Klub Barutana Beograd

Festival Internacionalnog Studentskog Teatra

Datum objave:20.10.2008

Pročitano:3546 puta

Četvrti Festival Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST) održaće se u Beogradu, na Fakultetu dramskih umetnosti od 12-16. novembra 2008 godine.

FIST
predstavlja jedinstveni festival na području Srbije i u regionu koji je iniciran, i nosi već četvrtu godinu autorski pečat isključivo STUDENATA. Pokrenut od strane studenata FDU-a, katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi, Jovane Popović, Marka Radenkovića i Nenada Meršnika ovaj Festival je jedan među tri u svetu koji kulturnoj srpskoj, balkanskoj, evropskoj pa i svetskoj kulturnoj sceni doprinosi svojim novinama, svežinom, novom rečju, borbom, avangardom, ponosom, osmehom i istrajnošću.Posle uspešno završena prva tri dosadašnja Festivala, nove generacije su odlučile da učine još više. Osim stvaranja i zadovoljavanja kulturnih potreba kroz promociju savremenih pozorišnih tendencija, afirmaciju studentskog pozorišnog stvaralaštva i razmenu iskustava sa kolegama iz sveta, žele da Fist pozicinoniraju kao brend kulturnog života Srbije ali da ga nametnu kao lidera među studentskim festivalima, i postanu ravnopravni u odnosu na druge profesionalne festivale. 

Od juna 2005.godine FIST je član Internacionalne mreže mladih stvaralaca (International Young Maker’s Marathon - IYMM),

Svrha postojanja ove mreže je ostvarivanje međunarodne saradnje na lak i direktan način - svaki festival treba da godišnje izabere jednu domaću predstavu, ne obavezno produkciju državne akademije, koja kasnije ima priliku da putuje na ostale umrežene festivale.
 
Od ove godine uspostavljena je saradnja sa Internacionalnom mrežom za studente pozorišne režije (International Network for Students in Theatre Directing – INSTED) i ITS Festivalom (International Theatreschool Festival) u Amsterdamu, koja će se ogledati u razmeni kadrova I iskustava. Tako će jedan od članova tima FISTa posetiti ovogodišnji ITS Festival I učestvovati u diskusijama, prošlogodišnja FIST predstava će konkurisati, a jedan član žirija FISTa će biti student režije iz INSTED mreže i Selektor – umetnički direktor INSTEDa Mathias Lucas De Man.Do sada Fist je dostigao posećenost gotovo 11 (jedanaest) hiljada posetilaca, i omogućio da Beograd upozna 25 (dvadesetipet) različitih trupa iz 25 različitih zemalja sveta, a stotinama studenata omogućio edukaciju i napredovanje kroz gotovo 20 (dvadeset) različitih koncepata radionica i predavača iz zemlje i inostranstva.

Ovaj od studenata iniciran, ali ne samo njima prilagođen festival čini kompleksan projekat: glavni, prateći, off program, FIST produkcija, FIST film, FIST radio, ga čini nezamenljivom bazom koja predstavlja plodno tle za stvaranje novih, kreativnih, inovativnih, ponovljenih, produbljenih ideja koje čine život. A mladim ljudima daju osnovu na kojoj mogu da grade, slobodno i bez straha upoznaju sebe i pronađu svoj put.

Zato Vam ove godine predstavljamo dr FIST - a. Kroz predstave zemalja Rumunije, Finske, Bosne, Irana, Meksika, Izraela, Makedonije, FDU i FIST predstave; i radionice predavača iz Rumunije, Kanade, Nemačke, Meksika, i Srbije  bavimo se fenomenom IDENTITETA, što je i lajtmotiv ovogodišnjeg FISTA.
 
Gore, dole, levo, desno?
Krivo, pravo, ukoso?
Iza, oko, okolo?
Više, niže, nizbrdo?
Kuda? Svuda! Kako? Gde?!
Ja, ti, ona, on?
Ovo, ono, „MI“ ?
Ko? Neko? Nešto? ZAŠTO?!
I ko sam uopšte „Ja“?
I ko su uopšte „Svi“?
 
Tema, to jest lajtmotiv ovogodišnjeg Fista, tiče se fenomena identiteta odnosno odsustva istog, prevashodno kod mladih ljudi, izgubljenih u bezbrojnim mogućnostima koje nam suludo brzim tempom i ritmom 21. vek nudi i nameće. Od prevelikog izbora i previše porušenih, a nekada validnih sistema vrednosti, ljudi kao da su izgubili kompas koji bi ih nekud usmerio.
 
Ustvari, kompas je i dalje tu, ali kao da se pokvario. Njegova razmagnetisana igla, okrećući se suludom brzinom, u krug, zbunjuje nas pokazujući u svim pravcima, a bez ijedne garancije da je bilo koji od njih dobar, pravi, ispravan, naš.
 


Dr. Fist 04 nudi nekoliko preporuka i recepata za potencijalno rešenje problema.

Pogledati u sebe minimum dvaput dnevno.
Baciti pokvareni kompas i pronaći novi unutar svoje glave.
Ne obazirati se na izbore i puteve ostalih, već se fokusirati na sopstveni, makar on bio potpuno pust i usamljen ili čak izmišljen.
 
Dve scene, četiri dana, 116 sati, hiljade ljudi, četiri radionice, osam zemalja, osam predstava, više jezika, velika međunarodna produkcija u saradnji sa prošlogodišnjim pobednicima, četiri prestižne nagrade, izložbe, žurke, koncerti, dj-evi, predavanja, jedno mesto: jedan fakultet, čitav Univerzitet, Beograd i svi Vi.
Svet na Fistu 
Dr Fist pruža izbor, traži i pronalazi mogućnosti za dobar put.
 

www.fistbelgrade.com              


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :