DOMAĆI TALENTI, HOLIVUDSKI ŠMEK: Ovako izgleda kratak film iza kojeg stoje najbolji domaći studiji

Datum objave:19.11.2018

Pročitano:2188 puta

Čak četrnaest domaćih studija za vizuelne efekte i animaciju udružilo je snage na genijalnom filmu kojim je 16. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena druga CGA Belgrade konferencija!

 

foto: Tamara Zidar

Pokazujući sav potencijal i znanje sve uspešnije industrije kompjuterske grafike u našoj zemlji, demonstrirajući kreativnost i tehničku potkovanost, domaći talenti iz četrnaest studija zajedničkim snagama potpisuju film „Awakening".

Radeći najzahtevnije kompjuterski generisane kadrove, na ovom zadatku okupili su se artisti iz sledećih studija: 3lateral, Bunker VFX, Crater Studio, DAT, Digitalkraft, DreamDust, Fried, Mosquito, Open Studio, Primer Studio, QLBeans, Spring Onion Studio, Take One i VR labs. Ideja za ovakav opener potekla je od Fried studija. Kako objašnjava jedan od osnivača ovog studija Josip Modli, opener je kratak film koji vrlo često otvara skupove poput CGA Belgrade konfenrecije, a koji predstavlja sam sadržaj dešavanja i postavlja njegov ton.

„Kako prošle godine CGA Belgrade konferencija nije imala takav film, Fried se ponudio da to ispravi. Razmišljali smo i dosli do teme Buđenje – sa željom da predstavimo CGA Belgrade kao skup koji u isto vreme treba da probudi domaću scenu, ali i svet da obrati pažnju na ono što se ovde dešava", navodi Modli. „To je sasvim logično dovelo do zaključka - ako ćemo već da budimo domaću i svetsku scenu, najbolji način je da to uradimo svi zajedno. Podelili smo ideju sa ostalim domaćim studijima i svi su bez razmišljanja prihvatili. Tako je nastala prva saradnja svih domaćih studija za animaciju i vizuelne efekte na jednom projektu. Šta smo naučili? Da se međusobno ne vidimo kao konkurencija, da jedni druge činimo boljim i da smo zajedno mnogo jači!"
 

 

THE AWAKENING (2018) from CGA Belgrade on Vimeo.Posebna podrška celoj ideji stigla je od našeg slavnog glumca Stefana Kapičića, počasnog ambasadora ovogodišnje konferencije. Kapičić, koji je svetsku slavu stekao igrajući Marvelovog junaka Kolosusa u dva „Dedpul" filma, prepoznao je talenat domaće VFX zajednice i važnost ovakvih projekata koji okupljaju domaće studije. Tako je upravo Kolosusov glas na najbolji način dao ton celom filmu.


„Kroz rad na 'Dedpul' filmovima, kao i na video igrama i animacijama na kojima trenutno radim i zbog kojih sam sprečen da lično prisustvujem konferenciji, upoznao sam do najsitnijeg detalja procese i složene zadatke sa kojima se artisti suočavaju i samim tim sam još ponosniji na rezultate koje naši pojedinci i studiji postižu. Mislim da je ova konferencija savršena ideja koja bi Srbiju trebalo da postavi na mesto koje joj pripada u oblasti kompjuterske grafike", smatra Kapičić. „Nije redak slučaj da mi ovde, u Los Anđelesu, svetski poznata imena iz filmske industrije na najbolji način pomenu izvanredne pojedince i studije iz naše zemlje, sa kojima su radili na određenim projektima u domenu vizuelnih efekata. I komplimenti koje čujem, ali i rezultati u koje sam i sam imao prilike da se uverim, postavljaju ih rame uz rame sa liderima u industriji."

Ovogodišnja konferencija, u organizaciji Srpske filmske asocijacije, Crater VFX Training Centra i portala VFX Serbia, okuplja tokom dva dana (16. i 17. novembar) u Jugoslovenskoj kinoteci brojne profesionalce iz celog sveta, domaće talente sa holivudskim iskustvom, studente i druge posetioce zainteresovane za industriju kompjuterske grafike. Sva dešavanja besplatna su za sve posetioce CGA Belgrade konferencije, uz obaveznu registraciju putem sajta cgabelgrade.com.

 

 


CGA Belgrade konferencija održava se po drugi put, a podršku organizatorima pružile su najveće domaće postprodukcijske kuće, kao i vodeće svetske kompanije: Epic Games, Autodesk, Foundry, Chaos Group i novosadski 3Lateral. Konferencija je dobila institucionalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Kanade u Beogradu i Španske agencije za promociju kulture kao i podršku Vlade Republike Srbije u okviru Programa za unapređenje biznis kapaciteta u IT sektoru, koji se sprovodi u saradnji sa UNDP. CGA Belgrade se održava pod pokroviteljstvom kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, u saradnji sa njenim Savetom za kreativne industrije, a u okviru platforme „Srbija stvara - Serbia Creates" koja ima za cilj da predstavi Srbiju kao kreativnu, inovativnu i digitalnu zemlju.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :