Dokumentarni četvrtak: Tišina u božjoj kući

Datum objave:12.05.2014

Pročitano:4261 puta

Datum održavanja: 15.05.2014

Lokacija: Kulturni centar Rex

Slobodna zona vas poziva na petu po redu projekciju koju organizujemo u okviru projekta Dokumentarni četvrtak. Na repertoaru će se naći dokumentarni film Tišina u božjoj kući, višestruko nagrađivanog američkog reditelja, Aleksa Gibnija.

 


Sinopsis:

 

Tišina u božjoj kući istražuje tajne zločine oca Lorensa Marfija, sveštenika iz Milvokija, koji je odgovoran za zlostavljanje više od 200 gluve dece unutar škole nad kojom je bio nadležan. FIlm dokumentuje prvi javni protest upućen protiv seksualnog zlostavljanja u okviru crkve u SAD-u. Ovaj protest je pokrenuo slučaj koji se protezao tri decenije i konačno rezultovao pravnom tužbom protiv samog pape. Prilikom istrage korišćeni su dokumenti iz vatikanske tajne arhive koji razotkrivaju ambivalentni položaj pape u njegovoj odgovornosti, ali i nemoći pred učestalošću slučaja pedofilije unutar crkve.

O reditelju:

 

Aleks Gibni je dokumentarista koji već godinama nudi beskompromisni pogled na političku scenu Amerike. Svoj status je utvrdio Oskarom nagrađenim dokumentarcem Taksi do tamne strane, koji je domaća publika imala prilike premijerno da vidi na festivalu Slobodna Zona, 2009. Godine. Pored bavljenja dokumentarnim filmom, Gibni je aktivni bloger i novinar koji redovno doprinosi rubrikama uglednih časopisa Njuzvik, Los Anđeles Tajms i Hafington Post.

Festivali:

 

Nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film 2013.
Dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film London BFI Film Award 2013.
Dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film Irish Film Awards 2013.

 

Cena ulaznice 200 dinara. Prodaja karata u Rexu od ponedeljka 12. maja, radnim danom od 11h – 16h, a na dan projekcije od 11h – 20h.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :