Džimi Hendriks i Majls Dejvis sa Dev9t idu u Pariz

Datum objave:09.06.2017

Pročitano:6716 puta

By:Marija Joksimović

Sigurno se sećate skulpture Džimija Hendriksa u prirodnoj veličini, napravljene od šrafova, matica, armature, žica i drugih metalnih profila, koju je napravio vajar Boris Deheljan. Čelični Džimi Hendriks šepurio se u Arakisu u staroj Ciglani na Dev9t prošle godine, a glas o njemu proširio se celim svetom.  Boris je na isti način dao omaž još jednom muzičkom velikanu -  u pitanju je džez trubač Majls Dejvis. 

 

Majls Dejvis i Boris Deheljan

Boris Deheljan pored svoje skulpture Majlsa Dejvisa

 

Skulpturu Majlsa Dejvisa moći ćete da vidite u staroj Ciglani tokom trajanja Dev9t koji počinje danas. 

 

- Dev9t posmatram kao "državu" u kojoj još postoji iskreni prkos i bunt. Oni su me motivisali da postanem deo plemena gde ne postoji korumpirano, nametljivo, licemerno stvaralaštvo. Dev9t je pre svega sloboda i ljubav. Dev9t = pobeda - kaže Boris i dodaje da je vanvremenski ambijent na ovoj manifestaciji potvrda kreativnosti koja inspiriše, motiviše i podstiče slobodnu umetnost. 

 

Skulptura Majlsa Dejvisa, autor Boris Deheljan

 

Deheljanu je za izradu ove skulpture trebalo šest meseci, a koristio je iste materijale kao i za izradu Džimija Hendriksa, zavareno je oko 7.000 matica i šrafova, a skulptura je teška skoro 200 kilograma. Kaže da ga je Dejvisov život posebno zaintrigirao kada je pogledao film "Miles Ahead".

 

Skulptura Majlsa Dejvisa, autor Boris Deheljan

 

Deheljanove skulpture Hendriksa i Majlsa putuju u Pariz na kolektivnu izložbu "Turbulance" u muzeju Halle Saint Pierre 7. septembra. Pre nego što otputuju u Grad svetosti, svratite na Dev9t, od 9. do 17. juna, da ih vidite uživo.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :