Duca Aradski: Iskreno, nesvakidašnje, i ubedljivo dobro!

Datum objave:23.03.2017

Pročitano:3130 puta

By:Milan B. Popović

DUCA ARADSKI CD SUZE I SMEH / HAPPY HIPPY / 2017.

Devet sasvim novih muzičkih dokumenata narezano je na “Suze & smeh“ kompaktnoj disketi ovog novosadskog rock romantičara – Dušana Duce Aradskog! Devet sasvim neubičajenih pesama za današnje brutalno i bezosećajno vreme.

 

DUCA ARADSKI CD SUZE I SMEH / HAPPY HIPPY / 2017


E, baš suprotno tome, sve što je Dušan Duca Aradski nama, iz njegove kreativne radionice isporučio, je senzibilno, osećajno i – gotovo eterično! Ponoć je priđi da te zagrlim, jutro je skriveno i samo naše - peva Dušan Duca Aradski, u drugom rednom komadu CD albuma „Suze & smeh“.


„Ne brini“ zvučni dokument, ispostavlja se, ako mi dopustite toliku slobodu, ključni momenat, i sveobuhvatni HIT na celom materijalu, mada je, od pesme do pesme, sve stvar izuzetno tankih nijansi u dobrom kvalitetu. Ne brini, ne brini, sve će biti u redu - peva Dušan Duca Aradski, a i moja malenkost!


U pesmi „Znam“, Duca Aradski – zna kako da nasmeje, i opusti voljenu žensku osobu i da je uveri da je samo njen. Akustičnim gitarama podržana u prijatnom „The Beatles“ maniru, Dušan Duca Aradski to čini u maniru rafinmana, bez patetike i u stilu vrhunskog kantautora.


Klavirski patos podržava pravu, nežnu baladu „Ljubi me“. Zaista je retkost, može se reći kao igla u plastu sena, naići na ovakav umetnički, iskreni i emocijama nabijeni CD energetski naboj pop rock rafinmana Duška Duce Aradskog.


Moje pravo da volim- jeste drugačija pesma od predhodnih. U rege maniru, aranžmanski, instrumentalno i muzički raskošna, predstavlja novinu u kreativnom radu Dušana Duce Aradskog. Oslanja se i na moderni džez, ako mogu da primetim. Ona svakako predstavlja pesmu koja se razlikuje od drugih, ranije poslušanih.


Kako se CD Suze & smeh približava kraju pesme postaju sve subverzivnije i protestnije, buntovničkije. Posebno mislim na pesmu – Nema zbora. Odličan gitarski solo poput munje prolama pesmu na polovini trajanja.


Grupa muzičara koja je uvek uz Dušana Duce Aradskog je: Dušan ARADSKI, vokal/ritam gitara, Miroslav ZEC, solo el. Gitara, Đorđe MADŽAREVIĆ, bass gitara/back vokal i Ljubomir ŽIVKOVIĆ, bubnjevi/back vokal.


Posle pesme „Nema zbora“, dolazi se prava klavirska nežna balada – Zimska! Iako Dušan Duca Aradski zna da ona ostaje sama- ne mari on za to-ali je voli, bez patetike, naravno!


Retki su kantautori u Srbiji, pa i u regioni, koji sa ovoliko senzibiliteta, sofisticiranog tkanja sa jedne strane, i subverzivnog rock miljea, sa druge, nesebično isporučuju iz svoje manufakture, porodične muzičke radionice, poput Dušana Duce Aradskog. To je za svaku pohvalu, i privatnu, i javnu, i to treba dodatno potencirati! Bravo!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :