Klub Barutana Beograd

DRUGAČIJI BIOSKOP NA MIKSER FESTIVALU

Datum objave:02.06.2014

Pročitano:5594 puta

„Drugačiji bioskop“ (Other Cinema) je projekat u okviru Mikser festivala 2014, nastao sa idejom da priđe filmu ne samo kao popularnoj umetnosti, već i kao mediju koji može inicirati realne promene u društvu i strukturalne promene u prostoru grada. Iznošenjem bioskopa na otvoreno, i to u samo jezgro gradskog bloka, aktiviraće se kvart Savamala, i ponuditi publici drugačiji pogled na gradove i njihove stanovnike. Projekcije filmova odvijaće se na platou ispred galerije „Štab“ (Crnogorska 10), od 6. do 8. juna, sa početkom u 20 časova.

 


Kroz formu igranog, dokumentarnog i kratkog filma, „Drugačiji bioskop“ će prikazati različite društvene, ekonomske i ideološke probleme protkane centralnom temom festivala „Održiva utopija“. Publika će moći da pogleda selekciju filmova sa „Raindance Festivala“ (London) i „Doku Festa“ (Prizren), koji će kroz muziku i neobične priče svedočiti o raznolikosti urbanih i društvenih okruženja. Projekcije će obuhvatiti i radovime mladih filmskih stvaralaca iz regiona (Srbija, Bugarska i Rumunija).

IZDVAJAMO IZ PROGRAMA:

„Život u krugovima“ (Life in Loops) - miks slika i zvukova koji govori o svetskim metropolama kroz različite muzički adaptirane priče.

„Na dnu mora“ (Sleeping with the fishes) - kratki animirani film koji je osvojio prvu nagradu na festivalu BAFTA (Best British Short Animation).

 


Među studentskim radovima ističe se domaći „Rakete“ (Rockets), komedija koja se smatra jednim od najgledanijih studentskih filmova sa FDU još od 2006, kao i rumunski film „Bačeno“ (Waste) koji ozbiljnim društvenim problemima pristupa kroz fantastičnu imaginaciju i filmsku igrariju.

Klasik, neobični filmski spektakl, fantastične audiovizuelne estetike, „Baraka“ koji i posle skoro 20 godina pleni specifičnim i neverovatnim duhom sveta, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a sličnu atmosferu dočaraće i „Samsara“ –njegov ne manje značajan potomak.

Animirana ostvarenja studija CRATER, među kojima se ističe kratka priča o karikaturisti koji je nejasno stradao 1945. zbog izražavanja društvene kritike „Ko je smestio Kaktusu Kidu“ (Who Framed Cactus Kid).


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :