Dvanaesti HSF - Jedan grad, tri koncerta, četiri izložbe, 16 lokacija, sedamdeset umjetnika

Datum objave:05.09.2018

Pročitano:1623 puta

Datum održavanja: 07.09.2018 - 12.09.2018

Lokacija: Herceg Novi

Izložbe „Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji" i „Dvadeset lakih komada" koje se realizuju u saradnji sa pančevačkim Nova Festivalom i Italijanskim kultuirnim centrom iz Beograda biće dio ovogodišnje glavne postavke 12. Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji se održava od 7. do 12. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

„Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji" je postavka radova u čast proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija. Čine je radovi više od 100 svjetskih umjetnika posvećenih animiranom serijalu „La Linea" ili „Linija", tojest na prostorima ex Jugoslavije nekada vrlo popularnom čovječuljku, nalik na liniju i stopljen sa tom linijom po kojoj hoda i na kojoj nailazi stalno na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača, ruka koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi, vješto prevazilazi – mnogi od nas su ga zvali „Barum, barum" (neka vrsta onomaptopeje nastala na osnovu uvodne špice i background zvukova).

 „La Linea" je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obilježio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike i masovnih komunikacija. Kavandoli je stvorio „Liniju" u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bijele tehnike.

„La Linea je prznica, iracionalan, ni u čemu baš ne okoliši – kao takav, lako se kandiduje za balkanskog heroja. Pored toga, ova animirana kreacija je dokaz da se snažni efekti mogu postići i minimalnim sredstvima – sva magija ovog lika prositiče iz njegove jednostavnosti, iz proste linije, oživljene crtačevom maštovitošću", zapisao je poznati strip autor Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf koji će takođe biti gost dvanaestog izdanja HSF-a.

Postavka „Živio Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji" biće izložena na prvom spratu galerije „Josip Bepo Benković", dok će u izložbenom prostoru u prizemlju svoje radove pokazati dvanaest specijalnih gostiju dvanaestog HSF-a: Fernando Dagnino (Španija), Juanan Ramirez (Španija), Giada Perissinotto (Italija), Walter Venturi (Italija), Joevito Nuccio (Italija), Dan Verlinden (Belgija), Mirko Čolak (Srbija), Davide de Cubelis (Italija), Alessandro Patrovicchio (Italija), Lorenzo Pastrovicchio (Italija), Jovan Ukropina (Srbija) i Robert Solanović (Hrvatska).

Izložba „Dvadeset lakih komada" koju čini izbor od 20tak stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svjetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici, biće postavljena u galeriji „Sue ryder". Riječ je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene, a koju je priredio uvaženi italijanski publicista Andrea Placi (Andrea Plazzi).

Sve tri izložbe će biti itovremeno otvorene kao dio ceremonije svečanog otvaranja 12. HSF-a zakazanog za 20.30 sati u petak 7. septembra na trgu Belavista u starom gradu.

Pored pomenutih specijalnih gostiju hercegnovske strip manifestacije na otvaranju će biti i jedan od trenutno najpoznatijih svjetskih strip autora, sjajni irski umjetnik, tvorac vizuelnog stila najpopularnije tv serije na svijetu, Igra prestola (Game of Thrones), Vilijam Simpson (William Simpson) kome će biti i zvanično uručena povelja prvog ambasadora Hercegnovskog strip festivala u svijetu. Na otvaranju ovoodišnje smotre posvećene devetoj umjetnosti u Herceg Novom će biti i još jedan svjetski velikan iz svijeta stripa – Kris Tompson (Chris Thompson), strip menadžer i promoter.

Lista gostiju ovogodišnjeg izdanja HSF-a se time ne zatvara jer će jedini crnogorski festival stripa biti domaćini i preko 50 strip autora regiona, među kojima su Milorad Vicanović Maza, Fran Strukan, Valentina Briški, Vladimir Laci Krstić, Iztok Sitar, Tihomir Tico Tikulin, Filip Andronik, Aleksa Gajić, Stevan Subić, Luka Cakić, Vladimir Vesović, Bora Grbić, Dragana Kuprešanin, Milica Mastelica, Rajko Čučak, Stefan Katanić, ali i sada već neodvojivi dio HSF-a italijanski umjetnik i sjajan lik u svakom smislu – Walter Trono.

Prebogat ovogodišnji program obuhvata i izložbu sjajne, vrlo talentovane, hercegnovske umjetnice u usponu, Anje Ahmetović koja će u bašti gradskog Muzeja "Mirko Komnenović", predstaviti svoj strip – autorski rad kojim je diplomirala na Univerzitetu u Beogradu.

Ovogodišnji HSF počinje 7. septembra svečanim otvaranjem na trgu Belavista u starom gradu, nakon čega slijedi obilazak izložbi u galerijama „Sue Ryder" i „Josip Bepo Benković", da bi se spektakluarno otvaranje zaokružilo na tvrđavi Forte Mare koncertom poznatog bokeljskog hip-hop benda Who See.

Tokom šest dana festivala posjetioci će imati priliku da gledaju uživo crtanje svjetskih majstora stripa, da dobiju i svoj primjerak crteža sa posvetom, ali i da prisustvuju strip radionicima, berzi stripa, školi crtanja, promocijama najnovijih izdanja, predavanjima, predstavljanjima gostojućih festivala. Ove godine se nastavlja saradnja sa osnovnim školama, praksa započeta na prethodnom izdanju HSF-a u okviru koje će gostojući umjetnici-pedagozi održati po čas crtanja u hercegnovskim obrazovnim ustanovama. Program, pored krstarenja zalivom i posjetu Luštici, podrazumijeva i već čuvene HSF žurke na kojima nastupaju bokeljski muzičari, a od kojih treba izdvojiti koncert sjajnih Marka Vlahovića, Gorana Gump Forest Milojevića i Dragana Ivanovića okupljenih oko projekta Acoustic therapy.

 Dvanaesto izdanje HSF-a se završava 12. septembra koncertom jednog od trenutno najpopularnijih regionalnih bendova, beogradskog noise-pop sastava Artan Lili koji će nastupiti na Peoples Beach baru.

Svi programi na HSF-u su besplatni za posjetioce, pa i ulazi na koncerte Who see i Artan Lili.

 

https://www.facebook.com/events/414199709108787/


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :