eSports: Kada zabava postane zarada!

Datum objave:07.02.2016

Pročitano:12449 puta

By:Antonio Rozic

Video igre su od svoje prve pojave bile deo zabave za mlade širom sveta, savršen način da se potroši višak slobodnog vremena tokom nedelje. Od prvih komercijalnih Atari, Sega i NES konzola (3. generacija konzola) koje su se pojavile u Americi i Evropi sredinom osamdesetih, zatim Sony Playstation i Xbox kao predstavnici 5. i . 6. generacije , da bi se trenutno našli s 8. generacijom (Playstation 4, Xbox One i Wii U).

 

U tih 30-tak godina video igre razvile su se od običnog oblika zabave u visoko kompetitivna takmičenja gde u profesionalnom svetu novčane nagrade često budu računate u milionima. Igre su prestale biti gubljenje vremena i mnogima su postale način života. Ovde je naravno uključen i lični kompjuter koji je došao početkom 80-tih i na kojem se trenutno i igraju najveća takmičenja. 

 

eSPORTS: Kada zabava postane zarada! | Kompetitivne Video igre


Takva takmičenja ujedinila su se pod nazivom eSports i podeljena su u više kategorija gde je trenutno najpopularniji žanr MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Igre poput Dota 2, League of Legends i nedavni Heroes of the Storm jednako su popularne među običnim i profesionalnim igračima , a prize pool poslednjeg takmičenja (International 2015) u Doti 2 iznosio je 18.429.613,05 $, trenutno najveći u istoriji kompetitivnih video igara.

 

Južna Koreja je najrazvijenija zemlja po pitanju eSports organizacije, gde se službeni popis profesionalnih igrača vodi još od 2000. godine. Mnogi glavni razlog za nagli razvoj kompetitivnog igranja u Južnoj Koreji uz rano priključenje na širokopojasni Internet, nalaze u ekonomskoj krizi koja se pojavila u Aziji 1997. Manje mogućnosti zaposlenja stvorile su veću količinu dokolice koja se mogla iskoristiti na video igre. Zanimljivo, Japan kao kolevka video igara i zemlja koja je trenutno najveće tržište mobilnih video igara stoji slabije po tom pitanju. Glavni razlog tome su anti-kockarske restrikcije koje sprečavaju razvoj ovakvog tipa takmičenja gde su uključene novčane nagrade.

 

eSPORTS: Kada zabava postane zarada! | Kompetitivne Video igre

Koliko daleko je otišao razvoj pokazuje i činjenica da se u većini razvijenih zemalja kompetitivne video igre tretiraju kao sport i igrači imaju jednaka prava kao recimo fudbaleri ili košarkaši. P-1A viza koja se u Americi dodeljuje stranim sportistima (primerice Dejvid Bekam kada je prešao u LA Galaxy), 2013. godine je po prvi puta bila data igraču video igara, Deniju " Shiphtur " Leu, poznatom gejmeru igre League of Legends. Da bi se ova viza dobila, sportista mora imati međunarodni priznati uspeh u sportu u kojem se takmiči. Ovakav potez podigao je video igre na novi nivo u Americi.


Što se tiče Balkana, takmičenja su u porastu. Sve ih je više, ponajviše u Srbiji i Hrvatskoj, a srpski igrači postižu sve veće uspehe. Najveći trenutni uspeh ostvario je Miloš Perović, koji je prošle godine u Južnoj Koreji osvojio svetsko prvenstvo u igri Hearthstone. Nedugo nakon, srpska reprezentacija osvojila je svetsko prvenstvo u League of Legends koje se održao u Seulu, Južna Koreja. Tu su isto i Aleksandar "Beastyqt" Krstić koji je poznat u Starcraft svetu i Boranka Milica Tešović koja je pretprošle godine osvojila drugo mesto u Tekken Tag Tournamentu 2. Također, dalji razvoj srpskog elektronskog sporta možete da pratite na fejsbuk stranici Srpske e-Sport asocijacije


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Nikola Radovic
08.08.2017 12:59
zelim pokusati


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :