FENOMEN REFLEKSIJE: Izložba slika i kolaža Mirjane Đošić!

Datum objave:21.03.2015

Pročitano:6844 puta

Datum održavanja: 03.04.2015

Lokacija: Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd

U svom umetničkom doktorskom radu Fenomen refleksije kao metod sopstvenog umetničkog istraživanja, umetnica Mirjana Đošić uvodi nas u svoj svet ogledala i kroz svoja dela pušta nas da u taj svet zavirimo. Polazeći od autoportreta kao početne tačke u radu, dolazi do krupno kadriranih delova lica, predstavljenih na neočekivani predimenzionirani način, poigravajući se pritom materijom i materijalom. U Mirjaninim slikama možemo osetiti finu razliku u strukturi muškog i ženskog lica, muških usana oštih brkova ili nežnih ženskih usana koje ljube.

 

FENOMEN REFLEKSIJE: Izložba slika i kolaža Mirjane Đošić! | Galerija FLU-a | Beograd | 2015


Ogledanje u njenim slikama dobija drugu dimenziju i ne pojavljuje se nužno u vidu autoportreta, već više u formi neke vrste ogledala u kojima nalazimo i pejzaže gradova kao prave razglednice.


Pored tradicionalne slikarske tehnike ulje na platnu, Mirjana svoj umetnički izraz upotpunjuje uvođenjem kolaža, kao i olovke i pastela, a nekada i namerno ostavlja delove slike nedoslikanim, koristeći i to kao još jednu vrstu svog oruđa.

 

FENOMEN REFLEKSIJE: Izložba slika i kolaža Mirjane Đošić! | Galerija FLU-a | Beograd | 2015

 

Objedinjavanjem svih ovih likovnih elemenata, koji su utkani u tkivo platna velikih formata, dobijamo vizuelno prepoznatljivu formu njene slike bogatog i toplog kolorita. U strpljivom umetničkom procesu, kroz poigravanje ljudskim licem, služeći se refleksijom oka, naočara ili ogledala, umetnica predstavlja svet koji nas okružuje onako kako ga ona oseća i vidi.


Umetnost je otvoren proces stvaranja i nikada se sa sigurnošću ne može predvideti njegov dalji tok. Nebrojeni su putevi koji dovode do preklapanja i variranja različitih tehnika koje će umetnik upotrebiti u svom daljem radu. Upravo ova neizvesnost u procesu stvaranja predstavlja Mirjanin najveći izazov. 

 

FENOMEN REFLEKSIJE: Izložba slika i kolaža Mirjane Đošić! | Galerija FLU-a | Beograd | 2015

 

Mirjana Đošić je rođena 31.01.1981. u Trsteniku. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, završila je 2005. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović. Kod istog profesora je 2009. godine upisala je i doktorske studije. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2006. godine. Status samostalnog umetnika ima od 2009. godine.


Učestvovala je na preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je dva murala u Beogradu i godinama je voditelj Zimskih i Letnjih radionica slikanja za decu u organizaciji „Prijatelja dece Beograda“ pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograd.

 

FENOMEN REFLEKSIJE: Izložba slika i kolaža Mirjane Đošić! | Galerija FLU-a | Beograd | 2015

Nagrade:

2012. Dobitnica Prve nagrade za istaknuti doprinos u savremenom srpskom slikarstvu, povodom Revijalne izložbe slikara Srbije održane u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Beograd.

Samostalne izložbe:

2013. Galerija Progres, Beograd
2012. Kulturni centar Novi Sad, Novi Sad
2012. Galerija 55 Niš, Niš
2012. Galerija Kulturnog centra Vršac, Vršac
2011. Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd
2011. Galerija Kuće Vojnovića, Kulturni centar, Inđija
2011. Dunavski umetnički izlog, hol kompanije „Dunav osiguranje“ a.d.o. ,Beograd
2010. Galerija “Mostovi Balkana”, Kragujevac
2010. Galerija Doma kulture Trstenik, Trstenik
2010. Galerija “Blok”, Novi Beograd
2010. Galerija “Qucerra”, Rakovica, Beograd
2010. Likovni salon Doma kulture Čačak, Čačak
2009.Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd
2008. Galerija Zadužbine Ilije M.Kolarca, Beograd

 

Otvaranje nesvakidašnje izložbe "Fenomen refleksije kao metod sopstvenog umetničkog izražavanja" biće u petak, 3.aprila 2015. u 19h, u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti. 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :