Festival savremenog plesa i performansa “Pokretnica” ponovo u Novom Sadu

Datum objave:28.08.2018

Pročitano:2456 puta

Datum održavanja: 30.08.2018 - 04.09.2018

Lokacija: Novi Sad

I ove godine, leto u Novom Sadu biće obeleženo plesom i izvođačkim stvaralaštvom lokalnih umetnika! “Pokretnica” – festival savremenog plesa i performansa - ponovo će se održati u Novom Sadu od 30. avgusta do 4. septembra 2018. godine. Ovaj plesni događaj čini nekoliko različitih izvedbenih formata: performansi, radionice, kao i razgovori između izvođača, autora i gledalaca što je najznačajnija karakteritstika celokupne manifestacije.

 


Festival je nastao kao rezultat i predstavlja nastavak trogodišnjeg rada u okviru edukativno-istraživačkog projekta “Pokretnica” koji se zasnivao na principima samoorganizacije i samoobrazovanja. Kako tvrde članice kolektiva “Pokretnica” koje su autorke ovog festivala, želja im je da ponude publici vreme i mesto na kojem se može plesati i razgovarati o plesu, oslanjajući se na njihov dosadašnji rad i iskustva.


Ove godine na festivalu će puno pažnje biti posvećeno improvizaciji. Zainteresovani će moći da učestvuju u radionici improvizacije sa Jurijem Konjarom, prikazaćemo rezultate dosadašnjeg rada na projektu “Raspleši se” Jelene Alempijević i Jovane Rakić, koji se razvijao kroz metod improvizacije, kao i izvođenje kompozicije “Dualno obrazovanje” Filipa Đurovića, koja takođe koristi slobodnu improvizaciju, u verziji za plesače i muzičare. Biće organizovane i dve jednodnevne radionice pod vođstvom Jelene Alempijević i Nurie Höyng, koje će kroz improvizacijske vežbe omogućiti uvid u njihove stvaralačke procese. Detaljan program festivala možete naći na sajtu udruženja kao i na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici događaja.


Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovaće se u saradnji sa organizacijama SKCNS Fabrika i plesnim udruženjem Groove.

Internet prezentacija: https://pokretnica.wordpress.com/
Facebook stranica: 
Link Facebook događaja: https://www.facebook.com/events/247524202522058/

O udruženju “Praktikabl”


Udruženje Praktikabl – platforma za savremenu umetnost i kulturu osnovano je 2015. godine na inicijativu umetnika koji deluju na nezavisnoj sceni u Novom Sadu. Svojim delovanjem nastoji da doprinosi razvoju, afirmisanju i promociji savremene umetnosti i kulture, kao i da otvori prostor za interdiciplinarnu saradnju i umrežavanje samostalnih umetnika i kulturnih aktera.


Edukativno-istraživački projekat “Pokretnica” realizovao se tokom 2015. i 2016. godine u Novom Sadu a pokrenule su ga članice udruženja Praktikabl – platforme za savremenu umetnost i kulturu, Jelena Alempijević, Sara Tošić i Frosina Dimovska, uz mentorstvo i podršku Olivere Kovačević Crnjanski i Saše Asentića. Koristeći modele samoogranizovanja i samoobrazovanja, projekat je nudio uslove za rad i saradnju umetnika koji deluju u oblasti savremenog plesa i izvođačkih umetnosti.


U nedostatku prostora i programa koji bi omogućili kontinuitet u radu nezavisnih umetnika i razvoj mlađe populacije stvaraoca realizovani su edukativni, istraživački i izvedbeni programi koji su delovali kao odgovor na potrebe lokalnih plesača i izvođača i negovali interesovanje za savremeni ples kod šire publike: redovan plesni trening i otvorene radionice, razgovori sa đacima i profesorima na odseku za savremenu igru Baletske škole u Novom Sadu, radionice sa gostujućim predavačima (Saša Asentić, Bojana Cvejić, Dragana Alfirević, Aleksandar Ašur), muzičko-plesni susreti, Igranke.


Edukativno-istraživački projekat “Pokretnica” je bio realizovan u partnerstvu sa Forumom za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i od Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine 2015. godine.


Tokom 2016. godine realizovan je projekat “Igranka”, koji se bavio pitanjima učešća publike, gledateljstva i kolektivnog autorstva, kroz kreiranje otvorenog izvedbenog formata, javnog događaja koji sadrži elemente participativne predstave, radionice i plesne zabave, a koji pokušava da ponudi novi pristup stvaranju, gledanju i tumačenju savremenog plesa. Od maja do decembra 2016. godine “Igranke” su se održavale u različitim institucijama kulture u Novom Sadu i Beogradu, kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Srpsko narodno pozorište, Galerija Matice Srpske, SKCNS Fabrika i Kulturni centar Reks u Beogradu (u okviru festivala društveno angažovanog teatra „Van okvira“) a prisustvovalo im je preko 200 posetilaca. Autorke “Igranke” su plesačice okupljene oko projekta Pokretnica: Jelena Alempijević, Frosina Dimovska, Nataša Vranešević, Mia Inić, Željka Jakovljević, Jovana Rakić, Sara Tošić i Ina Madžar.


U saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada, u avgustu 2016. održane su tri radionice na Brod teatru: radionica kontakt improvizacije za decu (3-6 god) i roditelje “Obrni Okreni”, radionica savremenog plesa i performativnih izraza za mlade i radionica improvizacije i trenutne kompozicije. Radionice su vodile plesne pedagoškinje Dragana Alfirević, Jelena Alempijević, Frosina Dimovska i Jovana Rakić, a na njima je učestvovalo više od dvadesetoro dece i četrdesetoro odraslih.
Nastavak rada na projektu Pokretnica odvijao se kroz 3 projekta tokom 2017. godine. U avgustu 2017. organizovan je debitantski festival savremenog plesa i performansa Pokretnica, koji predstavlja publici rad mlađih lokalnih umetnika u oblasti savremenog plesa i otvara komunikaciju sa drugim umetnicima i širom publikom u Novom Sadu, kao i sa novim organizacijama i prostorima koji žele da daju svoju podršku radu nezavisne plesne scene. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


U septembru 2017. realizovan je edukativni projekat Plesni septembar. u saradnji sa plesnim udruženjem Groove koji je vodila Jelena Alempijević. Projekat se bavio edukacijom u oblasti savremenog plesa i uspostavljanjem uslova za proširenu edukaciju kao i kontinuiteta u radu nezavisne plesne scene. Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Novi Sad.
U novembru 2017. Organizovana je Radionica savremenog plesa i koreografije u okviru projekta “The Art of Almost” / “Umetnost dovoljnog”, baveći se principima savremene plesne prakse kroz odnos prema prostoru, drugima (izvodjačima i publici), muzici i zvuku. Radionicu su vodile plesne pedagoškinje Jovana Rakić i Frosina Dimovska u saradnji sa Miom Inić i Željkom Jakovljević. Projekat je podržao Grad Novi Sad.


Projekat ,,Raspleši se“, fokusiran na umetnike u razvoju aktivne u oblasti savremenog i urbanih plesova u Novom Sadu, predstavlja njihovo uključivanje u istraživačko – kreativni proces i stvaranje plesne predstave. Projekat je započet u martu 2018. godine i biće deo programa ovogodišnjeg festivala Pokretnica.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :