Barutana klub Beograd

Ekološke teme u fokusu 54. i 55. Bitefa

Datum objave:07.09.2021

Pročitano:253 puta

Datum održavanja: 13.09.2021 - 25.09.2021

Lokacija: Beograd

Ovogodišnje, 54. i 55. izdanje Bitefa održaće se u periodu od 13. do 25. septembra pod sloganom ,,Na ivici budućnosti’’. U selekciji će se naći čak 14 predstava stranih i domaćih autora. Tematski i produkcioni fokus festivala okrenut je pitanjima ekološke krize i svesti o ekološkim problemima, kao i konceptu posthumanizma u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. O ovome, ali i svemu što nas očekuje na dvostrukom izdanju Bitefa govoriće Filip Vujošević, dramski pisac i dramaturg Bitefa.

 


1.Zašto je važno da kulturno- umetnički sadržaji promovišu značaj ekološke održivosti i očuvanja životne sredine? 
Svedoci smo ekološke krize koja poprima sve dramatičnije obrise. Mislim da mnogi ljudi nisu ni svesni činjenice da će život u budućnosti izgledati drugačije. Ekstremni vremenski uslovi će biti sve češći. Planeta koju ostavljamo onima koji dolaze iza nas nije ona planeta na kojoj smo se rodili. Zato mislimo da je poslednji momenat da se o ovome glasno govori i u umetnosti i da svi zajedno pokušamo da definišemo način na koji ćemo se ponašati prema životnoj sredini u budućnosti, kako bismo imali gde da živimo.

2.Šta možemo da očekujemo od pratećih programa na ovogodišnjem Bitefu?
Pored veoma bogatog glavnog progama u okviru kojeg će biti izvedeno čak četrnaest predstava značajnih lokalnih, regionalnih i svetskih autora, prateći program neće biti ništa manje zanimljiv. Pored tradicionalnih programa kao što su Polifonija, Susreti sa autorima, Bitef biblioteka i Filozofski teatar, biće organizovana i velika međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i ekologije pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat. Konferencija će biti realizovana u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko, uz učešće aktera iz oblasti umetnosti, politike i teorije iz zemlje i inostranstva.

3.Čini se da je pandemija uticala na autore širom sveta da stvaraju predstave u različitim formama. Šta je to što do sad beogradska publika nije imala prilike da vidi?
U okvru festivala će biti izvedeno više predstava koje su promišljane i realizovane u toku pandemije. Tu u prvom redu mislim na projekat čuvenog Rimini protokola Konferencija odsutnih, koja reaguje upravo na smanjene mogućnosti putovanja usled pandemije. Predstava kreira zamišljenu naučnu konferenciju na kojoj, umesto naučnika koji nisu mogli da dođu, nastupaju akteri iz lokalne sredine (publika) koji postaju njihovi predstavnici. Takođe, autorski projekat Nikole Zavišića i Maje Pelević Kao da kraj nije ni sasvim blizu, u produkciji Bitef teatra, predstavlja pravi odgovor umetnika na novonastalu situaciju.

4.Dvostruko izdanje Bitefa održava se sa tematskim fokusom na pitanje ekoloških kriza. Na koji način Bitef doprinosi podizanju kolektivne svesti o ovom problemu?
Pored konferencije na temu ekologije i predstava sa ovom tematikom u glavnom programu, tim Bitefa preduzima i dodatne korake u cilju podizanja svesti. Smatramo da umesto velikih priča i teoretisanja, moramo da preduzmemo i konkretne aktivnosti u svakodnevnom životu. Uvek je najbolje da krenemo od sebe. Zato u realizaciji ovogodišnjeg Bitefa činimo sve da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu. Te mere se kreću od smanjene količine štampanog materijala, preko izrade promotivnih materijala od reciklabilnih materijala, do niza promotivnih i drugih aktivnosti koji adresiraju problem. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :