava da od komadića snova i sećanja rekonstruiše svoje detinjstvo.  

Odbačen
režija: Miloš Miša Radivojević
uloge: Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Nenad Ćirić…
premijera
Premijerno pred srpskom publikom biće prikazan film o čoveku koji je na pragu pedesete, u životnom dobu kada imuni sistem popušta, kada priroda prestaje da vodi računa o nama i prepušta nas samima sebi. Probleme glavnog lika samo pojačava činjenica što živi u društvu kome je imuni sistem, takođe, oslabio i koje je, na isti način, prepušteno samome sebi.  

Agi i Ema
režija: Milutin Petrović
uloge: Milena Dravić, Stefan Lazarević, Dragan Mićanović...
premijera
Najnovije ostvarenje reditelja filmova „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ i „Jug-jugoistok“ je priča o dečaku čiji se život menja kada upozna Emu, živahnu i neobičnu staru gospođu. Pogledajte ovu dirljivu priču o usamljenom devetogodišnjaku i njenu premijernu projekciju na Filmskom festivalu Srbije. 

Film noar
režija: D. Džud Džons, Risto Topaloski
premijera
Los Anđeles. Noć. Čovek otvara oči i dolazi svesti. U blizini je parkiran auto. Pored njega je telo mrtvog policajca. Pored policajca je oružje. Sve ukazuje na to da je čovek ubica. A ničega ne može da se seti – kako je dospeo tamo, šta se dogodilo, ko je on. Premijera prvog srpskog dugometražnog animiranog filma za odrasle biće potpuno osveženje za publiku festivala. 

Optimisti
režija: Goran Paskaljević
uloge: Lazar Ristovski, Mira Banjac, Petar Božović
repriza – van takmičarske konkurencije
Novi film Gorana Paskaljevića, reditelja filmova „Varljivo leto ’68“ i „Kako je Hari postao drvo“, inspirisan Volterovim „Kandidom“,  čija je radnja smeštena u naše vreme, u postmiloševićevsku Srbiju.
Na Festivalu u Valjadolidu, Lazar Ristovski je za pet različitih uloga, u pet filmskih priča obojenih crnim humorom, nagrađen za najbolju mušku ulogu.

A3 - Rock'n'roll uzvraća udarac
režija: Petar Pašić
uloge: Nikola Pejaković, Srđan Todorović, Uroš Đurić…
repriza
Duhovita i poučna priča koja je očarala domaću publiku, govori o Dorijanu i Marku, koji nezadovoljni svojim životom, menjaju tela. Oni će biti prinuđeni da ponovo preispitaju svoje stavove o  muzici, popularnosti i životu uopšte. Hoće li se duša tinejdžera puna ideala „pokvariti” ako se nađe u telu zvezde navikle na seks, drogu i rokenrol?  

Kako postati heroj
režija: Mladen Matičević
uloge: Mladen Matičević, Brana Radović, Goran Terzić…
repriza
Po prvi put posle premijere na FEST-u, srpska publika će, na Filmskom festivalu Srbije, imati priliku da vidi dokumentarni film o reditelju koji traga za promenom u životu i koji uprkos svojih četrdeset godina i  težini od 118 kilograma pokušava da istrči Beogradski maraton.
 
Guča
režija: Dušan Milić
uloge: Marko Marković, Aleksandra Manasijević, Mladen Nelević...
repriza
Posle svetske premijere na Berlinaleu i dobijene nagrade publike u Sofiji, film „Guča“, reditelja filma „Jagoda u supermarketu“, biće prkazan i festivalskoj publici. Glavna junakinja priče je Julijana koja se zaljubljuje u Romea, člana romskog orkestra „Sandokanovi tigrovi“. Sačmo, Julijanin otac i najpoznatiji beli trubač, ne prihvata Romea zbog boje kože i čini sve da ih razdvoji.  

Klopka
režija: Srdan Golubović
uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović...
repriza
Film „Klopka“, posle premijere na Berlinaleu i uspešnog prikazivanja u domaćim bioskopima, stiže na FFS. Radnja filma je smeštena u post-miloševićevski Beograd gde žive Mladen, Marija i njihov sin Nemanja. Kako je Nemanja bolestan, a za operaciju je potrebno puno novca, Mladenu se javlja neznanac i nudi mu potreban iznos, pod uslovom da ubije njegovog suparnika u poslu. Klopka je  postavljena.  

Made in Yu
režija: Miko Lazić
uloge: Saša Drakulić, Slobodan Boda Ninković, Velimir Bata Živojinović, Milorad Mandić Manda, Nataša Ninković...
repriza
Festivalska publika ponovo će imati priliku da pogleda priču o Petru Petroviću, našem gastarbajteru u Švedskoj, koji posle dugogodišnjeg igranja lutrije, konačno uspeva da dobije nagradu i sa osvojenim novcem kupi kuću na moru. Na žalost, izbija rat, kuća mu je oduzeta, što je po njegovom mišljenju sasvim dovoljan razlog za samoubistvo.  

Konji vrani - Jesen stiže dunjo moja 2
režija: Ljubiša Samardžić
uloge: Milan Vasić, Kalina Kovačević, Milena Vasić – Ražnjatović, Ljubiša Samardžić, Ivo Gregurević, Slavko Štimac...
repriza
Posle bioskopa, priča o banatskom paoru Savi Lađarskom nastavlja svoj život na Filmskom festivalu Srbije. Po završetku Prvog svetskog rata, on napušta varoš, da bi u svom selu podizao „dete ljubavi“ s Marijom koja je umrla na porođaju. „Konji vrani“ je film o sudbini srpskog naroda koji je bio prisiljen da trpi „vladavinu sa Severa".  

Hamlet
režija: Aleksandar Rajković
uloge: Igor Đorđević, Petar Božović, Miodrag Fišeković…
repriza
Šekspirova drama „Hamlet“, postaje tragikomična priča, čija se radnja odvija na gradskoj deponiji, a njeni akteri postaju Romi koji žive u koloniji nadomak Beograda. Film o pravoslavnoj i muslimanskoj bandi koje se bore za kontrolu nad raspodelom smeća, biće prikazana srpskoj publici po prvi put posle premijerne projekcije na FEST-u. 

Kenedi se ženi
režija: Želimir Žilnik
uloge: Kenedi Hasani, Salji Hasani, Beni Haliti…
repriza
Treći deo trilogije o sudbini Kenedija Hasanija, Roma bez jasnog porekla i ekonomske pozicije. On je sada izgradio kuću zbog koje se našao u dugovima koje na različite načine pokušava da vrati. Dokumentarno-igrani film, u konkurenciji za nagradu "Ibis", nalazi se među repriznim filmovima takmičarske selekcije. 
 

 


Nacionalna klasa – filmovi:

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :