Exploring Inspirations: II etapa - dizajn nakita

Datum objave:19.09.2015

Pročitano:6643 puta

Datum održavanja: 21.09.2015 - 27.09.2015

By:Bojana Ljubišić

Lokacija: KC Grad, Beograd

Projekat Exploring inspirations, podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, počeo je u maju ove godine. Projekat se sastoji iz tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada. Na projektu su angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske.

 

Exploring Inspirations: II etapa - dizajn nakita | KC Grad 2015

 

Posle uspešno realizovane prve etape projekta, gde je u fokusu bio dizajn odeće, u periodu od 21. do 27. septembra realizovaće se etapa posvećena dizajnu nakita. Kao i sa dizajnom odeće i ovoga puta polazna inspiracija koju će istraživati gostujući dizajneri jeste inspiracija tradicionalnim tehnikama i zanatima, sa ciljem da se očuvaju i da ih gostujući dizajneri primene u izradi savremenog nakita u skladu sa sopstvenim senzibilitetom. Odlučili smo se za delikatnu tehniku filigrana i pozvali makedonsku dizajnerku nakita Biljanu Kekackosku, koja će gostujućim dizajnerima održati radionicu za savladavanje tehnike filigrana, čiji rezultat treba da budu komadi nakita koji će biti predstavljani na finalnoj izložbi u decembru.

 

Prateći program projekta i u ovoj etapi je pop-up izložba na kojoj predstavljamo radove gostujućih dizajnera kao i njihovih kolega iz Srbije i pravimo mali presek dizajna savremenog nakita. Predstavićemo dva dizajnera nakita iz Holandije: Ninu Sajet (ninasajet.nl) i Nhat-Vu Danga (nhatvudang.com), čiji su stilovi dosta eksperimentalni i različiti, a njima će se na radionici filigrana priključiti Nenad Stojaković koji vodi brend Studio Manufactura. Grupna izložba nakita obuhvatiće još desetak domaćih autora koji se izdvajaju svojom kreativnošću i idejama i čiji nakit je već uveliko prihvaćen i nošen.

 

Pored izložbe publici će i ovoga puta biti priređena predavanja eksperata iz Holandije sa generalnom temom dizajna nakita. Ugostićemo poznatog holandskog dizajnera nakita Teda Notena (tednoten.com) koji će predstaviti svoj rad u petak 25. septembra, te preneti svoje iskustvo tokom dugogodišnje karijere. Sa druge strane ispred fondacije Francoise van den Bosch (francoisevandenbosch.nl/en/) predavanje o istoriji dizajna nakita u Holandiji kao i značaju same fondacije održaće istoričarka umetnosti i publicista, Liesbeth den Besten u subotu 26. septembra. Time će bogat nedeljni program biti zaokružen.

 

Exploring Inspirations: II etapa - dizajn nakita | KC Grad 2015

 

Program:
Utorak 22. i 23. septembar, Velika galerija Kc Grad
Pop-up izložba nakita

Otvaranje izložbe – utorak 22. septembar 20h

 

U okviru ovogodišnjeg dizajn projekta Exploring Inspirations podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands, pripremićemo izložbu nakita dizajnera učesnika koji nam stižu iz Holandije i desetak domaćih dizajnera nakita.
Izložbu otvaramo 22. septembra u Velikoj galeriji od 20 časova. Pored Nine Sajet, Nhata-Vu Danga i Nenada Stojakovića koji učestvuju na samom projektu, svoj nakit izložiće i Mira Ranković, HotaHota, Milutin Popović Miho, Nemanja Nikolić, Glory Box, Nikolina Kostur sa brendom Rename, Studio Glina, Zorica Slavić Spring nakit i Dizajn Kolektiv, čiji nakit je bio zapažen na našoj letnjoj izložbi BeoKreativnost.

 

Na izložbi ćete moći da vidite njihove poslednje komade nakita, a neki od dizajnera spremaju i retrospektivu pojedinih svojih kolekcija. Ova mini izložba uključuje nakit izrađen od različitih materijala, od zlata i srebra, preko aluminijuma i drugih metala, do gline, pleksiglasa i drveta.

 

Cilj izložbe je komparacija nakita srpskih i holandskih kolega, te mali presek lokalne scene savremenog nakita. Holandski dizajneri razmeniće iskustva sa srpskim kolegama, uporediti pristupe i upoznati trendove koji su aktuelni na lokalnoj sceni.
Izložba će biti i prodajnog karaktera, tako da će publika moći da sebi pribavi stare i nove komade dobro poznatih lokalnih dizajnera.

 

25. i 26. septembar, 18h Gradstor Design Hub, Pop Lukina 1
Predavanja Teda Notena i Liesbeth den Besten

 

Pored pop-up izložbe nakita gde će se predstaviti naši dizajneri učesnici, program projekta podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands i ovoga puta obuhvata predavanja eksperata iz Holandije.
Kako je tema Nakit za Vas smo odabrali eksperte u tom polju: Teda Notena, dizajnera nakita veoma poznatog u zemljama Beneluksa. Njegovo predavanje naslovljeno Once a bricklayer always a bricklayer osvrnuće se na njegovu karijeru dizajnera. Bricklayer odnosno zidar je zanimanje kojim je Noten otpočeo svoju radnu karijeru, Naravno pre akademije primenjenih umetnosti, koju je završio u Maastrichtu i posle koje se polako pozicionirao na dizajn sceni Holandije ali i šire. Predavanje će biti održano 25. septembra u novom Gradstor design hub-u u Pop Lukinoj 1 od 18h

Drugo predavanje koje vas očekuje narednog dana, 26. u istom prostoru održaće istoričarka umetnosti čije je polje specijalnosti upravo nakit, koja je takođe proslavljeni ekspert u polju nakita, Liesbeth den Besten, koja radi za fondaciju nakita Francoise van den Bosch. Njeno predavanje imaće dva dela: prvi deo će se baviti pregledom istorije izrade i dizajna nakita u zemljama Beneluksa i Holandiji, dok će u drugom delu autorka predstaviti fondaciju za koju radi i njen značaj za dizaj nakita i kreativnu industriju uopšte. Den Besten Je profesorka na Rietveld Akademiji u Amsterdamu i autorka je monografije o nakitu jednostavno nazvane On Jewelry, koja pruža pregled savremenog dizajna nakita u svetu. Takođe je bila kustoskinja izložbi o nakitu od kojih je jedna održana u Stedelijk muzeju.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovim zanimljivim predavanjima i upoznate se sa dizajn scenom Holandije ali i naučite nešto o istoriji nakita.

 

Takođe, imaćete i mali preview novog Design Hub-a koji se uskoro otvara a biće specijalno otvoren ranije samo za ovu priliku.

www.gradbeograd.eu


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :