Barutana klub Beograd

Eat Static – Ličnosti sa velikim libidom

Datum objave:05.03.2007

Pročitano:4504 puta

By:Dušan Inđić LuigiMalo je iskusnih underground (čitaj: eksperimentalnih) bendova koji i danas žive od osnovnog zanimanja muzičara – živih svirki.

Od svog koncipiranja 1989., kada je lepljenje white-labela na ploče na parkininzima bio sav posao, Eat Static su pravili muziku srditim duhom. Za one koji još ne shvataju: dok se većina elektronske plesne muzike još uvek formirala, Eat Static su insistirali na živoj svirci, zaradivši trajnu svetsku reputaciju kao jedan od vodećih živih techno/trance/ progressive sastava. Rođeni iz spektakularnih nastupa na Glastonbury i Phoenix festivalima i iz legendarnih Megadog žurki. I dok ih tehnička brilijantnost nikada nije napustila, emocije i melodija takođe isijavaju istim žarom. Već nakon par godina karijare, Eat Static bili su nominovani kao Best Dance Act u muzičkom nedeljniku NME.
Srpsku premijeru imali su u KG-u, gde smo otrčali da ih pitamo svašta.

U intervjuu učestvuju dotični momci sa Ostrva: Merv Pepler i Joie Hinton, uz Indijku Chiram, Mervovu suprugu koja ih prati po svetu.

Kako je sve počelo i kako vam sada to izgleda sa vetranskog gledišta?
MERV: U osnovi, sve je startovalo od serije profesionalnih sesija u studiju. Joie se pridružio mom bendu Wooden Baby, ali smo se sreli u Osrics (Osric Tentacles, UK, 1983).

Pa je l’ se danas osećate matoro?
(obojica): Da, svakako!
MERV: Ja se osećam baš starijim, baš umornim. Bilo je to dobro putovanje, dugo putovanje…

Da li vam nedostaju (legendarne) Megadog žurke?
JOIE: Megadog!? Ponekad….
MERV: Meni nedostaje produkcija! Oni su zaista znali da naprave OK žurku.

Šta podrazumevaš pod tim “ok”?
MERV: Hm, produkcija – rasveta, ceo fazon… Dobra zezanja bez puno profita, svi mi smo dolazili prosto da odsviramo dobar šou uživo. Nije nam bilo stalo da pravimo puno novca. Kao na primer poslednji Megadog, gde smo nas dvojica dobili po sedam evra! I to za celu turneju! Kapiraš?! Ali, ljudi i dalje dolaze da nas čuju jer su bili na tim koncertima.


Gde vam je najbolje zezanje danas?
JOIE: Amsterdam!
MERV: Da, definitvno Amsterdam.
JOIE: I Glastonbury festivali…

Šta vas trenutno pali?
CHIRAM: Porn! (smeje se)
MERV: Mi stalno osluškujemo. Mislim, pitanje je kako ostati baš različit u odnosu na druge bendove. Mi radimo trensi, ali zapravo slušamo veoma raznovrsne vrste muzike. Joie još uvek prati rok muziku, dok ja slušam soul, brazil, latin, lounge… Sve se to meša negde u sredini, znate. Imamo jasnu ideju šta je Eat Static i gde on ide sve vreme. Ali nikad svesno ne odlučujemo o tome u kom fazonu će nam biti neki album. Prosto, mi imamo parametre o tome šta je Eat Static, ali se svodi na to da određene stvari utiču na određene pesme ili kako već…

Kako napreduje saradnja sa Xavierom Morelom?
MERV: Da, on je Juno Reactor DJ i ima projekat MX Experiments na kome sarađujemo. On radi mnogo više od techno kompilacija. Ima organički i epski momenat, pa time u zvuk unosi i malo mraka.

A kakav je kreativni link sa Shpongle (Simon Posford)?
MERV: Da, radim i na jednom albumu sa njim. To što on radi vrlo je eksperimentalno, vrlo opičeno.

Pa, oba projekta su eklektična?
MERV: Problem je u tome što kad se Simon i ja nađemo zajedno u studiju, prosto pokušavamo da zasmejemo jedan drugog. On napravi nešto otkačeno, zatim ja nešto slično. I sve to brzo postane jako glupo. Kao da je to ceo razlog okupljanja, eto – da se dobro ismejemo. Nema ništa ozbiljno sa Posfordom... Kao kad smo napravili tu dance pesmu, gde su svi zvuci napravljeni sa balonima!

Kako ste stupili u kontakt sa Liquid & Solid ekipom iz Kragujevca?
JOIE: Uradili smo pesmu za L&S kompilaciju pod nazivom Sprite. Komunikacija je išla prirodno i automatski, i u roku od mesec dana sve je funkcionisalo. Prvo mailom, posle ide lako...

Slušajući vas već 15 godina, moram da pitam postoji li veza između psihodelika i kreativnosti?
MERV: Naravno! Pa ne bi radio ovu muziku da ih nema.
CHIRAM: Njihova kreativnost dolazi iz njihovog libida! Kreativnost je energija libida u osobi. Ja verujem da je oni crpu odatle. Njih dvojica su zaista ličnosti sa velikim libidom!

Reci mi šta misliš o latino muzici, poput onih pesama na albumu Crash And Burn?
MERV: Komercijalna muzika uvek ima jasne vokale na sebi. Mislim, pevače. A ovo nije komercijalna muzika, već instrumentalna, razumeš? Da bi stigao na top-liste, moraš imati komercijalne vokale. Plus što nas komercijala uopšte ne zanima.

Ali, opet ćete se saplesti o latino ritmove u vašem radu? Ima li šanse za latino-elektro ili latinotroniku?
MERV: Mislim da je upravo u ritmu lepota brazilske i latin muzike. Ne možete se umoriti. Ja sam bubnjar, znate! Bilo je zaista dobrog latino zvuka prošle godine, a deo je elektronika. Zaista postoji puno raznih stvari. Samo treba da ih iskopate. Dosta dobre muzike u tom fazonu dolazi iz Italije, zaista dobar lounge i latino. D-Culture pravi dobre stvari, zatim etikete Schema, Irma...


Vi ste tradicionalni (elektronski) festivalski bend. 'Oćete li doći na Exit?
MERV: Hm, ne bi znao...
JOIE: Mi ne znamo tako dobro Srbiju, tek smo prvi put došli.
CHIRAM: Ja sam čula o tome! Možda je čak bila i ponuda, ali su tada svirali u Japanu ili negde...

Da li vam se dešava da neka pesma na albumu rezultira iz žive svirke?
MERV: Naravno. Naš novi album je baš takav. Kada smo u studiju, trudimo se da zadobijemo taj live osećaj.
JOIE: Izlazi u martu.
MERV: Nije laundži, i nema ni jednog živog instrumenta... Vrlo je eksperimentalan i upravo zvuči kao živa svirka više nego svi ostali albumi. To je to.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :