Dva dana pantomime: Počinje peti Phantomfest u Vranju

Datum objave:23.06.2016

Pročitano:4951 puta

Datum održavanja: 24.06.2016 - 25.06.2016

Lokacija: Vranje

Peti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će otvoriti 24. juna u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, Zorica Jović, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

 

Phantomfest 2016

Odmah nakon otvaranja biće premijerno, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči. 

Iste večeri, nakon “Hamleta”, biće izvedena predstava „Homo Americanus“ nagrađivanog rumunskog umetnika Paula Kozme Čimpojerua. Njegov nastup u Vranju biće evropska premijera, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

 

Greg Goldston


Drugog festivalskog dana očekuje nas nastup Grega Goldstona, jednog od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, koji će izvesti prvi put u Srbiji 25. juna svoju predstavu „Glasnije od reči“.  Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući P(h)antomfestu da se u to i uveri.

Prateći program petog P(h)antomfesta posebno je interesantan: prvog festivalskog dana, 24. juna, poznati američki pantomimičar Greg Goldston održaće u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Kada je pokret glasniji od reči“, dok će 25. juna pantomima još jednom izaći na ulicu, ovog puta u Gornju čaršiju kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću. Ovaj kraj Vranja pretežno je naseljen romskim stanovništvom, pa će, sigurni smo, makedonski pantomimičar Meto Janakievski biti posebno inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama. Nakon prošlogodišnjeg uspeha „Pantomimičara na kafi“ u Brankovoj ulici u Vranju (i 2014. „Pantomimičara na pijaci“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Bakiji u pohode“.

Satnica festivala:

Vranje, Sala Doma vojske, 24-25.06.2016.

24.06.2016.

20.00h Svečano otvaranje festivala

20.10 Hamlet (Srbija)
Tekst: Vilijam Šekspir
Režija: Trajče Gjorgiev
Produkcija: P(h)antomfest Vranje
Igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Goran Stoiljković, Miodrag Demirović, Goran Ramadanović, Milan Tončić, Maja Demirović, Jovana Bajramović, Ivica Spasić, Mirjana Mitić, Ninoslav Demirović.

21.15 Homo Americanus (Rumunija)
Produkcija: “Passe-Partout D.P.” Theater Company Bukurešt
Igra: Paul Čimpojeru

25.06.2016.

20.00h Glasnije od reči (SAD)
Igra: Greg Goldston (Njujork)

PRATEĆI PROGRAM


24.06.2016.
Američki kutak pri Narodnoj biblioteci u Vranju
13.00h Prezentacija-diskusija
„Kada je pokret glasniji od reči“
Govori Greg Goldston, američki pantomimičar

25.06.2016.
Trg slobode – Gornja čaršija
Program „Pantomima izlazi na ulicu“
13.00h “Bakiji u pohode”
Igra: Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija)

Ulaz na sve programe P(h)antomfesta je slobodan! Peti jubilarni Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održava se u Vranju 24. i 25. juna u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.  Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji je finansiran od strane Evropske unije i vlade Švajcarske. P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

www.phantomfest.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :