Eberhard Havekost - Da li ste čuli za fotošop realizam?

Datum objave:26.04.2012

Pročitano:5735 puta

By:Ivan Gucunski

"Svi slikari, svi, treba da slikaju sa fotografija", objavio je Gerhard Richter 1966. u katalogu za svoju izložbu. Vek ranije, slikari kao što su Claude Monet i Edgar Degas bili su fascinirani fotografijama, i na Richterov poziv za upotrebom fotografskog materijala sada se odaziva i nemački slikar Eberhard Havekost.

 
 
Havekost odabira svoje fotografije iz digitalne baze podataka, što mu omogućava da manipuliše njima i da ih kombinuje. Sav odabran fotografski materijal, čiji je autor uglavnom on sam, prolazi kroz proces analize i pronalaženja specifičnih kvaliteta. Nakon dodatnih obrada u fotošopu, od fotografija sa najviše potencijala nastaju ulja na platnu.

 
 
Među motivima koji se redovno pojavljuju su priroda, portreti ili figure, enterijeri i eksterijeri, i prevozna sredstva kao što su prikolice, avioni i automobili. Neki motivi izgledaju neutralno, kakva je serija fasada stambene zgrade; drugi su mračiji, kao što je portret američkog vojnika sa unakaženim licem. Fasade stambenih zgrada i drugi objekti često projektuju bezličnu modernost, a u slučajevima nekih portreta, bezlična otrcanost predstavljene ličnosti je gotovo opipljiva.


 
U dobu sve veće upotrebe digitalne fotografije, Havekosta posebno interesuje interakcija između percepcije masovnih medija i tradicionalnog slikarstva. Havekost slika optičku iluziju toga kako je vizuelno iskustvo predstavljeno: njegov rad istražuje činjenicu da čin gledanja nikada ne može u potpunosti biti repliciran u fotografiji.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :