Eurosonic 2016: Išli smo u Groningen da beremo muziku!

Datum objave:05.02.2016

Pročitano:4579 puta

By:Milan Stojanović

Lokacija: Groningen, Holandija

Groningen je ove godine od 11. do 14. januara ponovo bio epicentar evropske muzičke scene, a ovogodišnjem izdanju posebnu težinu (ili lakoću) dao je jubilej festivala, odnosno njegov 30. rođendan.

 

Eurosonic 2016: Išli smo u Groningen da beremo muziku!


Prema zvaničnim podacima festivala, posetilo ge ukupno 42.100 ljubitelaj muzike, a subjektivni osećaj na ulicama Groningena ili u gužvi jednog od mnogih klubova lako me je prevario da je ta cifra bila i mnogo veća. Zaista, na svakoj od lokacija (a bilo ih je preko 50) u svakom od termina (od 15h do 04h), pred ulazom se pola sata pred nastup stvarala kolona ljudi u dobrom raspoloženju, radoznalih da otkriju novi zvuk ili makar izvođača. I hvatao sam sebe kako žurim da bih se pola sata pred svirku umuvao u bar veličine autobusa kako bih čuo holandski blues band De Kat koji nema nijedan video na YouTube-u. Prethodno sam načuo da su zanimljivi. I bili su. I De Walrus bar je bio prepun i nije bilo vazduha ni u naznakama, ali to je bila savršena lokacija za taj bend i iskustvo je bilo nezaboravno.

 

Sličan slučaj je bio sa gotovo svakim nastupom na kom sam se zadesio, izvođači su u skladu sa žanrom i renomeom pažljivo raspoređeni po raznovrsnim, ali uvek interesantnim lokacijama po centrau grada, najčešće na 5 do 10 minuta hoda, a nekad i na samo nekoliko metara. Tako smo, kao iz bazena sa vrućom vodom u onaj sa malo hladnijom, prelazili iz JDX ambara u kom su pržili psihodelični bluzeri DeWolff u halu Damsterstage gde je elektro pop zvezdica Aurora pred brojnom publikom cvrkutala mnogima već poznate numere.

 

Middlemist Red


Najjači utisak ostavljaju jako mladi izvođači koji se ne pojavljuju tako često na velikim muzičkim festivalima, a na ovom su nekako i više nego dobrodošli. Mađarski bend Middlemist Red koji zvuči kao ekipa ozbiljno prekaljenih rokera zapravo čine tek punoletni momci i svojim prvim nastupom u Huize Maas su napravili pravi spektakl. Iako ne po mom ukusu, ali više nego očigledno po ukusu šire publike, istakao se devetnaestogodišnjak Elias, RnB zvezda u usponu, koji je nastupao u Grand Theatre-u. Na istoj lokaciji je prve večeri festivala, dok izbor još uvek nije bio toliko bogat nastupao švedski pop sastav Johanan, koji je kombinacijom etno, a na momente i duhovnim inspirisanih motiva, predstavljao pravo osveženje.

 

Bežeći od sveprisutne gužve i u potrazi za mirnijim kutkom, posetioci se zadese na vrhu uskih stepenica Grand Theatre-a, te u strmoj pozorišnoj sali, gde smo prve večeri festivala slušali razigrani, a na momente eklektični nastup litvanske pijanistkinje Aline Orlove.

 

Julian & der Fux


Jedan od zabavnijih nastupa bio je onaj elektro pop sastava Julian & der Fux iz Austrije. Seksi i duhovita ekipa u bade mantilima dobrim bitom je njihala publiku čini se dosta duže od planiranih 45 minuta. Stiče se utisak da elektro pop trenutno dominira na evropskoj muzičkoj sceni, a u prilog tome išao je i sjajan nastup danskog dua Lydmor & Bon Homme koji je pre par meseci nastupao u KC Grad. Kao i u Beogradu, nastup je bio nabijen emocijama, a prelepa Lydmor je povremeno silazila u publiku i muški deo publike dovodila do ludila.

 

Lydmor & Bon Homme

Noći Eurosonic-a se najčešće završavaju u Simplonu, klubu sa dve prostorije u kojima se smenjuju DJ nastupi različitih žanrova. Posebno smo uživali u trakama, ali i sjajnom VJ-u španskog DJ-a Begun.

 

Utisak koji ostaje nakon festivala je da da smo samo zagrebali po površini mase od 345 nastupa koliko ih je bilo. U idealnom slučaju, trebalo bi na svakom nastupu ostajati po desetak minuta kako bi se čulo što više izvođača, ali od nekih je prosto nemoguće odvojiti se i otići dalje.

 

Eurosonic 2016: Išli smo u Groningen da beremo muziku!

B2B segment festivala, konferenciju sačinjenu od serije panela i sastanaka posetilo je preko 4.100 muzičkih profesionalaca iz 40 zemalja - izvođača, agenata, bukera i predstavnika festivala. Festival- konferenciju i nastupe - ispratilo je 425 evropskih muzičkih novinara.

U fokusu narednog izdanja festivala (2017.) biće muzička scena Portugalije.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :