Festival Dev9t: Cinema City filmski program u okviru CINEMA CITY FAVELE!

Datum objave:09.06.2015

Pročitano:5434 puta

Datum održavanja: 08.06.2015 - 14.06.2015

Lokacija: Ciglana, Beograd

Cinema City festival predstavlja program u okviru Cinema City favele na festivalu DEV9T! Uz slogan “stvaraj dalje”, na prostoru Ciglana (Klub ljubitelja teške industrije), u beogradskom naselju Višnjička banja, od ponedeljka, 8. juna do nedelje, 14. juna, Ciglana će biti mesto okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti, na jedan drugačiji način.

 

Festival Dev9t logo


Umesto bina, DEV9T će imati favele - kreativne zone.

 

CINEMA CITY FAVELA

Cinema City će se predstaviti u okviru Cinema City favele koja donosi brojne filmove, video projekcije i neka od poznatih domaćih filmskih ostvarenja, među kojima su pobednici i neki od najuzbudljivijih filmova sa prethodnih izdanja Cinema City festivala. Iz selekcije Nacionalna klasa izdvajamo film Neposlušni Mine Đukić najbolji film 7. Cinema City festivala, Varvari Ivana Ikića koji će se takmičiti u selekciji Nacionalna klasa na predstojećem Cinema City festivalu, animirani film Edit i ja Alekse Gajića koji je osvojio nagradu publike i priznanje za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije na Cinema City festivalu 2009. Takođe Cinema City donosi i blok najboljih muzičkih filmova iz selekcije Film it Loud: Punčke, Filipa Mestrovića, Bosonoga - sasvim slučajna smrt, Morane Komljenović i Jazz apartment, dokumentarni film, rediteljke Biljane Čakić- Veselič. Jedno veče biće posvećeno izabranim filmovima iz jedne od omiljenih selekcija Up to 10,000 Bucks koja prikazuje ostvarenja snimljena budžetom manjim od 10.000$.

 

Festival Dev9t: Cinema City filmski program u okviru CINEMA CITY FAVELE! | Festival Devet | Ciglana


CINEMA CITY FAVELA

NEKI OD NAJUZBUDLJIVIJIH FILMOVA CINEMA CITY FESTIVALA NA FESTIVALU DEV9T!

 

Ponedeljak, 8. jun:

 

21:30h Punčke, dokumentarni film, reditelj Filip Mestrović Selekcija: Film it LouD, Cinema City 2013
Dokumentarni muzički film Punčke prati 3 mlade devojke iz istoimenog benda. Bavi se s prvih 5 godina perspektivnog indie-pop banda, njihovim statusom na sceni i javnom percepcijom. Sniman je proleće 2012. na raznim lokacijama u Hrvatskoj i Sloveniji i debitantsko je ostvarenje mladih autora, generacijska priča naraštaja odraslih u novoj Hrvatskoj.

 

Utorak, 9. jun:

 

21:30h Filmovi iz selekcije Up to 10 000 Bucks

 

Up to 10,000 Bucks - selekcija filmova snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara – iz godine u godinu beleži impresivno interesovanje mladih autora iz celog sveta, sa preko 200 prijavljenih filmova, te dokazuje da za dobar i originalan film nije presudan novac već kreativnost.

 

Ulični psi, Atanu Mukherjee, Indija - Najbolji film selekcije za 2014.

Izlaz u slučaju opasnosti, Vladimir Tagić, Srbija, 16 min - dobitnik plakete 2014

Ako ikada jedne noći bilo kad, Dean Radovanović, Srbija, 21 min, najbolji film 2013.

Na drugoj obali, Marko Đorđević, Srbija, 38 min, nagrada za najbolji domaći film 2012.

 

Sreda, 10. jun:

 

23:00h Bosonoga – sasvim slučajna smrt, rediteljka Morana Komljenović Selekcija: Film it LouD, Cinema City 2013

 

Nasilna smrt Nenada Vižina bila je katalizator jedinstvenog fenomena u istoriji bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom zahtevaju od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost. Potpisnici su bili optuženi i zastrašivani.

 

Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obeležila celu jednu riječku generaciju i još uvek je deo gradske legende. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni deo političkih sistema, kao i jedinstvenu umetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcije na strah i bespomoćnost.

 

Četvrtak, 11. jun:


23:30 Varvari, igrani film, reditelj Ivan Ikić Selekcija: Nacionalna klasa, Cinema City 2015.

 

Hiper-realistični prikaz moderne omladine – Cineuropa

 

Film Varvari je tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspetive, portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Junak priče Luka je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz predgrađa. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju. Film Varvari dobitnik je specijalnog priznanja na filmskom festivalu Karlovi vari i nagrade za najbolji film festivala Crossing Europe Linz.
Film Varvari biće prikazan na 8. Cinema City festivalu u selekciji Nacionalna klasa.

 

Petak, 12. jun:

 

22:00h Edit i ja, animirani film, reditelj Aleksandar Gajić Selekcija: Nacionalna klasa, Cinema City 2009
Technotise – Edit i ja“ rađen je u maniru savremenih svetskih animiranih filmova, produkt je četiri vrste animacije (klasične 2D, 3D, vektorske i kolažne) a uzor filma bile su japanske anime. Glasove junacima pozajmljuju Petar Kralj, Seka Sabljić, Srđan Todorović, Marija Karan, Boris Milivojević, Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac i Sanda Knežević a izuzetnu muziku za film uradili su Boris Furduj i Slobodan Strumberger.

 

Film se poredi sa kultnim ostvarenjem Kacuhira Otomoa, stoga je nazvan „srpskim Akirom“. Na Festivalu filma i medija Cinema City 2009. Gajićevo ostvarenje osvojilo je nagradu publike i priznanje za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije.

 

Subota, 13. jun:

 

21:30h Neposlušni, igrani film, rediteljka Mina Đukić Selekcija: Nacionalna klasa, Ibis za najbolji film Cinema City 2014

 

Neposlušni, dugometražnog prvenca rediteljke Mine Đukić imao je premijeru na Cinema City festivalu 2014 u okviru Nacionalne klase, kada je i osvojio nagradu za najbolji film. Neposlušni su svetsku premijeru imali u januaru, na Filmskom festivalu Sundance koji je osnovao čuveni američki glumac Robert Redford, u okviru takmičarske selekcije World Cinema Dramatic.

 

Ovo poetično ostvarenje je ljubavna priča o Leni i Lazaru, koje tumače sjajni mladi glumci Hana Selimović i Mladen Sovilj. Leni i Lazar su prijatelji iz ranog detinjstva, koji se, nakon nekoliko godina koje je Lazar proveo studirajući u inostranstvu, ponovo sreću. Kreću na putovanje biciklom, koje ih vodi u avanturu u kojoj će saznati da li mogu da održe svoj nekadašnji bezbrižan dečji odnos i ispitati tanku linija koja razdvaja ljubavnike od prijatelja i zrelost od detinjstva. Ono što likovi sami još uvek ne znaju, gledaocima otkriva neočekivani narator - autor i voditelj dečijih emisija kojih se svi sećamo - Minja Subota. Neposlušni su, pre svega, ljubavna priča o zakasnelom odrastanju, kao i pravu na mladalačku pobunu i slobodu lutanja i najzad o radosti pronalaženja srodne duše.

 

Nedelja, 14. jun:


22:00h Jazz apartment, dokumentarni film, rediteljka Biljane Čakić- Veselič Selekcija: Film it LouD, Cinema City 2013

 

Film o magičnom gradu i džezu kao načinu života

 

"Jazz appartment" je dokumentarni film o istinskoj komunikaciji, o magičnom gradiću i džezu kao obrascu življenja. Svetski poznati džez muzičari i ostali umetnici govore o svom stvaralaštvu, improvizaciji i naporu kako spasiti dostojanstvo umetnosti; kako je istrgnuti iz ruku menadžera, trgovaca i bankara.

 

Mesto događaja je džez konoba „Kamene priče“ koja je smeštena u kamenim zidinama Bala - malog i tihog srednjovekovnog gradića iz unutrašnjosti Istre u kojem se već 6 godina održava najveći neprofitni džez festival u zemlji „Last Minute Open Jazz Festival“. Festival je pokrenuo i finansira ga bez sponzora, vlasnik konobe i kuvar Tomo uz pomoć nekoliko nadahnutih entuzijasta.

 

-----------------------------

​Cinema City internacionalni filmski festival održava se po osmi put od 29. juna do 5. jula na novoj jedinstvenoj lokaciji - u novoj kreativnoj četvrti koju čine Kineska četvrt i Limanski park. Kao i prethodnih godina, posetioci će uživati u bogatom programskom sadržaju posvećenom pre svega mladoj, filmskoj i muzičkoj sceni, ali i novom festivalskom iskustvu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :