FIGHT OR FLIGHT: Izložba akademskog vajara Nenada Milovanovića!

Datum objave:09.02.2015

Pročitano:5929 puta

Datum održavanja: 12.02.2015 - 09.02.2015

Lokacija: Galerija ULUS, Beograd

Izložba Fight or flight, akademskog vajara Nenada Milovanovića, otvara se u četvrtak, 12. februara 2015, u 19 časova, u Galeriji ULUS. Kuriozitet na otvaranju su papagaj, gavran i kokoške koji će se slobodno kretati kroz galerijiski prostor.

 

FIGHT OR FLIGHT: Izložba akademskog vajara Nenada Milovanovića! | Galerija ULUS | Beograd | 2015Mladi vajar Nenad Milovanović beogradskoj likovnoj sceni prvi put se predstavlja samostalnom izložbom. Tematski posvećen pticama, on svoj umetnički svet gradi na semantičkoj spoznaji ptice. Poistovećujuću čovekova unutrašnja stanja sa ponašanjem ptica, autor kroz figuru ptica manifestuje raspoloženja čoveka. Na taj način omogućava “pogled” duboko u sebe, i u osobe koje ga okružuju. Svojom ekspresijom želi da dočara stanje svakog pojedinca u nekoj specifičnoj situaciji, njegov karakter ili emociju koju nosi u sebi. Cilj umetnika je da posmatrač neke svoje osobine ili emotivna stanja prepozna u izloženom eksponatu i na taj način, istovremeno se približi stvaraočevom doživljaju ptice. Drugi značenjski nivo na kome umetnik insistira je pitanje večitog dvojstva svake jedinke a Milovanović to ističe već u samom nazivu izložbe Fight or flight. Navedena opozitnost, se između ostalog, može ispratiti kroz dualizam snažnih pokreta i figura u stanju mirovanja, „napuklih“ formi i kompaktnosti oblika i td. Značajnu ulogu u iskazivanju različitih stanja i raspoloženja ima materijal /metal/ na kome usled direktnih intervencija (varenje i kovanje direktno u materijalu) ostaju jasni tragovi kao svojevrsni belezi stanja duha.
Izloženi radovi nastali su u u periodu od 2012. do 2014. godine.

 

FIGHT OR FLIGHT: Izložba akademskog vajara Nenada Milovanovića! | Galerija ULUS | Beograd | 2015Biografija: Rođen (1990) u Beogradu. Završio je srednju umetničku školu, Tehnoart u Beogradu, smer - graver umetničkih predmeta. Diplomirao (2013) na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi redovnog profesora Zorice Janković. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi redovnog prof. Miroljuba Stamenkovića.
Živi i radi u Beogradu. Učestvovao na brojnim grupnim izložbama.

Izvedena dela:
- Postavljena skulptura u prostorijama Doma zdravlja “Dr Milorad Vlajković”, Beograd (2011);
- U Osnovnoj školi “Vojvoda Radomir Putnik” postavljena bista istoimenog vojvode, Beograd, (2012);
Primenjena umetnost:
2013. Idejno rešenje i realizacija kapija Beograda za manifestaciju “Dani Beograda” u organizaciji Belef centra (2013);
Učesnik, tvorac idejnog rešenja i realizator letelice za prvi “Red Bull flugtag” u Srbiji (2013);
- 2013. Skulptura za Dani Klein (Vaya con Dios) povodom oproštajne turneje. Beograd, Beogradska arena, (2013).


Izložba traje do 24. februara 2015. godine. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :