Festival uličnih svirača: Buđenje u punom zamahu

Datum objave:02.09.2016

Pročitano:4890 puta

By:Boris Malinović

Lokacija: Novi Sad

Festival uličnih svirača otvoren je sinoć u Novom Sadu, svečanom povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije gde su nastupile zvezde festivala, džez pop sastav Moon Hooch iz Njujorka.

 

Festival uličnih svirača 2016

Moon Hooch - glavne zvezde prve večeri Festivala uličnih svirača

 

Umetnički program druge večeri Festivala uličnih svirača, u petak 2. septembra, odvijaće se punim intenzitetom, na svih 14 punktova u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Muzički koncerti, performansi, pozorišne predstave, bioskopske projekcije i umetničke instalacije očekuju posetioce u Beogradskoj, Štrosmajerovoj i Ulici Lisinskog, na Rampinom puta na ulazu u Petrovaradinsku tvrđavu, kod Barutane "Josif", na Vojnom igralištu i na Brod teatru sa suprotne strane Dunava.

 

Festival uličnih svirača 2016

Festival uličnih svirača probudio Podgrađe Petrovaradinske tvrđave


Muzički program na najvećoj festivalskoj bini, kod Beogradske kapije, otvoriće u 20 časova renomirani novosadski neoklasični sastav Frame Orchestra, a veče će se nastaviti u vrelom ritmu Andaluzije kroz nastup škole flamenka La sed gitana. Dva atraktivna lokalna sastava, ska orijentisani Deep Steady i rokenrol postava sa duvačkom sekcijom Rebel Bras, pripremiće teren za finale sa autentičnim italijanskim uličnim sviračima Fratelli Marelli iz Bolonje.

Na sceni u Ulici Lisinskog ne treba propustiti australijskog trubadura Brendana O'Rajlija u 19.30 časova, kao ni Senor Marcusena koji na Festival dolazi direktno iz parka Guelj u Barseloni, naoružan brojnim perkusijama i aboridžinskim duvaljkama diđeridu.

 

Festival uličnih svirača 2016

Festival uličnih svirača


Lakši tempo očekuje posetioce na sceni u Štrosmajerovoj ulici, kroz nastupe dua Aquarella Maris iz Šibenika i novosadske harfistkinje Mine Momčilović, dok world music ritmove u Gradić donose najbolji svetski cimbalonista Jeno Listeš, lokalni Duo fantastico i virtuoz na gitari Đusi Kovač. Program na Rampinom putu duž stepeništa prema satu na Petrovaradinskoj tvrđavi će početi najranije, već u 18.30 časova, nastupom etno-klasičnog trija Katarine i Ljubice iz Beograda, a zatim će zasvirati Triangl trio iz Petrovaradina. Zvezde otvaranja Festivala, Moon Hooch, će pre koncerta u 22 časa održati mini panel diskusiju sa posetiocima o svojoj muzici i finesama uličnog sviranja.


Izuzetna poslastica za ljubitelje andergraund kulture biće nastup vinkovačkog bluzera Harp Explosion, poznatog i po sviranju usne harmonike u kultnoj Disciplini kičme. Ukras druge festivalske večeri biće nastup Aleksandra Carića Zara sa mandolinom na cvetnom balkonu u Štrosmajerovoj ulici, sa romantičnim zvucima koji će na najlepši način ukazati na potencijale oživljavanja ove lepe, ali i zapostavljene gradske četvrti.

 

Festival uličnih svirača 2016

Najmlađi posetioci uživali su u performansu VJ Suave ekipe iz Brazila

Filmski program u otvorenom bioskopu kod Barutane "Josif" počeće u 21 čas, a ljubitelje sedme umetnosti očekuju biseri ovogodišnjeg izdanja festivala Cinema City - "Priča o stanovnicima zida", "Boje, pravi ženski zvuk" i "Cinema komunisto".
Umetnost performansa i alternativnog teatra će u punom jeku oživeti scenu na Vojnom igralištu desno od Beogradske kapije. Na ovom punktu program počinje u 19.30 časova modernim plesom dua Junebug Company iz Švajcarske, a uslediće predstava modernog cirkusa "Život na visokoj nozi", performans "Dualizam" mađarske trupe Vukai i pozorišna predstava "Ručni rad ili tajna jednog pisma" Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Festival uličnih svirača koji će trajati do subote 3. septembra organizuje Umetnička asocijacija "Inbox" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.

 

Više informacija na Facebook stranici i sajtu www.ulicnisviraci.com.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :