Dva lica kafanskog provoda

Datum objave:28.12.2018

Pročitano:509 puta

By:Redakcija

Lokacija: Beograd

Zaista je impresivno koliko dugo koncept kafane postoji kao deo naše kulture i tradicije. Iako je vremenom menjala svoj oblik, formu i princip rada, uspešno je odolevala zubu vremena. Iako smo ponekad nesavesno odbacivali deliće našeg nasleđa, nje se nikada nismo odrekli. I dan danas ona ponosno stoji, kao jedinstvena nit koja vezuje minula vremena i modernu sadašnjost.


Kafana je vremenom postala naš najpoznatiji brend - nešto po čemu smo nadaleko poznati, što privlači ljude iz dalekih krajeva i što na savršen način odražava naš karakter i stanje duha. Ona je jedna od važnijih institucija, u kojoj se peva i plače, tuguje i veseli, žali i proslavlja.


Nekada su kafane bile mesto gde su se odigravala sva važna dešavanja koja su ostavila istorijski trag u sportu, umetnosti, pa čak i politici. Danas su one omiljena lokacija za razonodu, beg, uživanje, ali i značajna ordinacija za lečenje slomljenog srca. Prolaskom kroz tranziciju, u kafani se dosta toga menjalo, pa su nam sada dostupne i njene različite varijacije. A bez obzira koju odaberete, jedno je sigurno: u svakoj ćete dosta popiti, slušati najbolje kafanske pesme i uživati u tom neponovljivom osećaju.

 

Starinske kafane


Ove kafane na najbolji mogući način oslikavaju taj duh davnih vremena. Uspele su da zadrže svoj najizvorniji oblik i autentični stil sa kariranim stolnjacima, limenim pikslama, rasparenim čašama i drvenim stolicama. One su daleko od gradskih dešavanja i ne prate trendove modernih lokacija, već skrivene u senci širokih krošnji stidljivo dočekuju svoje goste. I nude za svakog ponešto: nedeljni ručak u porodičnoj atmosferi, čašicu razgovora za stare prijatelje i dobar noćni provod za one malo zrelije goste. Jedna od takvih, kafana Bajka, spojila je na najsavršeniji način prošlost i sadašnjost, začinila ih vrhunskom ugostiteljskom ponudom i stvorila atmosferu koja podseća na minule vekove, porodicu i prijatelje.

 

Modernije kafane


Naravno, bilo je logično da će originalne kafane vremenom dobiti svoju noviju i savremeniju formu. Svakako, da bi se nazivale kafanom, one su morale da zadrže deo tog tradicionalnog izgleda, ali je sada on upotpunjen svetlima reflektora, glasnom muzikom i savremenijim enterijerom. Koncept modernijih lokala, kao što je kafana Gaučosi, više je fokusiran na noćni provod i dobru zabavu. Ovde ćete sretati mlade devojke, u bezobrazno pripijenim haljinama i vrtoglavo visokim štiklama, kako dočekuju zore plešući uz taktove omiljenih pesama. Po pravilu, modernije kafane nalaze se u centru gradskih zbivanja, što bliže mestima gde se vikendom okupljaju mladi. Da bi se razlikovale od svojih staromodnih sestara, kafane ovog tipa svoju ugostiteljsku ponudu upotpunile su i bogatijim izborom ekskluzivnijih pića. U ovovremenim kafanama retko ćete čuti nežne zvuke violine iz akustičnog orkestra, jer će vas uveseljavati popularni bend pesmama koje su u trendu. Zbog svega pomenutog, mesta poput ovih birajte ukoliko ste mladi i željni provoda, sjajne atmosfere i druženja sa nasmejanim ljudima.


Naravno, bilo je logično da će se od originalnih kafana razviti i njihov novi, moderniji i savremeniji oblik. Da se razumemo, one se ne bi nazivale kafanom da nisu zadržale deo tog tradicionalnog izgleda, ali sijaju u svom novom ruhu pod svetlima reflektora, glasnijom muzikom i modernijim enterijerom.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :