Festival uličnih svirača u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave

Datum objave:27.06.2016

Pročitano:4827 puta

Datum održavanja: 01.09.2016 - 03.09.2016

Lokacija: Novi Sad

Ovogodišnji, 16. Festival uličnih svirača biće održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u Novom Sadu, kada će kao i svake godine duhom ulične umetnosti i kulturom svojih sredina umetnici iz zemlje, regiona i sveta probuditi novu, svežu energiju grada.

 

Festival uličnih svirača


Prema rečima organizatora, elementarni ciljevi ove manifestacije su: oplemenjivanje ulice i uopšte gradskih prostora koji nose vredno graditeljsko nasleđe.

 

- Ovakva odluka prirodan je nastavak razvoja Festivala, a doneli smo je nakon niza razgovora i konsultacija sa partnerima i prijateljima festivala.  Kao i prethodnih 15 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike i drugih geografski udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije, intervencije u prostoru ali i radionice, konferencije, predavanja, organizovani obilasci - poručuju organizatori.

 

Festival uličnih svirača

 

Međutim, koncepcija programa delom će se razlikovati od prethodnih godina jer će prostori u kojima će se program realizovati imati neuporedivo važniju ulogu u projektu, što znači da će program u velikoj meri prilagođavati lokacijama, a ne obrnuto. Festival će se truditi da tokom koncipiranja i realizacije programa u što većoj meri koristi već postojeću infrastrukturu Podgrađa, i uključi mnogobrojne lokalne organizacije, preduzeća i pojedince sa ciljem da se aktivnosti festivala prilagode realnim potrebama zajednice i da se stanovnici aktivno uključe u projekat.

 

Festival uličnih svirača


Mnogi partneri i prijatelji već su se uključili pa je novi koncept, program i izgled ovogodišnjeg festivala osmišljen u saradnji sa udruženjima Scenatoria, Suburbium iz Petrovaradina i Fakultetom tehničkih nauka (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju). Lokacije na kojima će se događati festival biće: Beogradska ulica, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica sa bočnim uličicama, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i Barutana “Josif” sa okolinom.

 

 

- Jedan od prvih naših koraka u pokušaju da istaknemo potencijale, lepotu i važnost Podgrađa Petrovaradinske tvrđave jeste serijal od 12 kratkih autorskih filmova (trajanja do 2 min) “Lica Gradića”. Festival uličnih svirača će ovogodišnjim izmeštanjem na novu lokaciju, pružiti priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu i gradu uopšte, da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i koja nam je, pre svega – neophodna - kažu organizatori.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :