Doktorski umetnički projekat Željke Mićanović Miljković

Datum objave:17.11.2020

Pročitano:667 puta

Datum održavanja: 19.11.2020 - 01.12.2020

Lokacija: Beograd

Istaknuta vizuelna umetnica, Željka Mićanović Miljković, u četvrtak, 19. novembra 2020. otvara izložbu pod nazivom "U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost", u Galeriji 73 na Banovom Brdu.

U svom umetničkom radu Željka se godinama bavi gradovima, jer je spletom životnih okolnosti živela u mnogim evropskim gradovima: Tuzla, Beograd,Maćerata, Rim, Atina, Istambul, Ankara i Cirih.

 Ova izložba, može se reći, na neki način objedinjuje njen dosadašnji rad.

Željkin rad kao umetničko delo scenskog dizajna predstavljen je kroz slojevitu, kompleksnu i svakako višeznačnu scenografiju. "Ognjište" označava njen centralni na kome se nalazi 8 velikih tanjira koji prikazuju 8 gradova.

 Svestrana i pre svega radoznala, radeći na ovom izuzetno složenom radu, Željka se koristila različitim medijima: crtež, grafika, porcelan, video art, a svaki pojedinačni rad rađen je kombinovanim tehnikama.Video rad prati diptih, dve umetničke knjige sa temom ''Skupljači mjesečine'', inspirisane pričom Branka Ćopića kao i delom "Magla i mesečina"Meše Selimovića. Maslačci, bulke, galebovi, vilini konjici provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, "djetinjstvo" i lakoću postojanja. S druge strane, jedan od važnih elemenata u Željkinoj priči je prozor, koji na Željkinoj sceni igra vrlo važnu ulogu i zauzima vrlo važno mesto.

 Izložbom U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost Željke Mićanović Miljković, predstavlja svoj doktorski rad.

Izložba će trajati do 1. decembra 2020. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :